Mii de copii trec prin stresul unui divort in fiecare an. Reactiile lor depind de varsta, personalitate, dar si de circumstantele particulare din fiecare proces de divort. Trebuie stiut faptul ca, in timp ce un proces zgomotos poate cauza foarte mult disconfort emotional copiilor, un divort discret la mediator poate trece neobservat daca este insotit de un plan parental minutios .
Fiecare divort va avea un anume efect asupra copilului care este implicat – de multe ori, reactia initiala este una de soc, tristete, frustrare, manie sau grija. Dar copiii pot de asemenea sa reactioneze mult mai bine la stres in anumite situatii, in cazul in care parintii nu se lupta in instanta ci aleg avantajele oferite de serviciile unui mediator .
Cele mai importante lucruri pe care ambii parinti le pot face pentru a ajuta copii sa treaca prin perioada dificila sunt:
- Sa tina conflictul si discutiile aprinse la distanta de copii ( toata procedura de divort la mediator este confidentiala )
- Sa minimalizeze intreruperile activitatilor zilnice ale copiilor
- Sa pastreze reprosurile si discutiile negative pentru momentele in care merg la sedinte de terapie, de mediere, sau sa discute cu prietenii in afara casei
- Fiecare parinte sa ramana foarte implicat in viata copilului ( sa respecte planul parental stabilit la mediator )
Majoritatea adultilor care trec printr-un divort au nevoie de sprijin din partea unor specialisti in gestionarea eficienta a conflictelor , dar si din partea familiei. Nu cautati insa sprijin in copii, desi acestia vor dori sa va ajute.
Anuntarea vestii
Atunci cand esti sigur sau sigura de planurile tale, vorbeste cu copiii despre decizia despartirii. Desi nu este usor sa dai aceasta veste, este indicat, dupa posibilitati, ca ambii parinti sa fie prezenti in respectivul moment. Este important sa lasi deoparte sentimentele de manie, vina sau frustrare in momentul anuntarii vestii. Repeta modul in care doresti sa gestionezi discutia cu copii tai, astfel incat sa nu devii suparat sau nervos in timpul discutiei.
Desi discutia despre divort ar trebui sa fie adaptata la varsta copilului, a maturitatii si temperamentul acestuia, trebuie sa te asiguri ca transmiti mesajul cel mai important: Ce s-a intamplat intre mami si tati nu este vina copiilor. Majoritatea celor mici vor simti ca vina este a lor, chiar daca parintii sustin altceva. Asadar, este vital pentru parinti sa faca aceasta precizare.
Sa le spui copiilor ca adultii isi schimba modalitatea de a se iubi unul pe celalalt sau ca nu pot ajunge la un consens in privinta anumitor lucruri, acest motiv fiind unul pentru care trebuie sa stea separati. Nu uita ca parintii si copiii sunt legati pe viata prin nastere sau prin adoptie. Cele doua parti nu sunt de multe ori de acord asupra unor lucruri, dar aceasta este doar o etapa a vietii – parintii si copiii nu inceteaza sa se iubeasca unii pe altii si nici nu pot divorta.
Sa ii dai copilului destula informative incat sa il pregatesti pentru viitoarele schimbari. Incearca sa raspunzi la intrebarile lui cat mai sincer posibil. Nu uita ca cei mici au nevoie sa stie toate motivele unui divort (in special daca este implicata aruncarea responsabilitatii de la un parinte la celalalt). Este suficient pentru copii sa inteleaga ca rutina lor zilnica se va schimba, dar si ceea ce va ramane la fel.
In ceea ce ii priveste pe copiii mici, este mai bine sa nu complici lucrurile. Ai putea sa le spui “Mami si tati vor trai in case diferite pentru a nu se certa atat de mult, dar amandoi te iubim in continuare la fel de mult”.
Copiii mai mari sau adolescentii pot fi mai bine la curent cu situatia prin care trec parintii lor si multi vor avea raspunsuri bazate pe ceea ce au auzit in momentele in care trageau cu urechea la discutiile aprinse sau la certuri.
Cum sa te descurci cu reactiile copiilor?
Spune copiilor care sunt suparati din cauza vestii ca le intelegi sentimentele si sa ii reasiguri ca toate aceste stari sunt normale in situatia de fata. Ai putea sa spui unui copil, de exemplu : “Stiu ca aceasta veste este destul de suparatoare pentru tine. Putem sa incercam sa ne gandim la ce ar putea sa te faca sa simti mai bine?” sau “Amandoi te iubim si ne pare rau ca va trebui sa stam despartiti”.
Nu toti copiii reactioneaza imediat. Le poti spune insa ca totul este in regula si ca puteti discuta cand se simt si ei pregatiti. Unii copii incearca sa le faca pe plac parintilor si se comporta de parca totul ar fi in regula sau incearca sa evite orice sentiment trist prin negarea furiei sau a tristetii. Uneori, stresul apare in alte feluri – la scoala sau cu prietenii, prin schimbarea apetitului, prin comportament sau prin probleme cu somnul.
Indiferent daca cei mici exprima frica, ingrijorare sau o stare de usurare in privinta despartirii si a divortului, tot ce vor dori sa stie este legat de multe intrebari despre viata lor de zi cu zi.
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort on-line pt romanii din diaspora
–DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
–Mediere divort cu copil minor
Fii pregatit sa auzi si sa raspunzi la intrebari precum:
- Cu cine voi sta de acum inainte?
- Unde o sa merg la scoala?
- Trebuie sa ma mut?
- Unde o sa stati fiecare?
- Unde o sa petrecem sarbatorile?
- Sa imi mai vad prietenii?
- Inca pot sa merg in tabara de vara?
- Mai pot sa fac toate lucrurile care imi plac?
La toate aceste intrebari trebuie sa pregatiti cele mai bune raspunsuri. In cazul divortului la mediator raspunsurile la aceste intreabari fac parte din planul parental pe care dumneavostra l-ati conceput impreuna cu mediatorul .
In cazul in care ai ales alt tip de divort, e bine sa fii cinstit si sincer nu este intotdeauna usor atunci cand nu ai toate raspunsurile sau cand copii se simt speriati sau simt ca vina este a lor pentru ceea ce se intampla. Este insa bine sa le spui ce gandesti si toate deciziile pe care le-ai luat pana la un anumit moment.
Ajuta copiii sa treaca mai departe
Multi dintre copii – dar si parinti – sunt intristati de faptul ca au pierdut familia, iar copiilor le lipseste in special prezenta unui anume parinte, dar si viata de familie. De aceea este un lucru obisnuit si foarte intalnit pentru unii copii sa pastreze speranta ca parintii lor se vor impaca intr-o zi – chiar si dupa ce divortul se sfarseste.
Este normal sa existe regrete dupa despartirea unei familii, dar in timp, atat tu, cat si copiii tai veti accepta situatia. Asadar, trebuie sa ii reasiguri pe cei mici ca este in regula sa isi doreasca ca parintii sa se impace, dar de asemenea sa le explici finalitatea deciziilor tale.
Iata cateva metode prin care puteti ajuta copiii sa treaca peste un divort suparator:
Incurajeaza sinceritatea. Copiii au nevoie sa stie ca sentimentele lor sunt importante pentru parinti si ca vor fi luate foarte in serios
Sa ii ajuti sa isi exprime sentimentele in scris. Comportamentul copiilor poate uneori sa includa si sentimente de manie sau furie. Ai putea sa spui “Se pare ca te simti trist acum. Nu stii ce te face sa fii asa trist?”. Fii un bun ascultator, chiar daca este dificil si pentru tine sa auzi ce are de zis copilul.
Acorda incredere sentimentelor copiilor. Sa spui “Stiu cat de trist te simti acum” sau “Stiu ca te simti singur fara tati aici” ii lasa pe copii sa realizeze ca este normal ceea ce simt. Este important sa ii incurajezi sa exprime totul inainte sa le pui la dispozitie alte metode pentru a o face. De asemenea, da de inteles copiilor ca este normal sa se simta fericiti sau entuziasmati in continuare in privinta viitorului.
Ofera sprijin. Intreaba “Ce crezi ca te-ar face sa te simti mai bine?. Copii ar putea sa nu fie in stare a numi ceva anume, dar le poti sugera cateva idei – poate doar sa stati impreuna o vreme, sa va plimbati sau sa va jucati un animal preferat. Copiii mai mici ar putea sa aprecieze sa le propuneti sa il sune pe tati sau sa faca un desen pentru a ii da mamei cand va veni la sfarsitul zilei.
Ramai sanatos. Pentru adulti, despartirea si divortul sunt destul de stresante. Acea presiune se poate amplifica de procesul pentru custodie, de impartirea proprietatii, de probleme financiare, toate putand duce la o stare destul de rea a oricarei persoane.
Sa gasesti un mod prin care sa iti gestionezi stresul este esential pentru tine si pentru intreaga familie. Sa iti pastrezi conditia psihica si emotional sanatoasa pe cat posibil poate ajuta la combaterea efectelor cauzate de stres. Sa te asiguri ca ai grija si de propriile nevoi pentru ca astfel vei reusi sa fii in cea mai buna forma pentru a avea grija de copiii tai.
Pastreaza detaliile in familie. Sa te asiguri ca discuti detalii importante legate de divort doar cu prietenii, familia sau mediatorul . Incearca sa pastrezi legatura cu fostul sau cu fosta pe cat posibil, in special in momentele in care interactionati in fata copiilor.
Nu recurge la anumite porecle sau nume in fata copiilor, indiferent care sunt circumstantele separarii. Acest lucru ar putea atarna greu in cadrul divortului, in special cand a fost vorba de evenimente foarte dureroase precum o infidelitate. Ai grija la scrisori, e-mail-uri si mesaje, pentru ca in general copiii sunt curiosi din fire daca este un conflict acasa.
Cauta ajutor. Aceasta nu e perioada in care sa stai singur. Gaseste sprijin ,vorbeste cu oameni care au trecut si ei prin asta, foloseste resursele din mediul virtual sau sa iti intrebipsihologul ori indrumatorul religios. Sa cauti ajutor va da un exemplu foarte bun pentru copiii tai, intrucat si ei vor dori mai apoi sa faca o schimbare.
Ajutorul din partea unui psiholog, terapeut sau prieten iti poate de asemenea pastra sanatoasa relatia cu copiii. Este foarte important sa nu cauti ajutor in cei mici. Copiii mai mari si aceia care sunt mai greu de multumit pot incerca sa te faca sa te simti mai bine prin a iti oferi un umar pe care sa plangi. Nu conteaza cat de tentant este acest lucru, nu este cea mai buna metoda pentru a ii lasa pe copii sa te ajute. Trebuie sa ii lasi sa stie cat de mult apreciezi sprijinul lor printr-un comportament foarte grijuliu, dar scapa de griji cu un prieten sau terapeut.
Importanta consistentei
Consistenta si rutina joaca un rol important in confortul si familiaritatea care pot ajuta familia in aceasta schimbare majora a vietii. Cand este posibil, incearca sa eviti programul neprevazut, tranzitiile sau departirile bruste.
In mod special in timpul unui divort la mediator, copiii vor beneficia de timp cu fiecare parinte. Nu conteaza cat de suparator poate fi, incearca sa stabilesti prin mediere cu fostul sau fosta un program de vizite.
Este normal sa fii ingrijorat in privinta modului in care trece copilul prin aceasta perioada. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ai incredere in instinctele tale si sa te bazezi pe ceea ce stii despre copiii tai. Par ei sa se poarte altfel decat in mod normal ? Se poarta ei de parca se intorc la stari de cand erau mai mici, precum a suge degetul sau uda iar patul ? Par emotiile sa stea in calea rutinei de zi cu zi, precum viata de la scoala sau viata sociala ?
Schimbarile de comportament trebuie atent supravegheate – orice schimbare noua de stari, tristete, anxietate, probleme la scoala, dificultati cu prietenii, apetit sau probleme cu somnul – toate acestea pot deveni inconveniente.
Copiii mai mari si adolescentii pot fi vulnerabili cand vine vorba de comportamente riscante precum consumul de alcool sau droguri, chiulul de la scoala sau alte astfel de acte. Indiferent daca aceste probleme sunt legate sau nu de divort, ele sunt foarte serioase si afecteaza starea de bine a tinerilor si indica faptul ca au nevoie de ajutor din afara.
Certurile in fata copiilor
Desi certurile sunt normale in fiecare familie, locuirea copilului intr-un mediu in care ostilitatea si conflictele apar frecvent, il pot afecta pe cel mic. Tipetele, conflictele, certurile sau violent pot face copiiii sa fie fricosi sau sa se retraga in lumea lor.
Prezenta copiilor in fata conflictelor parintilor nu este un model bun pentru copii, care inca invata cum sa se descurce cu propriile lor relatii.
Este posibil pentru copiii a caror parinti pastreaza manie si ostilitate in relatia lor sa dea dovada de dificultati comportamentale mai tarziu, chiar si dupa copilarie.
Sa vorbesti cu un mediator poate ajuta la schimbarea aerului din cuplu si la rezolvarea problemelor intr-un mod in care copiii sa nu fie afectati. Desi poate fi dificil, un parteneriat intre cei doi parinti este indicat in acest caz pentru binele copiilor, care vor fi scutiti de manie si furie.
Adaptare la un nou mod de a trai
Deoarece divortul reprezinta o mare schimbare, schimbarile din modul de viata trebuie tratate in mod gradual, nu brusc.
Trebuie sa ai in vedere diferite tipuri de trai:
- Un singur parinte sa aiba intreaga custodie ( permis de instanta numai in cazuri exceptionale ex condamnare,tentativa de suicid, consum de droguri, etc )
- Custodie comuna, in cadrul careia ambii parinti sa aiba ceva de spus in privinta copiilor ( divortul la mediator)
- Custodie comuna in cazul in care un parinte are anumite probleme medicalesau educationale ( varianta de divort la mediator pentru desfacerea casatoriei pe probleme medicale )
Care este cel mai potrivit mod pentru copiii tai? Aceasta este o intrebare destul de dificila si de cele mai multe ori, cuplurile petrec mult timp sa se certe din aceasta cauza. Desi unii copii pot sa petreaca timpul in mod egal cu cei doi parinti, altii au nevoie de stabilitate si de o singura casa, timp in care doar sa viziteze cel de-al doilea parinte. Unii parinti aleg sa ramana in aceeasi casa – dar acest lucru functioneaza doar in cazuri foarte rare si este indicat sa se evite o asemenea situatie.
Indiferent de aranjamentul pe care il alegi, copilul tau ar trebui sa fie pe primul loc iardivortul prin mediere are in prim plan tocmai interesul superior al minorului . Incearca sa eviti sa il implicit intr-un razboi in care fiecare din parinti vrea sa castige. Cand decizi cum sa te descurci cu sarbatorile, zilele de nastere sau vacantele, ramai focusat pe ceea ce este mai bine pentru cel mic. Este important pentru parinti sa isi resolve problemele singuri si sa nu intrebe copiii.
In anii premergatori adolescentei, cand copiii devin mult mai implicati in activitati care nu au legatura cu parintii, ei au nevoie de programe diferite pentru a se adapta schimbarilor prioritare. Este ideal pentru copii sa beneficieze de ajutor constant din partea ambilor parinti. Fii pregatit pentru ideile adolescentilor si incearca sa fii flexibil.
Copilul tau poate refuza sa petreaca timp in mod egal cu cei doi parinti si este posibil sa incerce sa ia partea unuia dintre cei doi parteneri. Se intampla si acest lucru, oricat de greu ar fi, dar incearca sa nu o iei personal. Pastreaza programul de vizitare si constientizeaza importanta prezentei ambilor parinti in viata copilului.
Uneori, copiii propun sa petreaca toata vara, semestrul sau anul scolar cu parintele care nu detine custodia. Acest lucru nu inseamna neaparat ca ei vor sa se mute definitive. Asculta si mediteaza asupra acestor idei, daca apar din partea celui mic. Aceste tipuri de aranjamente pot functiona in cazul unor divorturi amiabile prin mediere, dar nu si in situatia in care exista discutii foarte aprinse intre cei doi parteneri.
Parinte sub presiune
Atat cat este posibil, ambii parinti ar trebui sa lucreze la consistenta programului si a rutinei in ceea ce priveste cele doua case. Asteptari similare in ceea ce priveste ora de somn, reguli sau teme vor reduce anxietatea, in special la copiii mai mici.
Acolo unde este posibil, discuta cu celalalt partener pentru a pastra regulile – chiar si atunci cand nu poti forta fostul partener sa respecte regulile, tu ramai la ele.
Este important sa pastrezi normalitatea pe cat de mult posibil in cazul unui divort prin rutini regulate: ore de mese, reguli de acasa despre comportament, dar si disciplina. Limite relaxante, in special in ceea ce priveste schimbarile pot sa faca copiii nesiguri si sa le reduca sansele de apropiere de parintele autoritar.
Rezista tentatiei de a renunta la regulile de rutina si la rasfatul copilului prin a il lasa pe acesta sa incalce regulile. Ar trebui sa il lasi sa isi exteriorizeze sentimentele si sa ii arati sustinerea ta – copiii nu devin rasfatati de prea multe imbratisari sau cuvinte reconfortante. In schimb, daca ii cumperi lucruri sau jucarii care sa inlocuiasca dragostea de parinte, nu vei actiona in interesul celui mic si vei avea de furca in a il aduce inapoi pe linia de plutire mai tarziu.
Divortul poate reprezenta o criza majora pentru o familie. Oricum, daca tu si fostul tau partener puteti discuta civilizat in beneficial copilului, atunci familia initiala poate sa continue a fi solida, chiar daca mama vitrega sau tatal vitreg pot aparea in peisaj.
Asadar, nu uita sa
- Cauti ajutor profesionist la un mediator pentru a te descurca cu dificultatile aparute in caz de divort. Daca esti in stare sa lucrezi la acest aspect, atunci copiii tai vor putea trece mai usor peste trauma psihica produsa de un divort.
- Fii rabdator cu tine insuti, dar si cu cel mic. Grijile emotionale, pierderile si suferinta apar in mod inevitabil dupa un divort, aspecte care cer timp pentru a se vindeca.
- Recunoaste semnele stresului. Vorbeste cu profesorii copilului, cu doctorul sau cu un terapeut pentru copii pentru ajutor si sprijin despre cum sa gestionezi problemele specifice din cazul divortului.
Schimbarile de orice fel sunt foarte dificile – tu si copilul tau insa, veti reusi sa treceti peste acest moment. Sa iti gasesti puterea interioara si sa gasesti noi ocupatii sunt lucrurile cele mai dificile, dar ele sunt aspectele care fac diferenta pentru familiile care trec prin perioade foarte dificile.
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort on-line pt romanii din diaspora
–DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
–Mediere divort cu copil minor
Sursa: http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1219#ixzz2VARqLVjp
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013