ÎNTREBARE:
Sunt mama unui băieţel de 6 ani,am custodie comună cu tatăl lui.M-am recăsătorit şi soţul meu este în Anglia. Nu pot pleca cu copilul din ţară la reşedinţa mea din Anglia pt că nu am acordul tatălui,ce aş putea să fac? Copilul are domiciliul la mine conform unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă.
RĂSPUNS:
Înţelegem că tatăl copilului locuieşte în ţară. Înţelegem că instanţa a stabilit domiciliul copilului la o adresă din Tulcea (adresa dvs de reşedinţă). În mod cert instanţa nu v-a dat dreptul (pe noul cod civil nu este legal) de a schimba unilateral locuinţa copilului în altă localitate sau în altă ţară. Va trebui să vă gândiţi că o astfel de decizie dramatică de a schimba locuinţa copilului va face extrem de greu pentru părintele care rămâne în ţară şi pentru copil să poată să păstreze relaţii personale de calitate. În sine, nu neapărat schimbarea locuinţei copilului în altă ţară se va reflecta intr-o creştere a calităţii vieţii copilului. Copilul, în mod ideal are nevoie de ambii părinţi naturali precum şi de afecţiunea familiei extinse. etc.
În cazul în care totuşi consideraţi că nu există o altă opţiune aţi putea să vă gândiţi la un aranjament în care copilul ar rămâne în ţară (cu tatăl) iar dvs. ați pleca împreună cu noul soț. Din acest punct de vedere legea vă permite ca şi părinţi a decideți de comun acord schimbarea locuinţei copilului la tată. Dvs putând pleca liberă din ţară.
Alternativ puteţi încerca să îl convingeţi pe fostul soţ să îşi idea acordul privitor la mutarea reşedinţei copilului în străinătate, oferindu-vă în schimb să plătiţi un anumite număr de călătorii ale copilului spre ţară şi posibilitatea de a găzdui pe copil (ca şi compensaţie pentru timpul în care nu se vede cu copilul în perioada şcolară) timp de 2-3 luni în vacanţa de vară şi în restul vacanţelor copilului (de Paşte, de Crăciun, etc.)
Există variante care ar putea fi negociate cu tatăl copilului, în măsura în care veţi aborda această problemă cu tact şi consideraţie pentru îngrijorările acestuia (că s-ar putea să se rupă permanent legăturile de afecţiune dintre dânsul şi copil). Vă recomandăm călduros medierea împreună cu un mediator cu experiență. Un terţ poate fi mai obiectiv în acest gen de discuţii.

Desigur există și posibilitatea apelării la instanța de judecată dar nu vă recomandăm să mergeți pe această cale (costisitoare ca timp și ca efort financiar) decât dacă ați epuizat celelalte soluții.

Sursa:Colectivul ARPCC http://blog.arpcc.ro/2013/12/copilul-are-domiciliul-la-mine-conform.html
Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !