Cum se impart creditele dupa divort? Partajul in urma divortului presupune ca sotii sa imparta in egala masura activele, bunurile obtinute in timpul casatoriei cat si pasivele, creditele, datoriile acumulate in timpul casatoriei, indiferent cine este titularul contractului de credit.
Partajul bunurilor comune obtinute in timpul casatoriei se poate face in doua modalitati:
–Partajul bunurilor comune pe cale judecatoreasca.
–Partajul bunurilor comune prin mediere.
Fiecare din cele doua modalitati au fost descrise pe larg in articolele:
Cat costa partajul dupa divort?
Cum impartim ratele pe cale judecatoreasca?
Indiferent de modalitatea aleasa de parti pentru efectuarea partajului sunt o suma de factori de care trebuie sa tinem cont la partajarea creditelor bancare. Pe de o parte trebuie avut in vedere respectarea legislatiei in vigoare, pe de alta parte, un credit bancar presupune existenta alaturi de fostii soti a unei istitutii bancare care poate fi de acord, sau nu cu schimbarea conditiilor consemnate in contractul de credit.
Aceste aspecte ne aduc convingerea ca medierea este modalitatea cea mai eficienta pe partajare a bunurilor si a creditelor dupa divort.
Prin mediere partile negociaza atat una cu cealalta cat si amandoua cu institutiile bancare cu privire la modalitatile prin care se pot imparti creditele dupa divort, respectand atat limitele legii, cat si vointa partilor.
In cee ce priveste pozitia oficiala si generala a bancilor va pot spune ca din punctul de vedere al Regulamentului BNR, este necesar a se întocmi o analiză financiară bazată exclusiv pe veniturile soţului care doreşte să preia întregul credit, în cazul în care se va elimina celălalt soţ din contractul de credit, ca urmare a desfacerii căsătoriei şi a partajării bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.Obligaţiile contractuale faţă de bancă nu se sting ca urmare a hotărârii de divorţ sau a înţelegerii amiabile la mediator in care banca nu si-a exprimat punctul de vedere cu privire la renunţarea unuia dintre soţi la pretenţiile asupra imobilului, acest act fiind unul care nu îşi produce efecte asupra contractului de credit decât după efectuarea operaţiunii de preluare credit de către unul dintre soţi în condiţiile menţionate mai sus. Până în acel moment, ambii soţi îşi păstrează obligaţiile asumate prin contractul de credit iniţial.
Prin urmare medierea pentru partajarea creditelor obtinute in timpul casatoriei presupune un grad de complexitare foarte mare iar limitele negocierii sunt destul de inguste. Cu toate acestea solutiile obtinute prin mediere sunt mult mai eficiente si mai rapide decat cele obtinute pe cale judecatoreasca unde termenele si cheltuielile sunt mult mai mari.
Mai multe pe acest subiect am dezvoltat in postarile:
Cat costa partajul dupa divort?
Taxa timbru partaj. Costuri partaj
O alta intrebare care se naste la acest subiect este:
Cui ii ramane creditul Prima Casa in caz de divort?
Creditul Prima Casa poate fi preluat de catre unul dintre soti in caz de divort. Vanzarea locuintei nu este posibila decat dupa ce trec 5 ani de la achizitia imobilului.
Programul Prima Casa impune ca locuinta achizitionata prin credit garantat de stat sa nu fie instrainata in primii 5 ani. Astfel, in cazul unui divort, nu este posibila vanzarea locuintei, pentru a imparti ulterior banii incasati prin partaj, decat dupa ce trece perioada minima de 5 ani.
Singura solutie prevazuta de legislatia actuala este ca unul dintre soti sa preia integral dreptul de proprietate si creditului ramas de plata. In acest scop, banca poate autoriza ca interdictia de instrainare sa fie ridicata temporar.
Sotul care preia creditul trebuie insa sa se incadreze in cerintele de eligibilitate ale bancii: veniturile sale trebuie sa fie suficiente pentru plata ratelor, in limitele gradului maxim de indatorare acceptat de banca.
Totodata, sotul care preia creditul si locuinta va trebui sa despagubeasca pe celalalt sot pentru partea care i se cuvine din locuinta achizitionata in comun.
In functie de situatie, acest lucru poate presupune eforturi financiare substantiale din partea sotului care preia locuinta, motiv pentru care acesta solutie este uneori greu de pus in practica in caz de divort.
In cazul in care creditul nu poate fi preluat in conditiile de mai sus, ambii soti raman raspunzatori pentru rambursarea creditului chiar si dupa divort.
Pentru a intelege mai exact cum functioneaza medierea in cazul proceselor de partaj va recomandam sa cititi si:
Partajul la mediator
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –0768.511.900