Divorturile demarate inainte de 1 octombrie 2011 si nesolutionate pana in acest moment vor fi judecate, in ceea ce priveste acordarea custodiei, pe baza prevederilor din Noul Cod Civil, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Impactul hotararii este unul semnificativ, din moment ce Noul Cod Civil stabileste ca autoritatea parinteasca apartine ambilor parinti, si nu doar unuia dintre ei, cum prevedeau regulile aplicabile inainte de intrarea in vigoare a acestui act normativ.

Noul Cod Civil (NCC) a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 si a modificat substantial si modul de exercitare a autoritatii tutelare.

In timp ce vechile reglementari prevedeau ca minorii vor fi incredintati doar unuia dintre parinti, Noul Cod Civil staueaza ca, din 1 octombrie 2011, autoritatea parinteasca apartine ambilor parinti si ca, doar in interesul superior al copilului, instanta poate decide altfel.

Instanta de judecata va putea acorda custodia copilului unui singur parinte numai „daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului”, dupa cum se precizeaza  dispozitiile art. 398 NCC.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in luna aprilie ca aceste reguli din Noul Cod Civil se vor aplica si pentru divorturile intentate inainte de 1 octombrie 2011, care nu au fost solutionate inca si se afla intr-o faza de atac.

Mai exact, ICCJ a solutionat un recurs in interesul legii formulat de Procurorul General al Romaniei care atragea atentia ca, in practica instantelor de judecata, nu exista un punct de vedere unitar cu privire la aplicarea dispozitiilor noului Cod civil asupra cererilor referitoare la exercitarea autoritatii parintesti ca urmare a divortului, formulate anterior datei de intrare in vigoare a noului Cod civil, si aflate, in prezent, pe rolul instantelor de judecata in caile de atac.

In timp ce unele instante de judecata solutionau dosarele in functie de vechiul Cod al Familiei, altele, din contra, decideau in baza Noului Cod Civil, intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.

ICCJ a transat aceasta situatie prin Decizia nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 226 din 19 aprilie 2013, si a stabilit ca instantele vor solutiona toate aspectele legate de relatiile parintilor cu copiii lor minori in baza dispozitiilor Noului Cod Civil.

Decizia ICCJ are impact numai pentru divorturile demarate inainte de 1 octombrie 2011 si care inca nu s-au solutionat, numarul acestor cauze fiind in prezent destul de redus.

Pentru aceste cauze, insa, impactul este semnificativ atat din punct de vedere al solutiei propriu-zise (care sa fie relatiile dintre parinti si copii dupa divort), cat si din punct de vedere procedural (pentru ca instantele din caile de atac urmeaza sa solutioneaze aspecte nediscutate in fond).

Astfel, in ceea ce priveste solutiile date de instante in aceste procese de divort, impactul va fi semnificativ tocmai pentru ca in Noul Cod Civil regula la divort este exercitarea in comun a autoritatii parintesti, spre deosebire de vechea reglementare, cand scindarea autoritatii parintesti si incredintarea minorului unuia dintre parinti era nu doar regula, ci chiar unica varianta reglementata, dupa cum a explicat Diana-Iulia Olac.

Mai mult decat atat, Noul Cod Civil stabilirea locuintei minorului dupa divort urmeaza a se decide fie in baza acordului parintilor, fie, in lipsa acordului, in temeiul interesului superior al copilului, spre deosebire de vechea reglementare, cand chestiunea locuintei nu era discutata in procese de divort, fiind “absorbita” de institutia incredintarii copilului catre unul din parinti.

Divorturile demarate inainte de 1 octombrie 2011, solutionate cu intarziere

Nici efectele pe care pe care decizia ICCJ le va avea la nivel procedural nu sunt de neglija t, din moment ce instantele de judecata care solutioneaza recursurile vor fi nevoite sa se pronunte pe chestiuni nediscutate in fond.

Instantele de judecata care decid in caile de atac ale divortului sunt obligate sa dispuna cu privire la exercitarea autoritatii parintesti si cu privire la stabilirea locuintei copiilor, cu toate ca niciuna din partile dosarului nu a solicitat si nu a administrat probe pentru asemenea masuri  – pentru ca acestea nu erau disponibile la momentul introducerii actiuni –  si cu toate ca instantele de la fond nu s-au pronuntat in niciun fel pe aceste chestiuni – de asemenea, pentru ca masurile nu “existau” din punct de vedere juridic.

Specialistul contactat de noi este de parere ca tocmai din aceste motive decizia ICCJ va incetini ritmul in care se solutioneaza dosarele de divort in caile de atac.

Tatii, avantajati de decizia ICCJ

Tatii vor fi cei care vor beneficia de dispozitiile deciziei ICCJ.

De regula, se considera ca tatii sunt cei avantajati de dispozitiile Noului Cod Civil, avand in vedere faptul ca procentajul incredintarilor copiilor minori catre mame este covarsitor mai mare fata de cel al incredintarilor copiilor minori catre tati.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Mediere divort cu copil minor

Sursa:: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_33188/S-au-schimbat-regulile-de-acordare-a-custodiei-pentru-divorturile-intentate-inainte-de-octombrie-2011.html#ixzz2TnohpQ5I 

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013