Am constatat ca subiectul pensiei de intretinere este unul de interes pentru parinti, asa ca ne-am gandit sa venim in sprijinul lor cu cateva informatii utile in acest sens. Inainte de a intra in subiect, imi doresc insa sa amintesc parintilor faptul ca mai intai de toate trebuie sa se gandeasca la binele copilului lor, la nevoile lui si la integritatea sa fizica si mai ales psihica. De aceea le recomand parintilor sa faca tot posibilul pentru a se intelege cu privire la toate cheltuielile ocazionate de cresterea si educarea copilului lor, sa evite pe cat se poate instanta de judecata pentru a asigura copilului un mediu de viata sanatos care sa contribuie la dezvoltarea sa armoniasa. Studiile psihologice au aratat ca certurile, agresiunile si violenta verbala influenteaza in mod negativ dezvoltarea mentala a copilului, dovedindu-se ca copiii proveniti din astfel de medii ajung cel mai adesea in centre de plasament sau mai rau consumatori de substante interzise.
Revenind la problema pensiei de intretinere, vom aborda problema distinct, dupa cum avem sau nu o hotarare judecatoreasca prin care parintele este obligat la plata pensiei de intretinere fata de copilul minor.
Trebuie precizat ca Noul Cod Civil renunta la institutia incredintarii exclusive a copilului catre unul din parinti, adoptand idea unei custodii comune a acestora asupra copilului minor. Custodia comuna presupune in mod evident ca parintii sa contribuie in mod egal la cheltuielile privind cresterea si educarea copiilor lor,contributie care urmeaza a se realiza in principal in natura – prin asigurarea de catre parintele necustodian a celor necesare traiului, cat si prin contributia acestuia la cheltuielile privind gradinta, scolarizarea, activitatile extrascolare etc. In masura in care parintele nu isi indeplineste obligatia in natura, celalalt parinte se poate adresa instantei de judecata solicitand obligarea acestui parinte la plata unei sume de bani care poate fi de ¼ in cazul unui copil, 1/3 in cazul in care exista doi copii, ½ in cazul in care exista trei sau mai multi copii din venitul lunar net. Pensia de intretinere este datorata chiar daca parintele nu realizeaza niciun venit, situatie in care instanta de judecata se va raporta la cuantumul venitului minim pe economie pentru a stabili suma care trebuie achitata cu titlu de pensie de intretinere.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
RETINEM: potrivit Noului Cod Civil (NCC), parintele care nu locuieste cu copilul, deci parintele care datoreaza pensie de intretinere, poate invoca regula impusa de art.530 din NCC, aratand ca doreste sa execute in natura obligatia de intretinere a copilului minor. Daca acesta nu va invoca regula amintita mai sus, instanta nu va putea din oficiu sa o invoce si va dispune obligarea parintelui la plata unei sume de bani, asta pentru ca instanta nu poate da ceea ce nu s-a cerut.
a) Daca parintele este deja in posesia unei hotarari judecatoresti si nu reuseste sa obtina de la parintele necustodian pensia de intretinere datorata de catre acesta, se poate adresa executorului judecatoresc in vederea executarii silite a hotararii, executare silita care se realizeaza in principal pe calea institutiei popririi. Daca aceasta masura nu este eficienta si nu se reuseste incasarea pensiei de intretinere restanta, atunci executorul judecatoresc, la cererea parintelui interesat, poate trece la masura executarii silite a bunurilor imobile detinute de catre parintele debitor, urmand ca din vanzarea bunurilor la licitatie publica sa se incaseze sumele aferente pensiei de intretinere.
In paralel, parintele creditor poate formula plangere penala impotriva parintelui debitor pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie. Plangerea penala se adreseaza organelor de cercetare penala (Politiei) sau parchetului de la domiciliul debitorului sau creditorului (art.30 CPP). Termenul pentru introducerea plangerii prealabile este de doua (2) luni de la momentul cand parintele debitor a incetat sa mai plateasca pensia de intretinere. Titularii plangerii penale sunt, in ordine:
– pentru minorul cu varsta cuprinsa intre 0-14 ani, parintele la care minorul locuieste;
– pentru minorul cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani, minorul cu incuviintarea persoanelor prevazute de lege (tutore, autoritate tutelara); daca minorul s-a casatorit intre timp, el poate introduce personal plangerea prealabila;
– pentru copilul peste 18 ani, acesta va fi titularul plangerii penale, intrucat a dobandit deja capacitate deplina de exercitiu. Trebuie precizat ca pensia de intretinere se datoreza in principiu pana la varsta majoratului (18 ani). Daca copilul se afla in continuarea studiilor, atunci aceasta se datoreaza pana la varsta de 24 de ani, situatie in care daca parintele nu plateste pensia de intretinere, copilul ar putea formula plangere penala impotriva acestuia, in nume propriu.
In ceea ce priveste continutul plangerii prealabile, aceasta trebuie sa cuprinda: descrierea faptei, indicarea autorului si a mijloacelor de proba, adresa partilor si a martorilor.
b) Daca parintele nu s-a adresat inca instantei pentru obtinerea pensiei de intretinere si nu este in posesia unei hotarari judecatoresti, primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa se adreseze unui mediator autorizat.
Ce trebuie sa faca mai exact parintele este sa se adreseze mediatorului solicitandu-i in scris acestuia lansarea invitatiei de mediere catre cealalta parte, care va da sau nu curs invitatiei de mediere. Daca partea se prezinta la data si locul indicat in invitatia de mediere de catre mediator, urmatoarele solutii se contureaza:
i) parintele se prezinta si accepta procedura de mediere – incepe medierea propriu-zisa, situatie in care se incheie un contract de mediere, costurile aferente urmand a fi suportate in mod egal de catre ambele parti implicate. Pentru a fi titlu executoriu, acordul de mediere fie se autentifica de catre notarul public, fie se trece prin instanta –caz in care partea se va adresa instantei cu o cerere distincta prin care va solicita consfintirea acordului de mediere.
ii) parintele se prezinta, este informat cu privire la mediere, la beneficiile acestei proceduri si ce anume presupune, insa nu accepta medierea, caz in care se elibereaza un proces -verbal care atesta faptul ca s-a realizat procedura de informare cu privire la mediere, insa medierea nu a fost acceptata. Trebuie precizat faptul ca medierea poate fi refuzata chiar de partea care a lansat invitatia la mediere, intrucat lansarea invitatiei nu atarage dupa sine si obligativitatea acceptarii medierii, daca ea nu este dorita de catre parte.
iii) parintele nu se prezinta la mediere in termenul si locul stabilit prin invitatia de mediere pentru sedinta de informare, caz in care se elibereaza un proces-verbal prin care se atesta faptul ca s-a lansat invitatia de informare catre cealalta parte si ca aceasta nu i-a dat curs.
NOTA: procesele-verbale incheiate de mediator se vor anexa cerererii de chemare in judecata, atat in cazul de la pct.i) cat si in cel de la ii), pentru a face dovada indeplinirii procedurii de informare. In ceea ce priveste costurile medierii, pentru procedura de informare nu se va percepe un onorariu, partile urmand a suporta doar cheltuielile de curierat si costurile aferente eliberarii procesului-verbal cu privire la realizarea procedurii de informare.
Intr-o postare viitoare vom oferi informatii utile celor care au de recuperat pensia de intretinere de la parintele care locuieste in strainatate, intr-un stat membru UE sau non-membru UE.
Pana data viitoare, nu uitati ca mai inainte de toate sunteti parinti!
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Sursa:http://blogbvalegal.wordpress.com/2013/11/30/ce-pot-sa-faca-parintii-pentru-a-obtine-pensia-de-intretinere/
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014