In relatiile de familie din perioada divortului, problema copilului este cea mai importanta. Majoritatea parintilor tin cont de interesele copilului si de legislatia care ii obliga sa-si exercite indatoririle parintesti in comun si echitabil.
Relatia de familie, mama-copil, tata-copil, este o relatie care se perpetueaza toata viata, un divort neputand schimba aceasta calitate de mama sau de tata. Copilul va avea in continuare nevoie de ambii parinti, poate intr-o masura mai mare avand in vedere despartirea lor, despartire pe care si el o resimte.
Din acest motiv, in fiecare mediere de custodie comuna pe care o fac, inainte de toate, le explic parintilor ca este in interesul copilului lor sa se inteleaga amiabil, si sa treaca de aceasta perioada prin buna intelegere si dialog, desi momentele sunt grele pentru fiecare.
In mediere, stabilirea custodiei comune – planul parental – este in totalitate in puterea si la dispozitia parintilor. Spre deosebire de instanta de judecata unde decizia privind copilul si programul de legaturi cu copilul este stabilit de judecator. Cu alte cuvinte, ceea ce pot face parintii impreuna cu un mediator, in mod deschis, prin discutiile din sedintele de mediere, face si judecatorul. Ceea ce pot decide parintii decide judecatorul.
Planul parental discutat cu un mediator are mari deosebiri de planul parental impus de instanta. In medierea unor astfel de situatii, unele clarificari sunt absolut necesare. Clarificarile pe care le facem in mediere le facem cu scopul ca solutiile agreate sa fie constientizate cu tot cu efecte, ca astfel sa fie executate de bunavoie si prin intelegere.
O mai buna aplicabilitate si executabilitate are un acord de mediere pe custodia comuna, chiar daca nu are, juridic vorbind, forta executorie, decat o decizie judecatoareasca privind un plan parental, desi aceasta executorie. Juristii m-ar putea contrazice, pe buna dreptate. Insa in aceste tipuri de conflicte substanta umana si emotionala excede orice cadru juridic ori orice intelegere stabilita de judecator. Substanta emotionala ce emana din relatia copil-mama, copil-tata nu se poate incadra in impunerea judecatorului.
O intelegere discutata si agreata in mod benevol la mediator are efectul de a detensiona parintii si a solutiona conflictul si in latura subiectiv-emotionala. Este foarte important acest lucru in conflictele de familie.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Acest lucru nu il poate face un judecator, deoarece el are un cadru de legi si o procedura clara. Nu poate discuta el cu parintii pe indelete problemele, nevoile si interesele lor si cauzele conflictului. Aceasta este treaba de mediator. Un mediator aplica orice tehnica de mediere pe care o considera oportuna si foloseste instrumente cele mai utile in solutionarea disputei parintilor, sondand in discutii nevoile si problemele lor.
Toate aceste discutii “descarca” emotional parintii, detensioneaza relatia conflictuala si ii reasaza pe cat se poate la masa cooperarii si colaboararii. Este un efect care pare minim, insa in aceste conflicte de familie este primordial ca parintii sa “ingroape securea razboiului” si sa negocieze o pace. O pace pentru ei, o pace pentru copil.
Exemplu de hotarare judecatoreasca privind custodia copilului:
Judecator Filipescu Anca de la Judecatoria Cornetu, dosar 4816/1748/2013:
„Solutia pe scurt: Admite cererea in parte. Stabileste un program de vizitare minor, in favoarea reclamantului astfel: – lunar in prima si a patra saptamana din luna, de luni ora 11 pana duminica ora 11, cu luarea copilului la domiciliul tatalui, pana la solutionarea definitiva a dosarului 14206/1748/12. Cu apel in cinci zile de la pronuntare. Pronuntata 12.11.13, sedinta publica.
Document: Hotarare 7394/2013 12.11.2013”
Exemplu de custodie comuna stabilita in biroul nostru de mediator:
Fragment din Acordul de mediere:
“Vacanta de vara va fi petrecuta alternativ, cate 2(doua) saptamani la fiecare parinte, incepand cu prima zi de vacanta. Perioada intre prima zi de vacanta – 30 iunie copiii vor sta la tata, perioada 1 iulie-15 iulie vor sta la mama, 16 iulie – 31 iulie la tata, 1 august – 15 august la mama, 15 august – 31 august la tata, 1 septembrie – 15 septembrie la mama. Vacantele de Paste si de Craciun se vor alterna de asemeni in sensul urmator: Sarbatoarea de Paste 2014 copiii vor sta la mama, Craciunul 2014 vor sta la tata. Anul nou – Revelionul 2015 il vor petrece la mama, urmand ca Pastele 2015 sa stea la tata. Acelasi sistem de alternanta va fi valabil pentru fiecare Paste, Craciun si Anul Nou – Revelion. Pastele este considerat incepand cu Vinerea Mare inclusiv, terminandu-se cu a treia zi de Paste, inclusiv. Craciunul include ziua ajunului – data de 24 decembrie, si se termina cu a treia zi de Craciun inclusiv. Sarbatoarea de Anul nou – Revelion incepe cu data de 31 decembrie inclusiv si se termina pe data de 2 ianuarie inclusiv. Aceste sarbatori se respecta conform calendarului crestin-ortodox. Zilele de nastere se serbeaza de asemeni alternativ în urmatorul mod: ziua de 7 martie 2014 (ziua copilului mic) se serbeaza de catre ambii copii la mama, ziua de 15 iunie 2014 (ziua copilului mare) se serbeaza de catre ambii copii la tata. In anul 2015, ziua celui mic se serbeaza la tata si a celui mare la mama. Anul 2016 si urmatorii se alterneaza pe acelasi principiu. Pentru celelalte vacante scurte intersemestriale se respecta programul normal de custodie prevazut la litera a) de mai sus.”
Este destul de evident ca ceea ce pot face parintii in mod amiabil impreuna cu un mediator va face judecatorul. Stabilirea cadrului lor de relationare va fi stabilit de judecator. Nu pare acest lucru o chestiune desueta si fara rost? Cum adica sa decida judecatorul cand ma duc sa imi vad copilul? Cum adica sa decida judecatorul daca copilul meu va petrece vacanta de vara doar cu mama ori doar cu mine in luna iulie? Cum adica sa decida judecatorul ca de Paste sa nu il vad? Cum adica sa decida judecatorul ce fac si voi face eu pentru copil? Ce treaba are judecatorul in relatia mea cu copilul meu?
Sunt intrebari destul de relevante pentru a vedea si concluziona ca o intelegere amiabila privind noul cadru de relationare cu copilul trebuie sa fie singura varianta pentru parintii in curs de separare, despartire. Asta deoarece desfacerea casatoriei nu inseamna si desfacerea familiei. Rolul de mama, tata si copil si calitatea de tata, mama si copil subzista nedeterminat in timp.
Medierea unei astfel de situatii pune partile in fata unor discutii despre cum ar vrea sa fie noile intelegeri. Noile moduri de a avea grija de copil si de a-l avea aproape. La fel de aproape de mama, la fel de aproape de tata.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Citeste mai mult pe: http://experti.acasa.ro/familie-relatii-303/expertul-acasa-ro-dorin-ilie-mediator-custodia-copilului-o-pace-necesara-189617.html#ixzz2vlyiMk4W
Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii in caz de divort, va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014