Cand ii anuntam pe copii ca divortam?
Imediat ce consideram ca divortuleste inevitabil, ii instiintam. Nu trebuie sa fim surprinsi, daca ei stiu deja. Cheia este onestitatea. Nu este recomandat sa le oferim false sperante ca relatia maritala va continua, daca este evident contrariul. Nu trebuie sa invinovatim partenerul pentru tot si trebuie sa constientizam ca separarea nu este in nici un caz din vina copiilor. Ei se invinovatesc adesea pentru problemele maritale ale parintilor.
Cum le spunem copiilor?
1. Explicatia sa fie simpla si directa.
2. Ambii parinti sa-i anunte, pentru ca altfel ar parea ca doar unul singur este responsabil de divort.
3. Nu trebuie sa dramatizeze sau sa devina sentimentali.
4. Sa se evite senzatia de remuscare sau “devastare”.
5. Ambii parintii trebuie sa-i “asigure” din nou pe copii ca-i iubesc.
6. Sa fie anuntati cu cine si unde vor locui, daca s-a decis deja aceasta printr-un plan parental responsabil stabilit la mediator ; daca nu, amandoi parintii trebuiesa-i incurajeze sa-si exprime dorintele, in acelasi timp precizandu-le ca nu vor avea povara alegerii sau respingerii unuia dintre parinti si ca vor da dovada de responsabilitate si vor efectua divortul prin mediere, singura forma de divort ce pune pe primul plan interesul superior al minorului.
7. Nu trebuie sa lise faca false promisiuni, legate de o eventuala reconciliere.
8. Daca exista probabilitatea unei competitii in obtinerea custodiei sau a drepturilor, copiii trebuie sa stie ca dumneavoarea alegeti ca ei sa nu fie implicati in procedurile tribunalului prin divortul clasic in judecatorie sau cel la notar; tind sa fie foarte tematori, atunci cand e nevoie sa apara in instanta si sa vorbeasca in public impotriva unuia dintre parinti tocmai de aceea pentru desfacerea casatoriilor cu copii minori se recomanda medierea, singura modalitate de divort fara expunerea copiilor la traume inutile.
9. Sa nu fie incurajati sa ia partea unuia sau altuia dintre parinti.
10. Sa li se ofere garantii de catre ambii parinti, ca ii vor sprijini ori de cate ori va fi nevoie (daca aceasta se va intampla cu adevarat)
11. Sa se solicite ajutorul unui specialist, in cazul in care copilul nu poate infrunta situatia .
Copiii sufera in urma parasirii caminului de catre unul dintre parinti. Ei manifesta frecvent anumite comportamente, de la varste timpurii, in perioadele de stres.
De aceea se recomanda ca, in situatia in care sunteti convinsi ca aveti o casatorie ce nu mai poate continua, sa alegeti mijloace moderne pentru desfacerea casatorie, pentru stabilirea custodiei si a planului parental, sa intelegeti dimensiunea psiho-juridica a serviciilor de mediere si sa alegeti cu atentie un mediator care sa conduca decizia dumneavostra spre o hotarare care sa aiba in prim plan interesul superior al copiilor dumneavoastra.
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort on-line pt romanii din diaspora
–DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
–Mediere divort cu copil minor
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013