Termenele de judecata oferite de judecatoriile din Bucuresti, in cazul unui divort sunt de multe ori exagerat de mari din cauza numarului mare de dosare pe care judecatoriile din Bucuresti le au. In anii de experienta ca mediator in Bucuresti am intalnit cazuri de termene de la sase luni si pana la un an sau si mai mult de la depunerea actiunii si pana la primul termen de judecata, ca sa nu mai vorbim de timpul total de asteptare pana la pronuntarea divortului.

Pe langa avantajele pe care medierea le ofera, un mare avantaj este acela al posibilitatiireducerii termenului de judecata la divort, sau la orice alt tip de proces.

Legea 192/2006 spune la Art. 2. – (1) :

“ Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege. “

Prin urmare, in oricare faza a procesului va aflati, mergand la mediator puteti obtine unacord de mediere care sa contina conditiile in care partile aflate in proces stabilesc hotararea de expedient pe care instanta de judecata sa o consfinteasca drept invoiala a partilor. Impreuna cu acordul de mediere, partile vor depune la registratura judecatoriei si o cerere de preschimbare urgentarea termenului de judecata motivata de faptul ca partile au ajuns la un acord cu ajutorul unui mediator autorizat.

Instanta de judecata va lua act de documentele depuse si va stabili un nou termen, mult mai redus , termen la care va lua act de datele consemnate in acordul de mediere si va emite o hotarare judecatoreasca conform hotararii de expedient consemnata in acordul de mediere completat semnat si parafat de mediator.

Acordul de mediere este un document pe care il puteti obtine si valida intr-un birou de mediator iar cererea de preschimbare a termenului de judecata poate fi formulata dupa urmatorul model :

Cerere de preschimbare a termenului de judecata

Domnule Presedinte,

Subsemnatul ………………………, domiciliat in …………, str. …………, nr. …, bl. …, ap. …, judetul …………., reclamant in dosarul nr. …../………., cu termen la …………, va rog sa dispuneti preschimbarea termenului la o data cat mai apropiata, avand in vedere ca am urmat procedura medierii prin care am ajuns la un acord de mediere pe care il atasam prezentei cereri .

– ……………………………..;
– ………………………………

Data …………….

Semnatura reclamantului

…………………

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ……………………..

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Cat costa un divort la notar?

Mediere divort cu copil minor

Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !