Nicio varsta nu este prea mica pentru ca un copil sa invete despre importanta banilor. Clasele primare reprezinta perioada ideala pentru educatia financiara a celui mic, intrucat la scoala este familiarizat cu inmultirea, impartirea si alte concepte matematice utile in acest sens. Chiar daca juniorul tau este micut, il poti ajuta sa deprinda cateva notiuni fiscale, cum ar fi economisirea. Pe masura ce va creste, va incepe sa ia decizii financiare precum modalitatea de cheltuire a alocatiei sau chiar sa te ajute sa planuiesti bugetul familiei pentru vacanta. Descopera astazi 10 modalitati prin care il poti invata pe cel mic despre importanta banilor si modul lor de folosire.

1. Jocuri care presupun gestionarea banilor

Jocurile de societate precum Monopoly pot fi o modalitate distractiva prin care copiii sa descopere lucruri despre bani. Organizeaza o seara dedicata jocurilor de societate in fiecare saptamana, implica toata familia si petreceti impreuna un timp placut si educativ.

2. Mergeti la cumparaturi

Educatia financiara a celui mic incepe chiar cu treburile casnice cotidiene, cum ar fi mersul la supermarket. Spune-i inainte de cumparaturi bugetul pe care il ai la dispozitie si transformati intr-un joc alegerea celor necesare sub suma stabilita. Cel mic poate fi asistentul tau financiar si, cu ajutorul unui calculator, poate tine evidenta cheltuielilor.

3. Ofera-i o recompensa

Cel mic va fi incantat sa te ajute cu diversele lucruri care sunt de facut prin casa (aspirat, stersul prafului, dusul gunoiului etc.). Ii poti oferi cate o recompensa sub forma unei sume mici pentru fiecare treaba la care te ajuta, invatandu-l in acest fel ce inseamna sa ai banii proprii si sa-i gestionezi.

4. Incurajeaza-l sa economiseasca

Daruieste-i o pusculita simpatica sau confectionati una impreuna, asa incat cel mic sa aiba un loc unde sa isi poata tine banii. Il poate imparti pe doua categorii, bani de cheltuiala si bani de pus deoparte, iar in acest fel puteti decide impreuna cum sa imparta alocatia lunara.

5. Mergeti la banca

Mergi cu cel mic la banca si deschide un cont. Explica-i cum suma pe care o depune in banca va creste in timp si de ce este important sa ai mereu bani pusi deoparte.

6. Invata-l cum sa vorbeasca despre bani

In inocenta lor, copiii pot pune intrebari personale celor din jur cu privire la cati bani castiga sau cat au platit pentru un anumit lucru, desi semnificatia cifrelor nu este foarte clara pentru ei. Explica-i cu blandete cum nu este intotdeauna politicos sa intrebi o alta persoana despre venitul financiar sau cat de mult bani cheltuie aceasta.

7. Reduce timpul petrecut in fata TV-ul si online

Copiii sunt expusi unui numar foarte mare de reclame intr-un timp scurt. De aceea este greu pentru cel mic sa se abtina si sa nu-si doreasca sa detina cea mai nou jucarie sau ultimul joc video aparut. Reducand timpul petrecut in fata TV-ului sau online, il poti proteja macar partial de publicitatea uneori agresiva.

8. Invata-l despre bancomate si cartile de credit

Cel mic poate crede ca banii provin de la bancomat sau ca poti plati orice lucru cu cardul. Chiar si copiii mai mari pot sa nu inteleaga ce inseamna sa utilizezi un credit. Explica-i toate aceste concepte si arata-i cum se folosesc si ce se intampla, de fapt, in spatele lor.

9. Ofera-i un exemplu pozitiv

Nu-i ascunde niciodata cheltuielile partenerului tau si arata-i celui mic importanta unei comunicari transparente in privinta gestionarii aspectelor financiare in familia voastra. Intotdeauna cand mergeti la cumparaturi, sugereaza-i faptul ca lucrurile materiale nu conditioneaza fericirea. Petreceti timp impreuna si invata-l cum astfel de lucruri mici conteaza mai mult pentru bunastarea unei persoane decat venitul financiar.

10. Invata-l despre generozitate

Nicio lectie financiara nu este completa fara generozitate. Ajuta-l sa capete o perspectiva corecta asupra banilor, aratandu-i faptul ca exista multe lucruri, precum dragostea pentru familie si cei care ne inconjoara, care nu au un pret.

Incepe cu pasi marunti educatia financiara a celui mic si vei vedea cum, in timp, isi va dezvolta abilitatile necesare unui comportament responsabil si va invatat cum sa gestioneze corect finantele.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34804/Zece-metode-de-educatie-financiara-pentru-copii.html#axzz2i8mQDShy