INTREBARE:
Ma numesc (… ) si as avea nevoie urgenta de consiliere in urmatoarea problema : sunt divortat, tatal unui copil de 9 ani , am custodie comuna cu mama copilului, copilul fiind la mama. Din septembrie mama si copilul se vor muta definitiv in germania . Am pregatit un plan parental care urmeaza a fi legalizat la notar , in Romania si as dori sa stiu daca acest plan se poate oficializa in germania si daca da cum se procedeaza ? Planul parental facut aici este valabil in Germania ?Stiu ca va scriu in ultimul moment , eu maine trebuie sa semnez hartiile la notar , de aceea va rog, daca este vreo modalitate sa ma ajutati in timp util.
In speranta unui raspuns rapid, sau daca puteti sa ma puneti in legatura cu cineva care ar putea sa stie raspunsul, va doresc o zi frumoasa.RASPUNS:
Stimate domn. Un pan paretal este util si desigur ca poate fi legalizat la notar si se poate trauduce sau apostila pentru a avea valoare in Germania. Ar trebui sa aiba valoare in Germania. Totusi (din ce intelegem noi) planurile parentale semnate la notar au mai putina putere legala decat o hotarare judecatoreasca ( formula ideala este plan parental intocmit impreuna cu un mediator apoi consfintit de acesta in instanta pentru ca rezultatul final sa fie o hotarare judecatoreasca n.r. ). Exista anumite tratate si conventii internationale care protejeaza familiile transforntaliere. De exemplu conventia privitoare la pensia de intretinere sau la relatiile personale ale copilului cu parintele nerezident. De asemenea exsita conventii privitoare la punerea in executare in alt stat a hotararilor judecatoresti in materie civila. Dar cam toate vorbesc dspre hotarari judecatoresti si mai putin despre acte notariale. De asemeena chiar si in cazurile “nationale” un eventual refuz al unuia dintre parinti sa se conformeze celor agreate in planul parental va pune in imposibilitatea de a utiliza executorul judecatoresc (nu ca ar fi executarea judecatoreasca o formula functionala) deoarece executorul poate pune in executare doar hotarari judecatoresti iar nu acorduri notariale.V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Pentru “siguranta” recomandam sa vorbiti cu un mediator si sa vedeti daca nu ar fi oportun sa supuneti aprobarii planul parental si instantei de tutela (instantei de pe aria unde copilul a avut ultimul domiciliu – presupunem ca e in acelasi loc unde ati domicilat dvs si mama). Astfel veti avea in mana o hotarare judecatoreasca pentru care conventiile despre care am amintit opereaza.
Daca ati decis impreuna sa mergeti pe o formula de tip plan parental, lucru pentru care va felicitam, inseamna ca exista anumite canale de comunicare si o anumita doza de respect si colaborare intre dvs ca parinti. Un lucru care lipseste din pacate multor familii aflate in divort. Cea mai buna cale de a va asigura ca planul parental se respecta este de a face eforturi intentionate de reducere a conflictului, de arata disponibilitate fata de nevoile celuilalt de a opera mici modificari ale programelor atunci cand exista situatii neprevazute si de a va asigura, in general, ca nu exacerbati conflictul. Utilizati un ton neutru de tip “business like” cand discutati. Evitati sa va acuzati de lucrurile care v-au indepartat ca soti. Evitati conflictul. In timp lucrurile se vor linisti iar atunci planul parental va functiona din ce in ce mai bine. Ideal este sa apelati la serviciile unui mediator.
Sursa:http://blog.arpcc.ro/2014/09/am-pregatit-un-plan-parental-care.html