Medierea este explicata pe site-urile de specialitate in fel si chip, analizata in lege si in aplicarea ei pana la virgula, dezbatuta in antiteza cu justitia clasica si promovata dupa chipul si asemanarea fiecarui specialist in arta medierii.
Nimeni nu a incercat pana acum sa explice justitiabilului ce trebuie sa faca atunci cand merge la mediator. Privim prea mult medierea din perspectiva profesionistului si uitam sa explicam experienta medierii din punctul de vederea al partilor, care, dintr-un motiv sau altul vor ajunge in fata unui mediator.
Primul lucru ce trebuie stiut cand mergi la mediator este ca prin mediere nu poti sa iti gasesti dreptatea in defavoarea celeilalte parti. Mediatorul nu hotaraste, nu amendeaza, nu obliga, nu impune ! O persoana care doar isi cauta razbunarea, isi pierde timpul la mediator. Prin urmare, la mediator poti obtine pacea, poti obtine ceea ce ti se cuvine, poti obtine ceea ce ai nevoie, ceea iti doresti, in conditiile in care celeilalte parti nu i se ia ceea ce merita, ce are nevoie, ce i se cuvine.
Medierea este o negociere asistata de un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor.
Foarte important, mediatorul se obliga contractual la pastrarea confidentialitatii asupra tuturor informatiilor spuse pe parcursul medierii. Asadar, la mediator este important sa spunem TOT ce s-a intamplat, tot ce ne dorim si cel mai important sa spunem DE CE solicitam asta !
Este recomandat ca partile sa alega cu mare grija mediatorul pe mana caruia isi dau destinele. Ca in fiecare profesie exista profesionisti buni si profesionisti foarte buni. Daca citesti acest text nu mai este nevoie sa cauti alt mediator, dar trebuie sa fii foarte atent la urmatoarele aspecte:
Sedinta de mediere se desfasoara relaxat, intr-un birou de mediator, fara judecatori, aprod, grefier sau jandarm, la o data convenita cu mediatorul pe care l-ati ales. Multi mediatori sunt disponibili si dupa-amiaza, prin urmare ora care se alege pentru desfasurarea medierii poate fi aleasa si dupa orele de program, astfel incat sa nu fie nevoie sa va grabiti ca sa plecati inainte de a ajunge la un acord. In cadrul sedintei de medire se vorbeste liber, fara formulari juridice alambicate si fara polemici in care sa aratam cine cunoaste mai bine legea. Mediatorul va da cuvantul fiecarei parti pe rand, fiind echidistant si nepartinitor. Ca sa fie sigur ca a inteles punctul dumneavoastra de vedere, mediatorul va pune intrebari pe tot parcusul discutiei si va relua cele afirmate de dumneavoastra, concluzionand fiecare idee expusa la masa medierii. Spuneam mai devreme ca mediatorul se obliga contractual sa pastreze confidentialitatea celor spuse in cadrul sedintei de mediere. Este important sa stiti asta pentru ca mediatorul va va adresa foarte multe intrebari. Mediatorii adreseaza partilor in conflict intrebarile pe care ei nu s-au gandit sa si le spuna unul altuia vreodata. De sinceritatea cu care se raspunde la aceste intrebari depinde obtinerea unui acord de durata.
Un mediator care isi respecta clientii si profesia nu va va oferi niciodata solutia rezolvarii disputei in care va aflati. Tehnicile pe care mediatorul le aplica fac ca la sfarsitul medierii partile sa isi gasesca singure solutia. Iar o solutie mai buna decat cea pe care dumneavoastra v-o doriti nu v-o poate da nici un mediator din lume, indiferent cat ar fi el de laudat. Mare atentie, in functie de complexitatea cazului medierea poate dura mai mult decat va asteptati. Mediatorii sunt profesionisti antrenati sa aiba rabdare,iar sedintele de mediere se pot lungi suficient de mult. Cand partile nu mai pot continua sedinta, desi nu s-a ajuns inca la un acord se programeaza o a doua sedinta in care discutia se reia si daca este nevoie se programeaza si a treia sedinta de mediere. Cele mai multe cazuri se rezolva in prima, maximum a doua sedinta. Dar sunt si situatii in care negocierea trebuie sa dureze mai mult de atat.
La finalul sedintei de mediere, daca ati gasit mediatorul potrivit, aveti deja un acord cu privire la disputa pe care o aveati inaintea sedintei de mediere. Acordul trebuie redactat si semnat de ambele parti si trebuie sa contina toate aspectele asupra carora ati cazut de comun acord. Acordul apartine partidor, dar se recomanda sa fie redactat de mediator sau de un avocat pentru situatiile in care acordul va este necesar la instanta. Judecatorii sunt foarte pretentiosi si doresc acorduri clare, explicite si exprimate in limbajul profesional cu care domniile lor sunt obisnuiti. In afara acestora mai trebuie stiut ca pentru aceste servicii mediatorul trebuie platit. Dar, acest subiect va fi trat intr-o alta postare prezenta pe acest blog.
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort on-line pt romanii din diaspora
–Divort amiabil Bucuresti
–Mediere divort cu copil minor
Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !