Am ajuns în pragul unui divorţ. Dorim să trecem uşor peste el pentru a putea merge mai departe. Să ne vindecăm, să putem accepta, să putem privi spre viitorul nostru, să ne clădim un alt viitor decât cel pe care îl visam până de curând.
Şi astfel, începem să căutăm informaţii pentru a găsi căi să facem această experienţă personală cât mai puţin traumatizantă: pentru noi, pentru copii.
În acest sens, soluţia medierii poate fi şi este soluţia optimă pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi, în sensul unor complicaţii minime, a unei căi elegante şi lipsite de conflictul de a realiza un divorţ fără aspecte traumatizante.
Medierea, calea optimă pentru un divorţ rapid şi un partaj ieftin. Vezi si: Taxa timbru partaj. Costuri partaj
În primul rând, medierea este o procedură prin care puteţi ajunge la soluţii, într-un termen mult mai scurt, evitând expunerea problemelor dvs în faţa instanţei de judecată şi a publicului din această sală. Procedura se desfăşoară în faţa unui mediator neutru şi imparţial, ce vă garantează confidenţialitatea problemelor expuse în faţa sa. Mediatorul are sarcina de a ajuta soţii să ajungă la o soluţie, fără a impune din partea sa opinii, păreri, sfaturi pentru că el nu este nici judecătorul şi nici consilierul dvs.
Puteţi aduce în discuţie şi alte probleme, cum ar fi cea a partajului, şi puteţi încheia procesul de divorţ şi privind accesoriile acestuia (încredinţare minor, nume, pensie întreţinere, partaj, program de vizitare), la primul termen de judecată. Evitaţi astfel un proces ce s-ar putea întinde pe luni chiar ani de judecată
În cazul în care, ajungeţi la o înţelegere cu partea adversă şi încheiaţi un acord de mediere, costurile se reduc în mod considerabil, având şi posibilitatea solicitării restituirii taxei de timbru la termenul la care prezentaţi acordul de mediere în instanţă. Mai multe in articolul: Cat costa partajul dupa divort?
Încredinţarea copiilor minori în caz de divorţ
Atunci când părinţii divorţează, un element extrem de important şi sensibil este interesul superior al copilului, asigurat prin lege. Odată cu hotărârea de divorţ, este luată şi decizia privind încredinţarea minorilor din căsătorie (termen popular – custodie copil, deşi din punct de vedere juridic în România acest termen are o altă semnificaţie).
Chiar în lipsa unei cereri explicite din partea soţilor, hotărârea de divorţ stabileşte căruia dintre părinţi i se vor încredinţa copiii spre creştere şi educare şi care este contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor minori din căsătorie.
În cazuri excepţionale, însă, instanţa poate decide încredinţarea minorului şi unei terţe persoane sau unei instituţii de ocrotire, spre creştere şi educare.
Factori de care se ţine cont la încredinţarea minorilor
Trebuie menţionat că în luarea deciziei privind încredinţarea (custodia – popular) copilului minor din căsătorie instanţă va ţine cont de o serie de factori obiectivi şi subiectivi, cum ar fi:
– conditiile pe care cei doi fiecare dintre părinţi îi pot oferi pentru creştere şi educare gradul de ataşament dintre copil şi fiecare dintre părinţi ;
– dorinta şi disponibilitatea părinţilor în ceea ce priveşte implicarea în creşterea şi educarea copilului veniturile părinţilor;
– mediul în care copilul va trăi;
– dorinta/opţiunea copilului (dacă are peste 10 ani) în această privinţă;
– alti factori obiectivi şi subiectivi.
V-ar mai putea interesa și:
Cel mai bun divort pentru copii
Există copii fericiţi după divorţ?
Divorț ieftin și rapid în București
Divort la notar fara sa avem un acord
Divorț din străinătate fără copii și fără bunuri
Sursa:http://www.rfi.ro/articol/stiri/diverse/mediere-divortincredintarea-copiilor-minori-caz-divort
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .