Scaderea numarului de divorturi, o veste proasta pentru economie ?

 Ioana avea un business impreuna cu sotul ei, care mergea destul de bine inainte de criza. Recesiunea si contractia sectorului comertului i-a adus in pragul falimentului. Au inceput problemele cu banii, restantele la imprumuturile luate de la banci, conflictele familiale. Marian lucra la o fabrica de becuri, in Targoviste. Postul lui s-a desfiintat si, in ciuda tentativelor de a-si gasi un alt loc de munca, nu a gasit nimic convenabil. Nici el nu divorteaza, desi certurile in casa din cauza banilor au inceput sa devina o rutina zilnica. In mod paradoxal, criza reduce in medie numarul de divorturi. Si asta pentru ca tot mai putini isi permit sa divorteze. Taxele de divort, costurile cu avocatii si vanzarea casei ingreuneaza despartirea in acte.

Taxa de divort este in medie intre 900-1500 de lei. Bani multi pentru o familie cu un singur salariat (celalalt somer), care mai au si doi copii de intretinut. Mai sunt avocatii care trebuie si ei platiti, dupa care incepe nebunia impartirii casei ori apartamentului. Pentru cei cu bani, decizia de a se separa nu e o problema atat de mare. Dar cand esti somer cu unul sau doi copii si mai ai si rate la banca, te gandesti de doua ori inainte de a a o lua de la zero pe cont propriu.

Somajul influenteaza invers proportional rata divortialitatii. Literatura de specialitate arata ca o crestere cu un punct procentual a ratei somajului duce la o scadere cu 1,7% ratei divorturilor si cu 1,5% a ratei casatoriilor.

Se observa ca incepand din a doua parte a anului 2008, cand criza isi facea deja simtite efectele in Romania, numarul divorturilor incepe sa scada iar pe masura ce economia recupereaza, numarul divorturilor  incepe iar sa creasca.

Desigur, daca defalcam divorturile dupa veniturile inregistrate de cupluri, intuitia se confirma: numarul celor cu venituri peste medie care divorteaza este mai redus decat al celor cu venituri sub  salariul mediu net.

In 2012, numarul romanilor care au optat pentru divort a scazut, dupa ce in timpul crizei, cei care divortau erau tot mai multi. Avocatii sau mediatorii costa bani . Multe cupluri doresc sa vanda casa lor, atunci cand se despart, dar cum sa vinzi cand piata imobiliara e la pamant? Nemaivorbind de faptul ca in perioade cu somaj ridicat, cum sa risti sa iei viata de la capat cand esti somer si nu ai nicio sursa de venit?

Evident, decizia de a o lua pe drumuri separate este mult mai mare in cazul cuplurilor fara copii si scade pe masura ce cuplul are din ce in ce mai multi urmasi.

Dupa durata casatoriei, cele mai multe divorturi apar in intervalul de 5-9 ani de casnicie.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

(Acest articol a fost apreciat de 48 persoane. 1 cititori astăzi)