Exista cateva elemente cheie pentru a putea trece repede si bine peste dezastrele si pierderile din viata noastra. Daca nu respectam aceste elemente riscam sa stagnam mult mai mult timp decat e nevoie intr-un loc in care suferim in continuu, nu evoluam, trece viata pe langa noi si nu ne putem bucura de toate lucrurile frumoase pe care le meritam.
1. Travaliul doliului
In momentul in care pierdem ceva, indiferent ca e moartea unei persoane dragi, ca e despartirea de partener, ca pierdem bani, casa, un vis ne este spulberat, un esec ne loveste si ne doboara si orice alta nenorocire se abate asupra noastra, exista cateva etape psihologice prin care toti trecem.
Prima etapa este cea a NEGARII
In aceasta etapa, refuzam sa credem ca ni s-a intamplat o nenorocire. Emotional suntem imuni. Spunem ca suntem bine, ca nu e nicio problema, trecem repede peste si ne prefacem ca nu s-a intamplat nimic.
Daca cineva vine sa ne consoleze il respingem si spunem “ Ce ai, esti nebun/a? Sunt bine, nu am nimic”
Aceasta perioada poate dura intre cateva ore pana la o saptamana sau doua.
Apoi intram in etapa a doua
Etapa a doua este FURIA
Incepem sa ne enervam si sa devenim agresivi. De ce mi s-a intamplat mie? Nu e corect. Cine e vinovat si trebuie sa plateasca pentru asta. Injuram, spargem sau urlam. Uneori ii ranim pe cei dragi care au ghinionul sa fie in jurul nostru, prin cuvinte sau chiar fizic.
De obicei aceasta etapa tine 1-2 zile.
Apoi se intra in etapa a treia. TANGUIALA SI PLANSUL
Abia acum realizam ce am pierdut si incepem sa ne asumam aceasta pierdere sau esec. Orice pierdere importanta duce la suferinta sufleteasca si nu exista om, oricat de puternic, ce poate sa fie imun la suferinta sufleteasca. Adevarul e ca de multe ori am prefera durerea fizica in locul celei sufletesti pentru ca nu-I asa, durerile sufletesti sunt cele mai mari. Si aceasta etapa poate dura de la cateva ore pana la o saptamana.
Ajungem apoi la etapa a patra: DEPRESIA SI TRISTETEA
In aceasta etapa suntem secati de energie si tot ce mai putem face este sa ne lasam invadati de tristete sau chiar depresie. In aceasta perioada suntem apatici , nu avem chef de lucru sau de distractie si ni se pare ca totul in jur e gri. Aceasta perioada poate dura intre cateva zile si saptamani, luni sau chiar ani.
Urmeaza apoi ultima etapa, ACCEPTAREA
Aceasta este etapa in care ne dam seama ca trecutul nu poate fi adus inapoi si ca ori acceptam pierderea cu maturitate si trecem mai departe in viata ori ramanem blocati intr-o depresie care nu isi are rostul.
Acestea au fost cele cinci etape prin care in mod normal trecem atunci cand suntem in doliu pentru o pierdere, de orice natura ar fi aceasta pierdere.
Totusi, din experienta stiu ca nu e destul doar sa vorbesti despre aceste etape care in teorie suna foarte bine ci e important sa ai pe cineva care sa te ghideze prin acest proces ca sa il depasesti cat mai repede.
Asadar, cateva sfaturi din experienta mea si a celor din jurul meu:
- Nu nega starile pe care le ai. In momentul in care ai pierdut ceva important, nut e prefa ca totul e in regula. Accepta ceea ce traiesti si accepta ca esti o fiinta umana care are stari sufletesti puternice, positive si negative.
- Nu asculta muzica trista ci doar muzica ce te poate energiza si entuziasma.
- Cand te apuca furia ai grija sa nu ranesti persoane apropiate prin cuvinte sau fapte. Stai sigur/a mai bine o zi sau doua sau cat mai izolat de oameni in perioda in care te apuca furia. Incearca sa o exprimi prin sport, e cea mai buna supapa pentru exprimarea furiei si a agresivitatii si e si ea mai sanatoasa
- Plangi cand iti vine sa plangi. Cu cat imbratisezi mai repede sentimentele care te invadeaza si le traiesti, cu atat iti revi mai repede.
- Odata ce ai ajuns la etapa acceptarii, mai ai doua lucruri de facut:
Invatarea lectiei
Ce lectie ai invatat in caz ca e o intamplare din care se pot invata lectii? Nu uita ca prostii fac aceeasi greseala de fiecare data iar desteptii fac mereu alta.
Urmatorul lucru este trezirea entuziasmului la viata, descoperirea placerii de a trai despre care voi vorbi intr-un articol urmator.
V-ar mai putea interesa si:
–Divort rapid cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort la notar fara sa avem un acord
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort cetatean strain
Sursa:http://personalitatealfa.com/blog/cum-sa-incepi-de-la-zero-dupa-un-dezastru-sau-o-pierdere-in-viata-ta/#.Ujh3bcZA2Eo