Este sanatos pentru copii sa locuiasca sub acelasi acoperis cu parintii, atata timp cat acestia sunt nefericiti, sau e mai bine sa locuiasca separat?
Divortul atunci cand ai copii poate fi cea mai grea decizie pe care trebuie sa o iei: e bine ca tu si partenerul tau sa pastrati o casnicie nefericita de dragul copiilor? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi extreme de dificil, in special avand in vedere ca ceea ce este mai bine pentru voi, ca adulti, s-ar putea sa nu fie ceea ce e mai bine pentru copiii tai. Iti prezentam parerea unor experti in probleme de familie si divort.
Divortul este rau pentru copii?
Punctul de vedere care predomina in societatea noastra este ca divortul parintilor ii condamna pe copii la o viata nefericita si ca doua gospodarii separate nu pot asigura cultivarea si sustinerea copilului la fel ca una singura. “In realitate, divortul nu distruge familiile, dar le schimba”, explica un psiholog.
Doi cercetatori in probleme de familie au realizat studii pe baza carora au constatat ca majoritatea copiilor care au trecut prin divortul parintilor (mai mult de 75%) au continuat sa duca o viata fericita si productiva ca adulti. Initial stresant, divortul nu i-a impiedicat sa se bucure de succes profesional si personal.
O cercetare cuprinzatoare privind divortul, vizand aproape 1.400 familii timp de peste trei decenii, considera ca oamenii se gandesc la divort exagerand efectele sale negative si ignorand efectele pozitive, uneori considerabile. Divortul poate crea mai multe trasee diferite. Unele duc la nefericire, altele la o viata plina de satisfactii si de impliniri”
Aceste cercetari au insuflat o nota de optimism divortului. Exista insa si cercetari care zugravesc o imagine mult mai intunecata a ceea ce inseamna divortul pentru copii: nu ne putem imagina niciodata cat de multi copii care au fost afectati de separarea parintilor lor nu au putut depasi niciodata stresul si si-au petrecut anii care au urmat luptandu-se cu probleme emotionale, sociale si comportamentale.
Ei au mai multe sanse sa fie afectati de probleme precum abuzul de droguri si de alcool, in comparatie cu copiii din familii unite. Adesea, aceste probleme au condus la performanta slaba de a invata si la inceperea vietii sexuale la o varsta frageda.
Copii mici si conflictul marital
In timp ce parerile cercetatorilor sunt impartite in ceea ce priveste faptul ca divortul genereaza sau nu un dezastru pentru copii, ambele parti sunt de acord ca existenta conflictului in familie este daunatoare. ” Este cumplit de stresant pentru copii”, afirma cercetatorii. Daca parintii ridica vocea, se cearta si tipa, ameninta sentimentul de stabilitate al copilului si induc tensiune.
Putem imparti casatoriile cuplurilor care divorteaza in trei categorii de baza: acceptabile, devitalizate si de conflict inalt.
Mariajul acceptabil cel care este destul de bun pentru a satisface nevoile copiilor. Problemele parintilor nu interfereaza cu calitatile lor de parinti.
Casatoriei devitalizate ii sunt definitorii distanta si lipsa de afectiune. Ii lipsesc elemente de respect si de prietenie, de multe ori gasite in casatoria acceptabila.
Casatoria cu conflict ridicat, dupa cum sugereaza si numele, este marcata de conflict deschis, inclusiv certuri fierbinti si abuzuri verbale si fizice. Acest tip de casatorie poate fi mai daunator pentru copii, chiar si pentru copiii mici care nu au abilitati verbale pentru a exprima ceea ce vad si simt.
Copiii sunt foarte conectati cu parintii lor si – desi ei nu pot intelege certurile conjugale – pot simti curentii emotionali destul de bine. Potrivit psihologilor, nivelul lor de confort va fi afectat de un sentiment de neliniste, conflict, anxietate si tensiune.
Copiii mici care simt aceasta tensiune isi pot exprima disconfortul in mod non-verbal. Se poate observa deseori regresia, cum ar fi in cazul celor care revin la obiceiul de a-si uda pantalonii.
Pentru ca o casatorie de conflict este cel mai dureros lucru pentru copii si, adesea, pentru parinti, optiunea divortului este probabil o alegere potrivita pentru familie in cazul in care cuplul nu poate rezolva problemele.
Zona gri
Intrebarea daca sa ramana impreuna de dragul copiilor este mult mai dificila pentru cuplurile care nu sunt intr-o casatorie de mare conflict. Desi nu exista nici abuz, nici certuri, casatoria poate fi dezamagitoare. Ce optiune este mai buna in acest caz?
Expertii sustin, in general, ca parintii ar trebui sa ramana impreuna, cu exceptia cazurilor in care exista un abuz, fie el fizic, verbal sau emotional. Asta pentru ca divortul afecteaza parintii. Ei devin preocupati cu reconstruirea propriei vieti si copiii sufera. Exista multe casnicii nefericite in care parintii au un comportament satisfacator si ambii parteneri sunt cu adevarat capabili sa coopereze cu privire la copii. Copiii nu au nevoie ca parintii lor sa aiba o casatorie ca in cartea de povesti, in scopul de a fi parinti buni. Copiii au nevoie de stabilitate.
Este bine ca oamenii care se gandesc la divort sa se intrebe: “Care sunt asteptarile mele de la aceasta casatorie si cu ce ma confrunt mental si emotional?” Cuplurile care se gasesc intr-o casnicie ambigua ar trebui sa stabileasca daca pot imbunatati relatia suficient de mult incat aceasta sa fie satisfacatoare.
“Divortul bun”
Expertii subliniaza faptul ca divortul nu va rezolva problemele cuiva daca parintii continua sa lupte si sa creeze un mediu stresant pentru copiii lor. Parintii trebuie sa gaseasca modalitati de a lucra impreuna pentru a satisface nevoile copiilor lor si de a stabili o structura de familie care include doua gospodarii separate. Acesta este divortul care se realizeaza cu ajutorul unui mediator.
Divort, in cadrul unei familii, inseamna mai curand redefinire decat distrugere. El presupune modificari si multa munca din partea parintilor. Este important ca partenerii sa mentina legaturile cu copiii lor si sa stabileasca un mediu stabil dupa divort.
V-ar mai putea interesa si:
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort on-line pt romanii din diaspora
–Divort amiabil Bucuresti
–Ce drepturi am in casnicie?
Sursa:http://www.utilecopii.ro/articole/familie/ar-trebui-sa-ramaneti-impreuna-de-dragul-copiilor/10239/
Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !