Parintii plecati la munca in strainatate sunt amendati cu 1000 de lei, daca isi lasa copiii singuri

Parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii minori acasa sunt obligati sa desemneze o persoana majora din familie, care sa se ocupe de intretinerea acestora pe toata perioada absentei lor, se precizeaza intr-un act normativ, care va intra in vigoare pe 3 octombrie 2013. Daca acestia nu vor face acest lucru, atunci vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 500 si 1000 lei.

Un act normativ care cuprinde masuri clare privind protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate a fost publicat, luni, in Monitorul Oficial si va intra in vigoare pe 3 octombrie 2013.

Este vorba despre Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.

Astfel, potrivit noilor dispozitii, parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii acasa vor fi obligati sa desemneze o persoana care sa se ocupe de intretinerea acestora, pe toata perioada absentei lor.

Mai exact, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece in strainatate pentru a munci, are obligatia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara, mentioneaza documentul citat.

In caz contrar acestia risca o amenda intre 500 si 1000 de lei.

Mai mult, in notificarea inaintata catre cei de la asistenta sociala, parintii trebuie sa specifice in grija cui isi vor lasa copilul. Astfel, acestia vor trebui sa desemneze o persoana din familia extinsa (n.r. – rudele pana la gradul IV inclusiv, de exemplu unchi, matusi, veri, bunici), care sa aiba minimum 18 ani si care sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil, se precizeaza in documentul citat.

De asemenea, instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti catre persoana desemnata de parinti, pe durata lipsei acestora, dar nu mai mult de un an.

La randul sau, persoana careia urmeaza sa ii fie delegata autoritatea parinteasca urmeaza sa-si exprime acordul, personal, in fata instantei, printr-o cerere care va fi solutionata in termen de trei zile de la depunerea acesteia.

Mai departe, instanta se va pronunta printr-o hotarare care va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.

Odata ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul, se arata in noile reglementari.

Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divorț în cazul în care părțile nu mai au locuința în țară

 –Divort cetatean strain

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34333/Din-3-octombrie-parintii-plecati-la-munca-in-strainatate-sunt-amendati-cu-1000-de-lei-daca-isi-lasa-copiii-singuri.html#axzz2gUFmOhJm

(Acest articol a fost apreciat de 318 persoane. 1 cititori astăzi)