Când toate pregătirile de nuntă sunt greu de menţinut în grafic, de la costumele domnilor (începând cu mirele) la lista de invitaţi, aranjamente florale şi meniuri degustate, orchestra şi, bineînţeles, tortul şi rochia de mireasă, plus ţinutele domnişoarelor de onoare şi porumbeii care urmează să se înalţe spre cer la ieşirea mirilor din biserică… se profilează o adevărată perioadă de criză în viaţa cuplului, supus presiunilor venite din partea celor două familii, care, de obicei, găsesc că este neapărat necesar să se impună unii în faţa celorlalţi, să dramatizeze ”sacrificiile” făcute cu această ocazie, complicându-le viaţa copiilor lor, chiar dacă ei se iubesc. ”Ei, şi ce dacă, lasă, să vadă şi ei cât de grea este viaţa!”

În viziunea multor persoane, ”nu cu iubirea plăteşti un apartament, o maşină, o excursie în străinătate”. Unele rude din familiile mirilor ridică din sprâncene şi-i zăpăcesc pe cei doi temerari în ale căsniciei, fluturând, ca pe nişte steaguri de luptă, termeni cum ar fi: convenţia matrimonială sau contractul prenupţial… 

Din fericire, noul Cod Civil prevede, în capitolul ”Alegerea regimului matrimonial” o astfel de înţelegere între viitorii parteneri de viaţă, vizând modalitatea separării unor bunuri ale celor doi soţi, în perioada căsniciei şi/ sau în cazul în care căsătoria se desface.  

Când se justifică o astfel de convenţie matrimonială, realizată prin mediere?

Atunci când în familiile din care provin cei doi tineri care se vor căsători, există mai multe proprietăţi, bunuri mobile sau imobile, depozite la bănci, pe care cel puţin unul dintre ei le deţine înainte de căsătorie, moşteniri şi/ sau participări ca acţionari la o societate etc.

Atunci când cei doi soţi vor să se protejeze unul pe celălalt, în situaţiile când mariajele sunt hotărâri luate la maturitate şi soţii au responsabilităţi de a întreţine persoane sau de a-şi îndeplini obligaţiile asumate anterior căsătoriei. Aceştia pot face înţelegeri între ei, pentru ca fiecare să fie autonom şi să nu depindă de celălalt sau de deciziile luate la un moment dat, în viaţă.

Atunci când există copii din căsătorii anterioare şi de aici decurg responsabilităţi multiple.

Observaţii:

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

1. Unul din soţi, poate da, cu titlu gratuit, încă din timpul vieţii, un bun celuilalt soţ şi acesta devine astfel proprietar unic.

2. Convenţia poate fi modificată în timpul căsătoriei.

Care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru a încheia o convenţie matrimonială?

Medierea oferă un cadru plăcut, informal, neutru, dar asigură şi stricta confidenţialitate asupra discuţiilor şi a înţelegerilor la care ajung cei doi soţi şi care se înscriu apoi înContractul prenupţial.

Contractul prenupţial se supune unor etape stricte:

– se semnează în faţa notarului,

– notarul îl înscrie în Registrul Naţional al Convenţiilor Matrimoniale,

– se înscrie în Cartea Funciară sau, după caz, la Registrul Comerţului,

– trebuie să fie respectat de către cei doi soţi.

Sursa:http://iasi.comisarul.ro/diverse/col%C5%A2ul-de-mediere-contractul-prenup%C5%A3ial-prin-medie_229881.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest sitesau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact.

Mediator Petru Mustateanu Bucuresti –