Ne iubim copiii pana la curcubeu si inapoi si ne dorim sa le fim intotdeauna aproape, dar sunt si situatii in care, din diferite motive, ne aflam in imposibilitatea de a face acest lucru. Cand in ecuatie intra reluarea serviciului, lucrurile se complica cu adevarat. Si pentru ca uneori ne putem baza pe partenerul de viata sa ne tina locul, dar de cele mai multe ori nu, avem nevoie de o a treia persoana care sa ne ajute cu cei mici atunci cand este nevoie. Bunicii sau bonele sunt primele optiuni in acest sens pentru multe familii cu copii, asa ca haideti sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei alegeri in parte!

Pentru a alege o bona, parintii apeleaza fie la agentii specializate, fie la prieteni si cunostinte care, de cele mai multe ori, pot face recomandari potrivit propriei lor experiente. In ceea ce priveste bunicii, acestia sunt mult mai la indemana si nu este nevoie decat de cel mult o munca de convingere din partea parintelui pentru ca acestia sa-si ocupe rolul de inlocuitor al sau pe perioada abesentei.

In unele tari, in schimb, exista agentii de bone care angajeaza exclusiv bunici. Asa este cazul Australiei, unde functioneaza o agentie intitulata „Grandmas for hire” (Bunicute de inchiriat) si care, sub motto-ul „You can trust our grandmas”, le promite clientilor bunicute desprinse din cele mai frumoase povesti. Agentia din Sydney a fost infiintata de o mama cu un serviciu solicitant care a gasit un mare sprijin in propria mama si care si-a propus sa le aduca si altor parinti aflati in situatia ei profesionala si familiala un ajutor similar. Criteriul de selectie a bunicutelor a fost nu doar lucrul cu copiii o perioada mai mare de timp, dar si background-ul personal si profesional al doamnelor aflate la anii pensiei. Au contat in alegerea acestora activitatile intelectuale si motrice derulate de bunicute in trecut, dar si dorinta de munca din partea doamnelor, inactive profesional la momentul in care se angajau ca bone.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Bunicii sau solutia la indemana

Revenind la alegeri, remarcam ca avantajele in cazul in care bunicii stau cu copiii sunt numeroase, iar parintii stiu bine acest lucru. Fiind familie, bunicii sunt extrem de apropiati de copii si nu degeaba se spune ca isi arata afectiunea fata de acestia mai mult decat si-au aratat-o in urma cu zeci de ani propriilor lor copii.

Totodata, parintele va avea un anumit grad de confort psihic stiindu-si copilul cu cineva din familie, cineva care, cel putin la nivel de intentie, nu va face ceva deliberat in detrimentul celui mici si nici nu va face din asta „doar un job”. Nu trebuie uitat ca bunicii sunt mai usor de apelat si in afara programului standard din timpul zilei pentru eventuale evenimente sau iesiri in oras ale parintilor.

Nu in ultimul rand, relatia cu bunicii poate fi una calda si frumoasa, daca nu este erodata de frecusurile zilnice dintre parinti si bunici si, de ce sa nu spunem si acest lucru, bunicii sunt mult mai accesibili din punct de vedere financiar. Concluzionam ca, daca bunicii nu pot fi disponibili mereu, pentru alte perioade, cum sunt vacantele, e minunat pentru copii sa petreaca mult timp impreuna cu acestia, pentru ca vor avea parte de niste amintiri unice.

Dezavantajele alegerii bunicilor tin mai mult de zona de confort a stapanilor casei. Bunicii pot aborda un stil de educatie complet diferit de cel al parintelui si ii pot reprosa adesea acestuia ca face greseli mai mici sau mai mari in ceea ce priveste modul de parenting. De cealalta parte, parintii pot intra fecvent in conflict cu bunicii, care adesea se dovedesc a fi incapatanati si nu vor sa puna deloc in aplicare sfaturile copiilor lor, pentru ca, nu-i asa, „datoria” bunicilor este sa-si rasfete nepotii si, oricum, “ei stiu mai bine”. Bunicii se vor arata mereu mult mai ingaduitori la capitolul alimentatie si ii vor oferi copilului, pe ascuns, tocmai fructul oprit, nu-l vor priva de televizor, tableta sau de alte gadgeturi moderne, pe considerentul ca sunt facilitati de care ar trebui sa se bucure cat mai mult, si il vor lasa uneori pe copil nesupravegheat, timp in care perdelele din sufragerie pot fi meticulos, dar rapid taiate de micul poznas cu o foarfeca.

Mai mentionam ca in unele cazuri, din pricina varstei, bunicilor le poate fi greu cateodata sa tina pasul cu cei mici.

Bona, un ajutor mult cautat

Multe familii care n-au bunici in preajma apeleaza la serviciile de scurta sau de lunga durata ale unei bone. In luarea acestei decizii sunt cateva avantaje demne de mentionat. O bona are sanse mai putine sa-i dea parintelui foarte multe sfaturi sau sa critice prea mult metodele sale de educatie, iar relatia dintre bona si parinte este una mult mai obiectiva. De aceea, acesta din urma ii poate transmite bonei mai simplu ceea ce nu i se pare in regula in legatura cu modul in care relationeaza cu copilul si face acest lucru fara risc de „tragedii”.

Bona respecta instructiunile parintelui si nu deviaza pe considerentul ca „stie ea mai bine”, daca parintele simte nevoia sa-i spuna anumite lucruri cu care nu este de acord ea nu le va lua personal, incearca sa isi faca treaba cat mai bine, ca sa nu-si piarda jobul, iar la sfarsitul programului pleaca acasa, asa ca familia poate petrece timp impreuna.

In ceea ce priveste dezavantajele, exista cateva lucruri care trebuie mentionate. Primul ar fi ca bona te poate lasa balta de pe o zi pe alta. Un eveniment neprevazut poate interveni in viata bonei chiar cand aceasta se afla in compania copilului, ceea ce va face ca ea sa nu mai fie disponibila chiar de a doua zi, iar programul familiei sa fie foarte mult perturbat. Acest lucru nu elimina deloc compasiunea pentru situatia neplacuta prin care trece bona si nici dorinta de a-i fi acesteia un sprijin la nevoie, dar realitatea este ca absenta sa va duce la o regrupare rapida a celor doi parinti, care se vad nevoiti sa gaseasca rapid o varianta de backup pentru o situatie de acest fel. Pe de alta parte, copiii se pot atasa nespus de aceasta si pot suferi, daca se termina colaborarea.

Pentru unii e un dezavantaj in toata puterea cuvantului, pentru altii nu, dar nu trebuie pierdut din vedere ca bona costa. Deoarece aceasta ofera servicii pe care le ofera orice angajat intr-o relatie fireasca de munca, activitatea ei este remunerata potrivit ariei de acoperire pe care o desfasoara. Pretul difera, asadar, in functie de numarul de operatiuni domestice efectuate (supravegheat copilul, menaj, asistenta scolara si loisir). Nu pierdeti din vedere si ca bona este, totusi, un strain in care nu poti avea incredere ca in cineva din familie.

Nimeni nu e perfect

Fara a vrea sa-i descurajam pe parinti, trebuie spus ca atat bona, cat si bunicii pot fi cei mai draguti, empatici si generosi oameni din lume, dar sunt si unii la care se poate aplica zicala „afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul”. Situatii dramatice in care bona sau bunicii se transforma in mastera cea rea dupa ce parintii pleaca la serviciu nu sunt putine, iar unii dintre parinti si-au dat seama de acest lucru atat prin observarea comportamentului copilului, vizibil modificat, cat si prin marturii clare, obtinute cu ajutorul unor camere de filmat amplasate in diferite locuri din casa. Daca scenariul acesta sumbru poate deveni realitate in mici cazuri, in mai multe cazuri cei care se ocupa de ingrijirea copiilor au fost surprinsi in fata televizorului, pentru a nu pierde serialele preferate, sau chiar cu ochii-n telefonul mobil, conectati la retelele de socializare.

Un lucru este sigur: mamele chiar au nevoie de ajutor, si nu doar ocazional, asa ca, indiferent de alegere, bunici sau bone, nu va sfiiti sa cereti acest ajutor. Asigurati-va, insa, ca faceti alegerea cea mai buna!

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_38857/Bunici-sau-bona.html