Parintele care nu respecta dreptul de vizitare al celuilalt fost sot poate fi executat silit !
A. Modalitatea prin care se efectueaza desfacerea casatoriei este foarte importanta avand in vedere efectele pe care divortul le poate avea asupra sotilor precum si asupra copiilor din familii divortate. Divortul la judecatorie si divortul la notariat sunt modalitati prin care se intocmeste un plan parental care sa prevada o custodie comuna asa cum prevede legea si nu asa cum parintii si-o doresc . Spre diferenta de acestea, divortul la mediator face ca partile, parintii, chiar daca in prima faza sunt pe pozitii contrare, prin tehnici de mediere, prin negociere asistata de mediator, prin gasirea unui numitor comun in baza legii si cu scopul de a se obtine interesul superior al minorului, intocmesc un plan parental agreat de ambele parti . In felul acesta punerea in executare a dreptului de vizitare , de intretinere a drepturilor parintesti, nu mai este nevoie atata timp cat planul parental este acela pe care sotii l-au convenit si agreeat ceea ce inseamna ca il vor si respecta atata timp cat le reflecta propria dorinta .
Cu toate acestea, in cazul in care desfacerea casatoriei dumneavostra a fost efectuata la judecatorie ori notariat, cu un plan parental incomod sau pe care unul din parinti nu doreste sa il respecte, plan parental care a devenit motivul unui nou conflict intre dumneavoastra, puteti incerca rediscutarea acestuia prin mediere. Daca una dintre parti refuza explicit medierea sau sau in cadrul procedurii de mediere nu s-a ajuns la un acord agreat de ambele parti in interesul superior al minorului atunci se poate recurge la modalitatea prin care parintele care nu respecta dreptul de vizitare al celuilalt fost sot poate fi executat silit :
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
Divort cetatean strain
B. Ca o noutate a Codului de Procedura Civila, in considerarea dificultatilor materiale si personale de executare a titlurilor executorii avand ca obiect incredintarea minorilor, stabilirea programului de vizitare a acestora si alte masuri de ocrotire privitoare la acestia, au fost instituite reglementari privind executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minori astfel :
– daca debitorul nu executa de bunavoie obligatia de a lasa minorul sa fie preluat de catre creditorul prestatiei [ celalalt parinte ] ori se opune la efectuarea programului de vizitare a minorului, executorul, la cererea creditorului prestatiei, va sesiza instanta de executare in vederea aplicarii unei amenzi civile, iar daca dupa expirarea unui termen de o luna de zile de la comunicarea incheierii de aplicare a amenzii, debitorul nu se conformeaza, executorul va trece la executarea silita;
– executarea se va face, sub sanctiunea nulitatii executarii, in prezenta unui reprezentant al directiei generale de asistenta sociala si protectie a copilului si, cand este necesar, a unui psiholog;
A fost de asemenea instituita interdictia adresata unei persoane de a brusca minorul si de a exercita presiuni asupra lui pentru a realiza executarea. Daca executorul constata ca insusi minorul refuza sa il paraseasca pe debitor ori manifesta aversiune fata de creditor, se va putea dispune de catre instanta de judecata un program de consiliere psihologica a minorului pentru o perioada de maximum 3 luni de zile, si daca si dupa aceasta perioada minorul se opune la executare, reprezentantul directiei de specialitate va sesiza de indata instanta de executare competenta pentru a se pronunta asupra mentinerii masurilor privitoare la minor, care nu au putut fi aduse la executare.
Sursa B.:http://www.urbaniulian.ro/2009/03/16/in-cazul-divortului-parintele-care-nu-respecta-dreptul-de-vizitare-al-celuilalt-fost-sot-poate-fi-executat-silit/
C. Dincolo de litera legii si permisivitatea ei in caz de forta majora, punerea in executare a unui plan parental peste vointa unuia dintre soti ar crea traume psihice majore copilului/copiilor, si un disconfort real ambilor soti. De aceea trebuie sa ne asiguram de fiecare data ca am exclus toate posibilitatile de a ajunge pe cale amiabila la un acord iar cel mai eficient mod este apelarea la serviciile unui profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor – mediatorul !
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
Divort cetatean strain
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 0768511900