Comisia Europeana a dat publicitatii in luna noiembrie 2013 un raport privind justitia in statele membre. Printre teme, eurobarometrul a vizat si gradul de disponibilitate al cetateanului spre o intelegere amiabila, directa sau mediata, atunci cand se afla intr-un conflict cu o societate comerciala, cu un alt cetatean ori cu o institutie publica.

In ceea ce priveste intelegerea amiabila versus apelul la instanta de judecata, se pare ca atat europenii in general cat si romanii in special, prefera in proportie de aprox. 90% sa se inteleaga in mod direct sau cu ajutorul unui mediator, pentru a gasi o solutie care sa puna capat conflictului.

Intrebarea din cadrul chestionarului privitoare la intelegerea amiabila era urmatoarea: sunteti in cautarea unei solutii la un conflict cu o societate comerciala, cu un alt cetatean ori cu o institutie publica. Daca ati putea folosi o alternativa la instanta de judecata, ati prefera sa: mergeti oricum in instanta, sa gasiti o solutie amiabila prin discutii directe cu partea in conflict, ori sa gasiti o solutie amiabila cu ajutorul unei terte persoane cu rol de mediator?

La nivel european, 8% dintre respondenti au declarat ca vor merge in instanta cu acel conflict, 43% au declarat ca vor apela la intelegerea directa cu partea in conflict, iar 46% sunt dispusi sa apeleze la un mediator pentru a ajunge la o intelegere amiabila. 3% au raspuns ca nu stiu.

La nivelul Romaniei, 9% dintre respondeti au declarat ca vor merge in instanta, 53% ca vor solutiona conflictul prin intelegere directa cu partea in conflict, iar un procent de 37% au declarat ca vor apela la un mediator pentru a ajunge la o solutie amiabila. 1% au raspuns ca nu stiu.

Tot din cuprinsul raportului mai reiese si faptul ca printre tarile care ar apela la mediere cu precadere fata de intelegerea directa ori instanta de judecata sunt: Marea Britanie cu 60% pentru medierea conflictului, Irlanda cu un procent de 59% pro-medierea conflictului, Franta cu 55% pro-medierea conflictului, Austria cu un procent de 49% pentru medierea conflictului.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Sursa:http://www.juridice.ro/294423/romanii-prefera-solutiile-amiabile-conform-unui-raport-european.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014