Romanii nu stiu care sunt domeniile de aplicare a medierii, in conditiile in care 60% dintre respondentii unui studiu recent au declarat ca medierea se aplica doar in caz de divort.

Potrivit sondajului de opinie realizat de revista online de mediere MediereNet.ro, romanii asociaza medierea, in mod gresit, cu un alt fel de instanta. Astfel, 67 la suta din persoanele chestionate considera ca mediatorul este un impaciuitor. Doar un mic procent de respondenti, 7%, stiu ca medierea poate fi folosita in orice conflict de interese, in timp ce 60% cred ca e doar pentru divort. In ceea ce priveste informarea gratuita despre mediere, mai putin de jumatate dintre respondenti au declarat ca stiu despre acest fapt. Chiar daca gratuitatea informarii despre mediere si beneficiile ei a fost reglementata prin Legea micii reforme in justitie si are doi ani vechime, romanii nu isi cunosc acest drept.

Romanii nu cunosc prea multe detalii nici despre momentul in care se poate apela la procedura medierii si nici despre categoriile de persoane care pot solicita serviciile unui mediator. Doar 15% dintre cei care au participat la sondaj stiu ca se pot adresa unui mediator si inainte de a merge in instanta, in timp ce 20% cred ca medierea este doar pentru cei care au studii juridice, iar alti 30% considera ca este o procedura dedicata firmelor.

Rezultatele sondajului realizat de echipa noastra arata ca romanii au o perceptie deformata si nerealista in ceea ce priveste medierea. Prezentarea medierii doar ca o alternativa a instantelor trunchiaza o mare parte din activitatea mediatorului. In mediere se solutioneaza cazuri care nu au cum sa ajunga in instanta si totusi trebuie rezolvate. Este nevoie de campanii cu mesaj clar, care pot fi desfasurate cu ajutorul si sustinerea autoritatilor” sustine Anca Lucia Stancu, managerul Medierenet.ro.

Sondajul efectuat de Medierenet.ro in perioada 1 august – 1 septembrie 2012, al carui subiect a fost “Ce este medierea si cine are dreptul la informare gratuita privind medierea si beneficiile ei”, s-a desfasurat in Cluj-Napoca, Brasov si Constanta, pe un esantion de 1172 de respondenti.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divort amiabil Bucuresti

Mediere divort cu copil minor

Loredana Bentan

Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !