În general părinții au autoritate părintească începând cu nașterea copilului, autoritate pe care o exercită în comun dar într-un mod nereglementat. După un divorț sau după o separare se pune problema modului în care autoritatea părintească va fi exercitată într-un mod reglementat. Ce este custodia comuna ? – relația juridică dintre fiecare părinte și copil pe de o parte și dintre cei doi părinți pe de altă parte.
Reglementarea modului în care se exercită autoritatea părintească se face de regulă în fața unei autorități a statului. În România, până la data de 30 septembrie 2011, singura autoritate investită de a stabili măsuri cu privire la modul de exercitare a autorității părintești după divorț era instanța judecătorească. După intrarea în vigoare a noului cod civil, dacă părinții se pot intelege asupra tuturor aspectelor ce țin de creșterea și educarea copilului, reglementarea autorității părintești la mediator. Anterior datei de 1 octombrie 2011 reglementarea se făcea prin așanumita încredințare a minorului spre creștere și educare care implica că autoritatea părintească după divorț se exercita doar de către unul dintre părinți (așanumita custodie unică).
După această dată, regula este ca autoritatea părintească să continue neafectată de faptul că părinții s-au separat (așanumita custodie comună). Din considerente practice legate de faptul că părinții nu mai locuiesc și nu se mai gospodăresc împreună și pentru evitarea unor surse de conflict se pune problema reglementării și formalizării modului în care cei doi părinți interacționează între ei, a modului în care se iau deciziile cu privire la copii, a timpului pe care fiecare dintre părinți îl va petrece cu copilul, a contribuțiilor financiare sau în natură pe care fiecare dintre cei doi părinți le vor face la creșterea și educarea minorului, etc. Aceasta, de regulă, se realizează prin intermediul unui plan parental care descrie toate aceste aspecte. În funcție de timpul pe care părinții decid ca minorul să îl petreacă cu fiecare dintre ei, forma de custodie comună poate fi custodie comună fizică sau custodie comună legală. Serviciile unui mediator pot ajuta parintii sa obtina un plan parental eficient in interesul superior al minorului care va avea de suferit cat mai putin de pe urma desfacerii casatoriei parintilor .
Planul parental sau planul de îngrijire părintească (Parenting plan în limba engleză) reprezintă modalitatea prin care se implementează în general custodia comună în țările care au implementată această noțiune . În general instanța se așteaptă ca cei doi părinți să negocieze prevederile acestui plan parental datorită faptului că ambii părinți au drepturi egale cu privire la creșterea și educarea minorilor. În general un plan parental de calitate poate fi redactat dacă se apelează la un mediator profesionist .
Planurile parentale au apărut pentru prima dată odată cu legea medierii care prevedea în articolele 2 și 64 posibilitatea ca părinții să se medieze cu privire la modul de creștere al copiilor după divorț. Astfel, deși în România anilor 2006-2011 era aplicabilă, din punct de vedere legal, doar noțiunea de custodie unică în fapt prin acordurile de mediere realizate, mediatorii au implementat de facto aranjamente de tip custodie comună legală . Datorită introducerii (începând cu octombrie 2011) a instituției de autoritate părintească comună noțiunea de plan parental are un suport legal prin articolul 506 din noul Cod Civil. Există o propunere a unor asociații neguvernamentale de implementare a planului parental obligatoriu în legislația terțiară (ghid de implementare sub egida instituțiilor autorizate dar și de introducere a acestui plan în legislația primară (este vorba de modificările la legea 272/2004 inițiate de către DGPC
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort on-line pt romanii din diaspora
–DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
–Mediere divort cu copil minor
Domiciliul minorului
În cazul unei separări a părinților este nevoie ca aceștia să negocieze la mediator un plan parental care să permită implementarea autorității parentale comune. Astfel ei vor trebui să decidă cu privire la:
Structura generală a unui plan parental
- Programul de legături personale
- În timpul săptămânii
- În week-end
- Nopțile în care minorul va dormi la fiecare dintre cei doi părinți
- Îngrijiri medicale (e.g. cine este medicul pediatru curant al copiilor, ce se întâmpla în cazul în care copiii suferă de boli cronice)
- Regulile cu privire la educarea copiilor (regulile să fie aceleași în ambele case, privind creșterea și educarea copiilor în domeniile importante din viața lor)
- Vacanțele
- Concedii: Petrecerea concediilor cu ambii copii împreună
- Programul copiilor în perioada vacanțelor când ambii părinți lucrează
- Celebrarea unor evenimente importante
- Educația copiilor
- Luarea deciziilor
- Problemele importante în legătură cu copiii asupra cărora decid împreună sunt:
- Activitățile și performanțele școlare
- Activități extrașcolare (excursii, tabere, cursuri, competiții)
- Starea lor de sănătate
- Grupul de prieteni
- Deciziile în legătură cu problemele curente vor fi luate separat :
- Rutina zilnică
- Efectuarea temelor
- Alimentație
- Cumpărături (îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, etc)
- Plimbări și activități cu copiii în timpul liber
- Vizite la prieteni, cunoștințe, rude
- Problemele importante în legătură cu copiii asupra cărora decid împreună sunt:
- Rezolvarea disputelor atunci când părinții trebuie să ia decizii împreună
- Suportarea cheltuielilor privind pensia alimentară (obligația de întreținere)
- Schimbul de informații cu privire la copii
- Îngrijirea copiilor în lipsa părinților
- Ocazii și evenimente speciale
- Activități extrașcolare
- Transportarea copiilor între cele două case
- Menținerea contactului când copiii sunt cu celălalt părinte
- Menținerea legăturilor cu membrii familiei extinse
- Aspecte privind eventuale probleme de comportament sau psihiatrice
- Deciziile cu privire la religia minorului și frecvența participărilor la serviciul religios
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort on-line pt romanii din diaspora
–DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
–Mediere divort cu copil minor
Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Plan_parental
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013