Medierea are elemente de psihologie ?

Podul care conectează medierea de psihologie este simplu, inexorabil și logic riguros. Oamenii, fiind atât de diferiţi ca rasă, cultură, credinţă, nivel intelectual, poziţie socială, sex,  intră uneori în dezacord fără a se confrunta neapărat cu un conflict. Ceea ce distinge conflictul de dezacord este prezența emoțiilor negative cum ar fi furia, frica, vinovăţia și rușinea. Astfel, fiecare conflict, prin definiție, conține un element emoțional indispensabil.

Conflictele pot fi rezolvate de persoane care au dobândit abilități de transformare a emoţiilor negative sau de către cei care pot manageria “inteligenţa emoţională”. Psihologia este cea mai familiarizată cu aceste practici. Prin urmare, medierea învaţă de la psihologie cum poate deveni eficientă în rezolvarea conflictelor.

Nu există două ființe umane identice, nu există nici măcar aceeaşi fiinţă umană de la un moment la altul. Omul este o fiinţă complexă, multi-determinată, subtilă, imprevizibilă, aflată într-o continuă schimbare datorită informaţiilor acumulate în spaţiu şi timp, a interacțiunilor și relațiilor cu ceilalţi. Datorită transformărilor prin care trece frecvent, dezacordurile ori conflictele se pot declanşa pe neaşteptate. Ele se nasc iniţial în interiorul persoanei şi pot răbufni spre exterior în cele mai ciudate momente.  Ceea ce declanşează declicul poate fi ceva insignifiant, superficial dar suficient de important pentru persoana care a acumulat o doză considerabilă de emoţii negative şi nemulţumiri. Astfel, conflictul intern transcende microcosmosul personal şi prinde viaţă în lumea reală.

Din acest moment, atitudinea fiecărei persoane, intențiile, intuițiile, conștientizarea, contextul și capacitatea de comunicare emoțională empatică, sinceră au un impact semnificativ asupra experienței subiecţilor aflaţi în conflict precum și asupra capacităţii de rezoluție a acestuia. De aceea nimeni nu poate ști în mod obiectiv şi nu poate anticipa modul în care se poate rezolva un conflict special. El se poate naşte haotic şi va fi în continua schimbare. Nu poate fi gestionat cu succes dacă nu vom fi atenţi la elementele emoţionale şi la interesele reale ale părţilor. Din acest motiv este imposibil să învețe cineva cum se rezolvă un conflict după o anumită schemă sau în conformitate cu o anumită strategie. Nu există metode deoarece fiecare conflict în parte este unic în felul său. În schimb este absolut necesar să ne dezvoltăm abilitățile competente,  să ne îmbunătățim gradul de conștientizare și de încredere în sine, să ne dezvoltăm o gamă largă de idei şi tehnici care prin ele însele vor reuşi să soluţioneze conflictul.

Să nu uităm că disputa dintre părţi este vie, în continuă mişcare şi că pot apărea situaţii imprevizibile, momente de impas, de renunţare la mediere a uneia dintre părţi sau a ambelor. Este bine să reţinem că nu trebuie să ne reproşăm întodeauna eşecul. Există persoane care sunt atât de rigide, atât de prinse de interesele personale şi atât de dornice în a-şi umili adversarul încât acceptarea intrării în mediere nu va diminua ori stinge conflictul indiferent de profesionialismul mediatorului. În aceste situaţii eşecul medierii devine predictibil.

Important este să ne dezvoltăm continuu tehnicile intuitive, să devenim empatici, creativi, sinceri şi nu în ultimul rând înţelepţi!

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

După cum putem observa, medierea interferează destul de mult cu psihologia şi de aceea este indicat să ţinem cont de valorile şi principiile de bază ale acesteia.

Valorile noastre fundamentale pot fi percepute de către ceilalţi atunci când afişăm o atitudine deschisă, sinceră, spunem adevărul, suntem atenţi la ceea ce se ascunde în spatele cuvintelor, a gesturilor, nu învinovăţim pe nimeni, nu judecăm greşelile altora, dialogăm politicos, lansăm idei pozitive, empatizăm, încurajăm partea introvertă, încurajăm comunicarea, afişăm profesionalism, autenticitate necondiţionată, integritate, respect, acţionăm în mod echilibrat, demonstrăm sincer că facem eforturi în a soluţiona conflictul şi că nu vom abandona drumul spre  reconsolidarea relaţiei afectate.

Trăind sincer cu şi prin valorile noastre, devenim ceea ce practicăm. Atitudinea sinceră reflectă imaginea noastră! Să ne perfecţionam tehnicile, să ne dezvoltăm abilităţile, creativitatea şi să ne construim conştient, matur şi cu profundă responsabilitate imaginea reală a Mediatorului din noi!

Sursa:http://mediatorlacramioararadulescu.wordpress.com/2014/02/17/interferenta-medierii-cu-psihologia/

Daca vreti sa aflati mai multe despre divortul prin mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014 

(Acest articol a fost apreciat de 108 persoane. 1 cititori astăzi)