Desi nici pentru adulti nu este o perioada usoara, divortul poate avea efecte devastatoare asupra copiilor, care sunt prinsi la mijloc in astfel de situatii. Unii parinti sunt pregatiti sa-si ajute copiii sa depaseasca acest moment, dar altii nu se pot ajuta nici pe ei insisi.

In orice caz, nu e ceva care poate fi ignorat, pentru ca nu trece de la sine. Copiii raman afectati de acest lucru pentru totdeauna, sau, in orice caz, pentru o perioada indelungata. In familiile in care abuzul asupra copiilor se petrece frecvent, divortul poate fi benefic, dar chiar si asa se pierde sentimentul de familie, de uniune. In functie de varsta pe care o au, copiii au reactii diferite la stresul produs de divortul parintilor, dar sunt si cateva manifestari comune. Copiii mai mici cred ca ei au provocat divortul, devin depresivi sau furiosi, pentru ca nu pot exprima ceea ce simt. Cei mai mari tind sa-si faca prieteni nepotriviti, devin agresivi sau incep sa consume droguri; sunt foarte suparati pe acel parinte care cred ei ca a provocat divortul; se simt abandonati si neiubiti, incepand sa aiba rezultate proaste la scoala pentru ca nu se mai pot concentra si nu mai au incredere in ei.

Asadar, ce pot face parintii? Cel mai important este sa fiti sinceri cu copilul dumneavoastra. Parintii cred ca-si protejeaza copiii daca nu vorbesc despre divort, dar ei nu-si dau seama ca fantezia copiilor poate inrautati mult situatia. Copiii au o multime de intrebari despre divort si daca dumneavoastra nu-i raspundeti atunci va cauta raspuns la prieteni sau cunostinte, obtinand astfel informatii care sunt foarte departe de adevar. Fiti intelegatori cu copilul dumneavoastra pentru ca uneori divortul este similar ca stare de spirit cu pierderea cuiva drag. Parintii trebuie sa-i asigure pe copii ca sunt iubiti in continuare si ca nu e vina lor ca s-a intamplat asa.

Majoritatea copiilor spera ca parintii lor sa se impace si sa locuiasca iarasi impreuna. Spera acest lucru pana cand devin ei insisi adulti. Daca stiti sigur ca acest lucru nu se va intampla, atunci cel mai bine este sa-i spuneti copilului in mod clar, nu-l mai lasati sa-si faca sperante. Parintii isi mai pot ajuta copii prin avea grija de ei insisi, pentru ca adesea copiii imita comportamentul parintilor. Daca unul dintre parinti este depresiv, exista riscuri mari ca si copiii sa fie depresivi. De aceea, incercati sa aveti un comportament cat mai echilibrat si daca apar probleme, consultati un medic sau solicitati sprijinul familiei, prietenilor sau al unui grup de persoane care s-au confruntat cu probleme similare.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divort amiabil Bucuresti

Ce drepturi am in casnicie?

Sursa:http://www.parinti.com/Divortul_si_repercursiunile_lui_asupra_copiilor-articol-72.html

Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !