Medierea conflictelor familiale. Divorţul, una dintre traumele majore ale vieţii
Holmes consideră divorţul ca fiind, după moartea unuia dintre soţi, una dintre traumele majore ale vieţii. El merge mână în mână cu alţi factori de stres, mutarea din casa familiei, schimbarea stilului de viaţă, depărtarea de copiii pe care ex-soţii nu-i vor mai vedea zilnic, aşa cum îi vedeau în timpul căsătoriei.În mijlocul unui divorţ, apare o durere surdă, tristeţe, iar fiecare conversaţie se poartă de pe o poziţie de luptă. Procesul de mediere ajută la minimizarea traumei soţilor din timpul divorţului, şi, cel mai important, al copiilor cuplului, care sunt primele victime ale rupturii familiei. Prin mediere, soţii pot obţine un control mai bun în tot ceea se va petrece în viitor, în restructurarea familiei.
Şi sănătatea emoţională este la fel de importantă precum sunt alte aspecte existente în procesul de divorţ, cum ar fi planul parental sau finanţele familiei.Un mediator va putea îndruma părţile să găsească cele mai bune soluţii la masa negocierii. Le va cere să se asculte reciproc, să-şi audă punctele de vedere, îi va ajuta să găsească capacitatea de a fi deschise la propuneri. Ascultarea, în linişte, poate fi calea cea mai bună pentru a avea loc schimburi bnefice. Uitaţi-vă în interiorul vostru, pentru a găsi cea mai bună persoană care puteţi fi, nu întoarceţi spatele trecutului, şi concentraţi-vă pe viitorul copiilor voşti întâi, dar şi al vostru, căci fiecare persoană contează.Alegeţi pacea, nu războiul, rezolvarea amiabilă şi nu calea cea mai grea şi dureroasă, instanţa. Oamenii, de multe ori, nu pot şti adevărata valoare a medierii, nu o percep în mod corespunzător tocmai pentru că încă nu au recurs la această procedură. Dar ar trebui să ştie că procesul de mediere ajută părţile să devină mai bune şi mai puternice şi să-şi controleze propriile soluţii, să ajungă la propriul rezultat, şi să nu lase pe altcineva face asta pentru ei. În aproape toate cazurile, medierea vine foarte târziu în ciclul de viaţă al conflictului, mult timp după ce s-au produs daune semnificative. Medierea oferă cea mai mare valoare atunci când părţile aflate în dificultate aleg medierea pentru evitarea conflictelor ,deci şi în scopuri de prevenire, mai degrabă decât de soluţionare a litigiilor .Desigur că medierea nu poate media problemele inimii, în sine. Dar ajută la înţelegerea faţă de partener, este favorizată comunicarea şi respectul pentru fostul partener, ajută la închieerea relaţiei astfel încât să se poată merge mai departe. La disiparea în timp a durerii din trecut, la posibilitatea unei relaţii relaţii în viitor, care să nu fie îngrădită de un trecut nefinalizat şi care aduce vechea poveste în cea nouă, lucru ce poate conduce la repetabilitatea istoriei.
Suntem singurii care suferă atunci când purtăm povara furiei?
Viaţa poate fi înţeleasă numai înapoi, dar trebuie trăită înainte “Pentru a fi realizabil acest lucru, este necesar să nu lăsăm probleme nerezolvate şi să ne asigurăm că trecutul nu ne va trage înapoi.Cuplurile care decid închieeerea căsătoriei sau separarea, ar trebui să găsească cele mai sigure căi pentru binele şi bunăstarea copiilor. Cum vor fi bine aceşti copii? Copiii fac bine atunci când părinţii lor fac bine si se comporta bine, acţionează responsabil şi civilizat reciproc. Cred că pentru orice părinte este sau ar trebui ca cel mai importanţi pentru ei să fie proprii copii.
Unul din multe sarcini importante pe care noi, ca mediatori le facem pentru cuplurile noastre, este de a încerca de a normaliza situaţia actuală în care se află.De ce mediatorul este necesar în astfel de situaţii? Firesc, atunci cineva este atât de absorbit în situaţia sa actuală, este greu să mai vadă padurea din cauza copacilor.Copleşiţi de sentimente, izolaţi şi devastaţi de incertitudini, de pierdere, este total descurajant. Este greu de imaginat pentru oameni aflaţi în această situaţie că altcineva, în afară de ei, va putea înţelege şi îi va putea ajuta astfel încât să găsească puterea de a merge mai departe cu bine, ei şi toţi cei implicaţi.
Dacă există însă dorinţă, voinţă, şi un minimum de intenţie de a face posibil ca pacea să revină în inimile tuturor actorilor implicaţi în conflict, medierea este o cale pentru îndeplinirea acestui scop.
Sursa:Mediator Ana Cristina Marguhttp://www.ramnic.ro/articole/medierea-conflictelor-de-afaceri-62378/2014-03-04
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .
Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014