În toate cazurile care implica discutii cu privire la autoritatea părintească asupra copiilor sau cu privire la locuinta minorilor, fiecare dintre cei doi părinti separat sau părintii împreună trebuie să pregătească si să transmită instantei planul parental propus. Este ideal ca planul parental să fie agreat de către părti.

Planul parental agreat în comun dovedeste maturitatea emotională a părintilor si evită ca instanta să impună un plan parental standard care, prin generalitatea sa, ar servi mai putin interesul părtilor. Instanta recomandă părintilor să încerce să medieze eventualele puncte de divergentă apelând la un mediator calificat, medierea ajutand părtile să reconcilieze majoritatea punctelor aflate în dezbatere si reducând tensiunile emotionale, în beneficiul minorilor.

În conformitate cu legislaţia actuală, judecătorul are datoria de a recomanda părţilor să folosească medierea în prima şedinţă pe fond. Atitudinea părţilor relativ la mediere (acceptul, respingerea nejustificată a propunerii de mediere, ne-prezentarea la mediere) ar trebui să devină un input pentru judecător în luarea deciziei de încredinţare a minorilor, în cazul în care, de exemplu, una dintre părţi este dispusă să urmeze calea medierii iar cealaltă parte nu. Propunerea de mediere pe care o face judecătorul devine astfel un test deosebit de util pentru a da judecătorului o imagine cu privire la capacitatea şi disponibilitatea de colaborare a fiecărui părinte. Or capacitatea părinţilor de a colabora cu cu celălalt pentru lucruri care ţin de creşterea şi educarea minorilor trebuie să joace un rol important în decizia cu privire la interesul superior al copilului, de pildă în stabilirea locuinţei copilului.

Procedura prealabilă (cea referitoare la informarea părţilor) ar trebui să devină obligatorie în sensul ca, la prima înfăţişare, instanţa să dea un termen părţilor să apeleze la un mediator şi să se informeze cu privire la avantajele medierii. Tot la prima înfăţişare instanţa ar trebui să informeze părinţii cu privire la obligaţia pe care o au de a redacta un plan parental,  recomandând procedura medierii. Planul parental poate fi redactat de către părinţi singuri utilizând planul parental minimal sau cu sprijinul mediatorului la care au fost îndrumaţi de către judecător pentru informarea prealabilă obligatorie. Astfel, de facto, medierea va deveni o etapă cvasi-obligatorie pentru tratarea dosarelor de divorţ cu minori.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid – procedura

Cum pot obtine custodia unica asupra copilului?

Pot divorta in Bucuresti daca sunt din alta localitate?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Ce drepturi am daca traiesc in concubinaj?

Pot face exceptie de la obligativitatea procedurii prealabile, cazurile cu violenţe familiale grave, deoarece este improbabil că medierea ar putea reprezenta într-adevăr acordul de voinţă al părţilor, in aceste situatii parintii facand un acord numai pentru ca sunt obligati.

Interesul superior al copiilor nu este definit in clar de catre legiuitor. Cu toate acestea, Manualul Judecatorilor editat de catre ANPDC explica modul de cercetare al interesului superior al copilului la paginile 43 si 44 reaplicand modelul Canadian. Se observa ca decizia cu privire la incredintarea custodiei minorilor trebuie sa tina cont de o suma de factori si nu trebuie in nici un fel sa fie influentata de criteriul “sexului parintilor”. Astfel cele mai importante aspecte pe care instanta ar trebui sa le ia in considerare cu privire la incredintarea minorilor catre un parinte sau altul (parinte custoidian) sunt:

Instanta de tutela determina interesul superior al copilului tinand cont de urmatoarele criterii:

a) Nevoile fizice, emotionale si psihologice ale copilului, inclusiv nevoia copilului de stabilitate, avand in vedere varsta si etapa de dezvoltare a minorului;
b) Identitatea culturala, lingvistica, religioasa si spirituala a copilului, apartenenta etnica;
c) Opiniile si preferintele copilului in masura in care acestea pot fi verificate in mod rezonabil;
d) Natura, forta si stabilitatea relatiei dintre copil si fiecare dintre parintiii sai;
e) Natura, forta si stabilitatea relatiei dintre copil si fiecare frate/sora, bunic si orice alta persoana semnificativa in viata copilului, fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament;
f) Capacitatea fiecarei persoane, pentru care decizia instantei s-ar putea aplica, de a ingriji copilul si de a raspunde in cel mai mare grad nevoilor acestuia;
g) Capacitatea fiecarei persoane, cu privire la care decizia instantei s-ar putea aplica, de a comunica si coopera in chestiunile care privesc interesul superior al copilului;
h) Orice antecedente ale fiecarei persoane, pentru care decizia instantei s-ar putea aplica, relevante pentru siguranta si bunastarea copilului,dupa divortul parintilor;
i) Beneficiile pe care dezvoltarea si mentinerea de relatii semnificative cu ambii parinti le au asupra copilului si vointa fiecaruia dintre acestia de a sustine dezvoltarea si mentinerea unei relatii armonioase cu celalalt parinte in interesul copilului;
j) Istoricul ingrijirii copilului (de catre cine a fost ingrijit copilul, cum, etc.);
k) Orice plan propus pentru ingrijirea si cresterea copilului

Planul parental ar trebui sa fie destul de detaliat si sa atinga urmatoarele aspecte:

  1. Autorii intelegerii, identificarea parintilor si copiilor minori.
  2. Modul de exercitare a autoritatii parintesti (custodia comuna).
  3. Programul de vizitare (in timpul saptamanii, in week-end, noptile din timpul saptamanii si din timpul week-end-ului,etc)
  4. Ingrijiri medicale (medic de familie, medic specialist,etc)
  5. Reguli in educarea copilului.
  6. Reguli pentru petrecerea vacantelor (in concediile parintilor, vacante scolare, sarbatori de Paste,Craciun,An nou,zile de nastere, onomastice, etc.)
  7. Educatia copiilor.
  8. Modul de luare al deciziilor in problemele importante in legatura cu copii (activitati scolare si extrascolare, persoane care ingrijesc copii in lipsa parintilor, starea de sanatate,prieteni,etc.) sau in problemele curente (rutina zilnica,efectuare teme,alimentatie, cumparaturi de imbracaminte,incaltaminte, rechizite,etc, activitati in timpul liber, vizite la prieteni,cunostinte, rude, etc.)
  9. Modul de rezolvare a disputelor cand trebuie luate decizii de ambii parinti.
  10. Cheltuielile privind obligatia de intretinere (asazisa pensie alimentara).
  11. Comunicarea si schimbul de informatii dintre parinti, intre parinti si copii.
  12. Ingrijirea copiilor in lipsa parintilor (bone, bunici,etc.).
  13. Activitati extrascolare.
  14. Transportul copiilor intre locuintele celor doi parinti.
  15. Mentinerea relatiilor cu membrii familiei extinse (bunici, frati, surori, unchi,matusi,verisori,etc.)
  16. Religia copilului.

Planul parental trebuie semnat de catre ambii parinti, cu mentiunea expresa ca au citit toate inscrisurile (paginile planului, anexe, etc.) reprezentand planul parental, iar intelegerea este facuta in interesul superior al copilului/copiilor si  reprezinta vointa lor libera, neviciata.

De asemenea ar trebui ca la sfarsitul acestei intelegeri, mediatorul sa certifice faptul ca cei doi parinti s-au prezentat la mediere, au negociat si semnat planul parental in fata sa.

Cu titlu de exemplu s-ar putea folosi urmatoarele formulari:

Semnarea prezentului plan parental, de catre subsemnatul………………………..,  confirma faptul ca am citit toate paginile si anexele planului, ca le inteleg si sunt de acord cu cele inscrise in acestea si consider ca acest plan este in interesul superior al copilului/copiilor.

In mod liber si voluntar inchei aceasta intelegere scrisa, care reprezinta vointa mea libera si neviciata si cer instantei de tutela sa-l aprobe.

Imi asum responsabilitatea respectarii intocmai a prezentei intelegeri.

Data semnarii                                                         Semnatura tata

–––––––                                                      –––––––––––-

Semnarea prezentului plan parental, de catre subsemnata…………………………,  confirma faptul ca am citit toate paginile si anexele planului, ca le inteleg si sunt de acord cu cele inscrise in acestea si consider ca acest plan este in interesul superior al copilului/copiilor.

In mod liber si voluntar inchei aceasta intelegere scrisa, care reprezinta vointa mea libera si neviciata si cer instantei de tutela sa-l aprobe.

Imi asum responsabilitatea respectarii intocmai a prezentei intelegeri.

Data semnarii                                                         Semnatura mama

–––––––                                                      ––––––––

Prin prezenta certific ca in aceasta zi s-au prezentat d-l………………………… si d-na …………………………, in persoana, semnand in fata mea acest plan parental, plan ce a fost negociat de catre cei doi in prezenta mea.

Data semnarii                                 L.S                                      Semnatura mediator

–––––––-                                                                        –––––––––

Exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti dupa divort are succes doar daca dorinta si abilitatea parintilor de a comunica si colabora este suficient de mare. Deoarece autoritatea parinteasca implica responsabilitatea ambilor parinti in legatura cu deciziile care privesc copiii este esential ca parintii sa poata discuta intr-o atmosfera non-conflictuala, de siguranta si confidentialitate  pentru a putea cadea de acord cu privire la custodia asupra copilului, stabilirea locuintei copilului dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copil, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului, modalitatile in care se achita aceasta contributie, etc.

In sprijinul parintilor vine medierea si mediatorul care ii sprijina in gasirea celor mai adecvate si satisfacatoare solutii cu privire la situatia lor si a copilului dupa divort.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid – procedura

Cum pot obtine custodia unica asupra copilului?

Pot divorta in Bucuresti daca sunt din alta localitate?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Ce drepturi am daca traiesc in concubinaj?

Sursa:http://www.blog.wellcome.ro/?p=1693

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2013