Mediere divort

Ce este medierea?

Medierea reprezinta modalitatea de solutionare a conflictelor pecale amiabila cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Mediatorul te poate scapa de proces intr-un termen foarte scurtsi cu maxima discretie poti fi divortat de sot/sotie sau poti solutiona un conflict cu partenerul de afaceri.

Mediere sau proces?

Intr-un divort conventional sotul si sotia fiecare angajaza un avocat care sa fie responsabil de divort.

De obicei avocatii se lupta in instanta de judecata si se pregateasc pentru un proces in care un judecator decide toate problemele legate de custodie, de pensia de intretinere si de partaj.

In Romania, spre deosebire de alte tari civilizate, mai mult de 99% din totalul divorturilor ajung in instanta de judecata si mai putin de 1% dintre ele se finalizeaza printr-un acord de mediere. Acest lucru tinde sa se schimbe.

Deci, exista posibilitatea de a scuti plata a multe mii de lei catre avocatii pentru a pregati un proces in instanta.

Acest lucru se poate face prin mediere.

Divortul prin medierea este o miscare de reforma care a fost inceputa la sfarsitul anilor ’70 de catre avocati si terapeuti ingroziti de risipa de resurse emotionale si financiare in divorturile conventionale.

Ideea de mediere este aceea ca daca un cuplu este pregatit sau poate fi determinat sa rezolve situatia pe cale amiabila, de ce sa ii obligi sa cheltuiasca timp, energie si bani pentru un proces in instanta daca nu este nevoie? De ce sa nu ii ajuti sa pastreze controlul asupra procesului si sa negocieze un acord cu ajutorul unui facilitator instruit – mediatorul?

Deci, in mediere, mediatorul ofera o atmosfera de siguranta pentru a ajuta partenerii care au o serie de discutii, si pe care, probabil, nu le pot gestiona pe cont propriu, din cauza starii din relatia lor. In una pana la trei sedinte de mediere, intr-un caz tipic de divort si/sau partaj, mediatorul ajuta cuplul sa negocieze un acord pentru rezolvarea problemelor legate de incredintarea copiilor, de pensia de intretinere si de partaj. Numai dupa ce se ajunge la un Acord de mediere, se merge in instanta pentru pronuntarea divortului.

Avantajele medierii

  • Este mai putin costisitoare si mai rapid decat un proces in instant
  • Este confidentiala, ceea ce se discuta in cadrul sedintelor de mediere nu este public
  • Restabileste relatia dintre parti
  • Solutia este durabila deoarece este formulata direct de catre parti
  • Este voluntara, partile pot incepe sau renunta la mediere fara consecinte juridice

Folosind medierea, se castiga TIMP, se cheltuiesc mai putini BANI si scade nivelul stresului.

Divort prin mediere

In data de 19.10.2010 a fost adoptata de catre Parlamentul Romaniei propunerea legislativa cunoscuta publicului sub numele “Mica Reforma in Justitie”. Noua lege prevede stimularea partilor ca in caz de divort sa apeleze la mediator inainte de a ajunge la instanta de judecata. Divortul prin mediere se poate realiza chiar si intr-o singura sedinta.

De ce divort prin mediere?

Potrivit legii medierii, pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, precum si alte neintelegeri inerente unui asemenea eveniment.
Divortul in sine poate constitui o trauma atat pentru copii cat si pentru sotii implicati in actiunea de divort. Pentru ca aceste traume sa fie evitate si pentru ca fostii soti sa poata coopera in a-si educa si creste copii, este recomandat ca cei doi soti sa mearga la mediator.

Beneficiile unui divort prin mediere:

  • Divortul prin mediere este mai putin traumatizant decat divortul pronuntat de instanta de judecata
  • Costuri mai reduse
  • Timp mai redus de solutionare
  • Confidentialitate
  • Evitarea instantei de judecata

Cum alegem un mediator?

Avand in vedere ca legea medierii prevede ca solutia (acordul) incheiat in urma medierii nu trebuie sa contravina legiieste recomandabil ca mediatorul sa fie si avocat. Deci asigurati-va ca mediatorul respectiv cunoaste prevederile legale astfel incat tranzactia pe care o incheiati cu cealalta parte sa fie valabila si sa nu contravina legii.

Cat costa medierea?

Potrivit art. 26 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator (cu modificarile si completarile ulterioare),
(1) “Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.”
(2) “Onorariul trebuie sa fie rezonabil si sa tina cont de natura si de obiectul conflictului.”

Prin urmare, onorariul va fi stabilit:
– in functie de natura si obiectul conflictului (in functie de durata procedurii, de complexitatea cazului ) si
– in functie de numarul partilor, de comun acord cu acestea.

Astfel, in functie de natura litigiului pot fi stabilite onorarii orare ce pot fi sau nu completate cu onorarii de succes.
– onorariul orar – este reprezentat de o suma fixa, pentru o sedinta de mediere.
– onorariul de succes – poate fi reprezentat, spre exemplu, de un procent din valoarea bunurilor ce fac obiectul medierii, in ipoteza in care partile ajung la un acord amiabil asupra tuturor aspectelor aflate in divergenta.

Onorariile pot fi stabilite si in suma fixa, pentru derularea intregii proceduri de mediere, prin care se urmareste solutionarea unui conflict.

La momentul incheierii contractului de mediere, partile contractului pot conveni, de comun acord, ca pentru parcurgerea procedurii de mediere intr-un anumit conflict sa se stabileasca un onorariu in suma fixa, indiferent de durata procedurii de mediere.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divort amiabil Bucuresti

Ce drepturi am in casnicie?

Alte cheltuieli.

– alte cheltuieli ocazionate de mediere, fie in procedura prealabila fie pe parcursul medierii propriu-zise (ex.: expertize, evaluari, etc.).

Cine plateste onorariul mediatorului?

– partile conflictului, in mod egal, la momentul incheierii contractului de mediere; – de comun acord, partile pot conveni si altfel.

Ajutor public judiciar privind sumele acordate cu titlu de onorariu de mediator. (Reduceri, scutiri, reesalonari.)

Potrivit art. 20 din OUG. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau (2) din prezenta ordonanta, va putea beneficia de restituirea taxelor de timbru si a sumelor acordate cu titlu de onorariu de mediator, daca se vor incadra in conditiile stbilite de art. 8 din OUG 51/2008 si, foarte important, daca vor apela la mediere inainte de declansarea procesului civil dar si dupa declansarea acestuia, dar inainte de prima zi de infatisare.

Astfel, beneficiaza si de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu, – persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

– daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

– ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Ajutorul public judiciar se poate acorda in formele prevazute de art. 6 din aceeasi ordonanta.

Important. Pentru a beneficia de toate aceste facilitati conferite de lege privind ajutorul public judiciar, vom asigura clientilor nostri asistenta juridica de calitate prin colaborarile cu anumite cabinete de avocat specializate pe diferite domenii de activitate.

Observatii.

* O sedinta de mediere poate dura 1 – 2 ore.
* Procedura medierii se poate finaliza fie dupa derularea primei sedinte de mediere fie dupa ce s-au parcurs doua sau mai multe sedinte de mediere.

Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !

(Acest articol a fost apreciat de 103 persoane. 1 cititori astăzi)