Medierea reprezinta o alternativa de solutionare a conflictelor, pe cale amiabila. Medierea a fost reglementata prin Legea nr. 192/2006 si plasata in sistemul nostru de justitie. Rolul reglementarii procedurii de mediere il constituie degrevarea instantelor de un numar mult prea mare de dosare, insa medierea aduce cu sine nenumarate avantaje cetatenilor, justitiabililor care aleg aceasta procedura pentru a-si solutiona conflictele si societatii in general, scutind sistemul de justitie de cheltuieli inutile si, in acest fel, aducandu-si aportul si la cresterea economico-financiara. Medierea presupune pace si armonie sociala, astfel incat, cu cat medierea va fi folosita pe scara mai larga, cu atat tensiunile si diferentele din societate vor fi ameliorate.
Printre cauzele care por fi solutionate cu succes prin mediere se numara si neintelegerile dintre soti cu privire la continuarea casatoriei. In mediere, partenerii pot gasi solutii cu privire la problema custodiei copiilor minori rezultati din casatorie, cu privire la modalitatea si cuantumul obligatiei de intretinere a minorilor si, de asemenea, sotii pot efectua si impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, precum si orice alta problema care necesita solutionare ca urmare a deciziei sotilor de a pune capat casatoriei.
In procesul de mediere a divortului, dupa ce partile convin ca mariajul lor sa fie desfacut, in cazul in care exista copii minori, sotii vor trebui sa se inteleaga si cu privire la numele pe care-l va purta sotia dupa divort, precum si la impartirea timpului pe care-l va petrece fiecare dintre ei ulterior, intocmindu-se, in acest sens, cu asistenta si sub indrumarea mediatorului, un plan parental care va cuprinde programul de relatii personale cu minorii pentru sotul la care minorii nu-si vor avea locuinta statornica.
Astfel, intrucat despartirea sotilor va fi o noua realitate, copiii nu vor mai locui statornic intr-o singura casa, ci timpul acestora va fi petrecut, pe rand, cand cu unul dintre parinti, cand cu celalalt. Parintele la care copilul petrece cel mai mare interval de timp va fi petrecut este parintele custodian.
Asadar, medierea divortului prezinta avantaje incontestabile, oferind sansa sotilor care pun capat casniciei de a pastra relatii de colaborare pe viitor, in special in beneficiul copiilor lor minori. Mentinandu-se o relatie de colaborare si respect intre parinti, copii vor avea sansa sa creasca si sa se dezvolte armonios, sanatos, fara a suferi traume majore sufletesti, ca urmare a schimbarilor survenite dupa despartirii parintilor lor. Medierea, fiind o procedura flexibila, informala, ofera partilor oportunitatea de a gasi solutii optime, creative, care sa se plieze pe interesele si nevoile lor si, in special ale copiilor lor.
Mediatorul, ca tert neutru si impartial, obiectiv, prin empatie si angajare, va ajuta la redeschiderea canalelor de comunicare dintre soti, va deveni liantul dintre ei. Acesta va ghida partile prin metode si tehnici specifice, va genera optiuni pentru solutionarea oricarei probleme supusa dezbaterilor si va gasi solutii viabile, pragmatice, care sa conduca la incheierea unui acord de mediere eficient si durabil.
Medierea ofera partilor deplina confidentialitate, astfel incat nimic din ceea ce se intampla si se discuta la masa medierii nu va transpare dincolo de biroul mediatorului. Cu alte cuvinte, este asigurat secretul negocierilor si al solutiilor alese de parti, putandu-se incheia si un acord de confidentialitate intre parti, mediator si orice alt participant la procesul de mediere. De alfel, printre principiile de baza ale medierii, alaturi de neutralitatea si impartialitatea mediatorului, se gaseste si principiul confidentialitatii. Confidentialitatea lipseste din cadrul unui proces judiciar, care este un proces public, cu usile larg deschise si unde partile sunt nevoite sa-si expuna cele mai intime probleme din viata lor in fata unui auditoriu.
Pentru a se ajunge la un acord de mediere functional este nevoie de rabdare, de disponibilitatea partilor de a ajunge la un compromis, de comunicare. Daca aceste lucruri vor fi posibile, timpul necesar gasirii solutiilor optime va fi unul rezonabil, putand viza o singura sedinta de cateva ore.
Costurile, atat financiare cat si emotionale, sunt reduse considerabil in procedura medierii, prin comparatie cu un proces judiciar. Cuplurile care aleg aceasta procedura, care au intelepciunea de a nu opta pentru demararea unui razboi intr-o instanta de judecata, vor avea numai de castigat, atat ei cat si copiii lor. Perioada post-divort poate fi una dificila pentru intreaga familie insa, daca exista colaborare, in final viata va merge mai departe, iar familia va fi in masura sa se adapteze noii realitati.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Sursa:ANA CRISTINA MARGU MEDIATOR http://divort.ro/articole/medierea-problemelor-referitoare-la-desfacerea-casatoriei/
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .
Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014