Parintii plecati la munca in strainatate vor fi obligati sa isi lase copiii in grija unei rude. In caz contrar, risca o amenda de pana la 1000 lei

Parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii minori acasa sunt obligati sa desemneze o persoana majora din familie, care sa se ocupe de intretinerea acestora pe toata perioada absentei lor, precizeaza un act normativ, aprobat, recent, de deputati. Parlamentarii au mai avut, in acest an, o astfel de initiativa, insa a fost respinsa de Camera Deputatilor.

Parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii acasa vor fi obligati sa desemneze o persoana care sa se ocupe de intretinerea acestora, pe toata perioada absentei lor.

Acest lucru este prevazut intr-un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, adoptat, recent, de Camera Deputatilor.

Parlamentarii nu sunt la prima initiativa de acest fel. Anul acesta au lansat un proiect care prevedea ca parintii care sunt plecati temporar in strainatate si isi lasa copiii acasa trebuie sa nominalizeze o ruda de gradul IV care sa aiba grija de minori. In caz contrar, ar fi primit o amenda de pana la 10.000 lei. Proiectul a fost respins insa de deputati.

Ce prevede noul proiect de lege?

Noile reglementari aprobate, recent, de Camera Deputatilor cuprind masuri clare care sa asigure protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Mai exact, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece in strainatate pentru a munci, are obligatia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara, mentioneaza documentul citat.

In caz contrar acestia risca o amenda intre 500 si 1000 de lei.

Mai mult, in notificarea inaintata catre cei de la asistenta sociala, parintii trebuie sa specifice in grija cui isi vor lasa copilul. Astfel, acestia vor trebui sa desemneze o persoana din familia extinsa, care sa aiba minimum 18 ani si care sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.

De asemenea, potrivit documentului avizat de deputati, instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti catre persoana desemnata de parinti, pe durata lipsei acestora, dar nu mai mult de un an.

La randul sau, persoana careia urmeaza sa ii fie delegata autoritatea parinteasca urmeaza sa-si exprime acordul, personal, in fata instantei.

Mai departe, instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Alte prevederi ale noului proiect

Pe langa dispozitiile referitoare la protectia copilului in situatia in care parintii sunt plecati la munca in strainatate, documentul introduce si noi masuri legate de copiii cu dizabilitati si de cei care presteaza activitati.

Mai precis, copiii cu handicap pot fi scolarizati in alt judet sau sector decat cel de domiciliu, cheltuielile fiind suportate din bugetul judetului sau sectorului in care se afla unitatea de invatamant.

Totodata, copiii cu dizabilitati care se incadreaza in grad de handicap beneficiaza de asistenta medicala gratuita, inclusiv de medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

In acelasi timp, noile reglementari detaliaza ca in cazul copiilor care intreprind activitati remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling, parintii trebuie sa informeze, in prealabil, serviciul public de asistenta sociala de la domiciul copilului.

Atentie! Mentionam ca prevederile tratate in acest material sunt cuprinse in varianta proiectului adoptata de Senat. Varianta aprobata, recent, de deputati inca nu a fost facuta publica, insa vom reveni cu informatii la momentul aparitiei documentului in Monitorul Oficial.

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divorț în cazul în care părțile nu mai au locuința în țară

 –Divort cetatean strain

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34333/Parintii-plecati-la-munca-in-strainatate-vor-fi-obligati-sa-isi-lase-copiii-in-grija-unei-rude-In-caz-contrar-risca-o-amenda-de-pana-la-1000-lei.html#axzz2eNAJY1kC

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014

(Acest articol a fost apreciat de 203 persoane. 1 cititori astăzi)