In anul 2013, 28.507 de cupluri de romani au divortat, mai putin cu aproape 3000 decat in 2012, se arata intr-o cercetare efectuata de Statistica pe tema divorturilor din Romania. Durata medie a casatoriilor desfacute in Romania anului trecut prin divort a fost de 13,6 ani si practic, una din cinci casnicii s-a terminat in fata judecatorului sau notarului. Cauzele invocate pentru desfacerea casatoriei au fost: 3,3% infidelitate conjugala, 2,5% alcoolism, 2,3% violente fizice, 3,5% cauze combinate, 23,9% alte cauze si 65% acordul partilor.
Despre legatura dintre numarul divorturilor si evolutia economica am mai scris aici. In esenta, scaderea numarului de divorturi este o veste proasta pentru economie. Exista o intreaga literatura de specialitate care analizeaza legatura dintre numarul casatoriilor sau cel al divorturilor, de mersul economiei. Concluziile sunt aceleasi: cand economia merge bine, creste si numarul divorturilor. Statisticienii au gasit si o corelatie intre evolutia pietei muncii si cifra reprezentand rata divorturilor: o crestere cu un punct procentual a somajului, scade rata divorturilor cu 1,7 puncte procentuale.
- S-o luam de la inceput: de ce divorteaza romanii?
Cei mai multi, dupa cum puteti vedea in “placinta” de mai jos, o fac de comun acord. Violentele fizice reprezinta 2,3% din motivele invocate, alcoolismul -2,5% iar infidelitatea- 3,3%. Una peste alta, “uand in considerare promotiile de casatorii in anii in care au fost incheiate, indicatorul conjunctural al divortialitatii pentru anul 2013 arata ca 19,7 casatorii din 100 s-au terminat prin divort”, se arata in cercetarea INS.
Sa luam aceste cauze de divort si sa le impartim dupa durata casatoriei. Observati ca in privinta infidelitatii, avem doua varfuri. Unul mai mic, care se produce la circa 5-6 ani de casnicie, si un altul, mult mai “abrupt”, dupa 20 de ani de convietuire impreuna. La fel si cu alcoolismul si violenta domestica.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
- Sa trecem la alta intrebare: cat dureaza o casnicie in Romania?
Aici e bine sa facem o observatie. Multi romani s-au aflat in 2013 nu la primul, nici la al doilea, ci la al treilea sau al patrulea divort. Durata casniciei pana la primul divort este cea mai lunga, de regula. Pe urma, se scurteaza tot mai mult. Oamenii nu mai au rabdare, stiu ca nu e un capat de tara daca divorteaza, normele sociale traditionale sau religioase se mai estompeaza. Primul divort este numit in statistica divort de rang I. “Valoarea maxima a numarului de divorturi de rangul I s-a inregistrat la grupa de varsta 35-39 ani pentru barbati, si la grupa de varsta 30-34 ani pentru femei”, se arata in cercetarea INS.
In graficul de mai sus aveti numarul de divorturi dupa durata casatoriei. INteresant este ca cel mai ridicat numar este cel al divorturilor produse dupa 20 de ani de casatorie. Cand probabil, s-au adunat toate “relele” si nu au mai putut fi conciliate diferentele dintre soti.
Femeile din grupa de varsta 30-34 ani si barbatii din grupa de varsta 35-39 ani detin cea mai mare pondere 19,9% din numarul total al femeilor si respectiv 21,4% din cel al barbatilor care au divortat.
- Unde au loc cele mai multe divorturi in Romania?
Bucuresti, Constanta, Iasi, Prahova si Brasov. La capatul opus, Covasna, Giurgiu si Bistrita. Daca ne uitam pe datele privind migratia externa, nu e deloc de mirare ca in Moldova sunt atatea divorturi, ba chiar ar merita un episod separat cu motivele de divotrt invocate in top 5 judete. Difera mult fata de medie.
- Mai spunem ca, in general, numarul femeilor in varsta de pana la 30 ani care au divortat a fost de 2,2 ori mai mare decat numarul barbatilor apartinand aceleiasi limite de varsta si ca varsta medie a sotilor la divort a fost de 40,8 ani pentru barbati si 37,2 ani pentru femei, cu valori mai mari in urban decat in rural.
Acum, o alta perspectiva: cine divorteaza mai des: persoanele instruite sau cele fara un nivel superior de educatie?
Raspunsul e clar: persoanele cu o instruire sub cea superioara inregistreaza cele mai multe divorturi. Daca adunati numarul cuplurilor divortate in 2013 cu nivel de scoala primara, gimnaziala, profesionala si avand liceul terminat, veti observa ca acestea le depasesc cu mult pe cele avand o facultate absolvita.
- Comparand varsta medie la divort cu varsta medie la casatorie (31,9 ani – barbati, 28,5 ani- femei) se poate observa ca secventa de viata maritala dureaza in medie 8,9 ani pentru barbati, respectiv 8,7 ani pentru femei in cazul cuplurilor care au divortat.
In regiunea Bucuresti-Ilfov varsta medie a sotiei la divort a inregistrat cea mai mare valoare (37,9 ani) in comparatie cu celelalte regiuni de dezvoltare; cea mai mica valoare s-a inregistrat in regiunea Nord-Vest (36,0 ani).
In ceea ce priveste varsta medie a sotului la divort, in regiunea Sud-Muntenia s-a inregistrat cea mai mare valoare (41,3 ani), iar cea mai mica valoare s-a inregistrat in regiunea Nord-Vest (39,6 ani).
Cea mai mare diferenta de varsta intre sotii care au divortat in anul 2013 s-a inregistrat in regiunile Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia (3,9 ani).
Pe judete, varsta medie la divort a inregistrat cea mai ridicata valoare in judetul Covasna atat pentru barbati (42,3 ani), cat si pentru femei (38,7 ani); cea mai mica valoare s-a inregistrat in judetul Satu Mare pentru barbati (38,8 ani), iar pentru femei in judetul Vrancea (35,1 ani).
Durata medie a casatoriilor desfacute prin divort in anul 2013 a fost de 13,6 ani, prezentand valori diferentiate pe regiuni de dezvoltare: de la 12,5 ani in regiunea Bucuresti-Ilfov la 14,4 ani in regiunea Nord-Est.
In medie, cel mai repede au divortat persoanele din judetul Ilfov (o durata medie a casatoriei de 11,7 ani), iar cel mai tarziu cele din judetul Covasna (dupa 15,6 ani).
De fapt, cresterea numarului de divorturi- stiu, suna oribil- dar poate avea efecte benefice pentru economie, din simplul motiv ca e stimulata cererea de credite in vederea achizitiei de locuinte, de bunuri de folosinta indelungata samd.
Nu putem sa nu mentionam si faptul ca impotriva divorturilor lucreaza discret si taxa instituita de Guvernul Ponta, care porneste de la 500 de lei si poate fi majorata de autoritatile locale cu inca 100 de lei, conform Legii.
Numarul cuplurilor care au divortat in care existau copii minori a reprezentat 44,2% din total, iar in anul 2013,in urma urma divorturilor pronuntate, 17,0 mii copii minori au ramas cu unul dintre parinti. Divorturile s-au pronuntat in 48,1% din cazuri din vina ambilor soti, 13,2% din vina sotului, 4,3% din cazuri din vina sotiei si 34,4% din alte cauze.
Majoritatea divorturilor s-au produs cu acordul partilor (64,5%). Cauzele invocate pentru desfacerea casatoriei au fost: 3,3% infidelitate conjugala, 2,5% alcoolism, 2,3% violente f fizice, 3,5% cauze combinate si 23,9% alte cauze. Ponderea mare a motivatiei “acordul partilor” s-a datorat posibilitatii pe care o ofera Legea nr. 202/2010 de a divorta pe cale administrativa, fiind posibila constatarea desfacerii casatoriei si de catre ofiterul de stare civila sau de notarul public. Din numarul total al persoanelor care au divortat in anul 2013, o pondere semnificativa o detin cele cu nivel de instruire liceal: 41,2% dintre barbati si 42,3% dintre femei. Dupa nivelul de instruire corelat al sotilor, cele mai multe divorturi s-au pronuntat in casnicii in care ambii soti aveau nivel de instruire liceal (33,8%), urmand cele in care ambii soti aveau nivel de instruire superior (11,5%) si profesional (9,4%).
V-ar mai putea interesa si: