Explozie de divorțuri de când medierea este obligatorie

Anul 2013 a adus divorţuri pe bandă, atât în rândul vedetelor, cât şi al românilor special obişnuiţi. Deşi au posibilitatea de a-şi încheia socotelile amiabil, la notar sau la primărie, mulţi încă aleg să-şi spele rufele în tribunal. O tendinţă începe să devină însă divorţul la mediator, mai elegant şi mai ieftin.

Peste 35.000 de români au divorţat anul trecut, mai mulţi decât în 2012, când au fost pronunţate în jur de 31.000 de hotărâri. Cele mai invocate motive sunt infidelitatea, alcoolismul şi violenţa. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dragostea durează, în medie, între cinci şi nouă ani, cele mai multe divorţuri (aproape 8.000) survenind după acest interval.

Tribunalul, şansă de împăcare?

Deşi divorţurile amiabile au fost mediatizate intens în ultimii ani, românii aleg în continuare judecata, mai ales atunci când la mijloc sunt şi copii, şi o avere la care niciunul nu e dispus să renunţe uşor. Mulţi o fac şi din răzbunare, dar şi în speranţa că, lungind procesul, îşi vor recâştiga partenerii. “Un proces cu partaj, cu custodie, durează cam doi ani, cu administrare de probe, declaraţii, martori. Din experienţa de avocat, când se ajunge în instanţă, încărcătura emoţională a părţilor e mare.

Încrâncenarea are legătură şi cu alte relaţii, extraconjugale, sau cu presiunea familiei. Una dintre părţi speră ca divorţul să nu se producă şi ştie că varianta instanţei îi dă un răgaz pentru recâştigarea partenerului. Sau aşa poate face lucrurile mai dureroase pentru celălalt”, spune Zeno Sustac, vicepreşedintele Consiliului de Mediere. Un divorţ clasic trece de 1.000 de lei, iar taxele cresc în funcţie de averea disputată.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Diferenţa dintre notar şi mediator

Cei care au stabilit de comun acord – modul în care îşi împart agoniserala, dar şi aspecte legate de copii (custodie, pensie, orar de vizite), pot pune capăt mariajului la notar sau la starea civilă. Costurile sunt între 600 şi 1.000 de lei. Cuplurile au avantajul confidenţialităţii, pentru că nu mai apar pe portalul instanţelor, dar şi al rapidităţii. Divorţul e “pronunţat” în aproximativ 30 de zile. În aceste cazuri nu mai e nevoie de o hotărâre judecătorească.

O variantă relativ nouă este cea a divorţului la mediator, unde preţurile sunt cu 95% mai mici decât cele ale unui proces, iar abordarea, mai elegantă. Cam 30% din totalul medierilor au ca obiect desfacerea căsătoriilor, semn că tot mai mulţi români încep să aleagă această variantă. “La mediator vin cuplurile care nu şi-au stabilit clar termenii separării, unde mai există neînţelegeri. La notar au stabilit deja: copilul îmi rămâne mie, maşina ţie etc. Au clarificat aceste lucruri fără intervenţia unui terţ specializat. Mediatorul are rolul de a discuta cu ei şi a propune soluţii”, adaugă Zeno Sustac.

Judecătorii, pro şi contra

De la caz la caz, poate fi suficientă o singură şedinţă de câteva ore. După ce s-au înţeles, se încheie un acord scris, cu care cuplurile se prezintă în faţa judecătorului, pentru consfinţire. Potrivit legii, acordul nu trebuie să prejudicieze interesul superior al copilului, astfel că unele instanţe se pronunţă şi fără a mai cere anchetă socială. “Judecătorul verifică legalitatea acordului. Nu se merge pe administrarea de probe, iar termenele sunt scurte. Practica de la nivelul instanţelor e însă neunitară. Dacă unele abia aşteaptă astfel de acorduri, altele solicită şi introducerea unui proces de divorţ. Şi atunci care mai e rolul medierii?”, se întreabă vicepreşedintele CRM.

Divorţurile anului

Poate cel mai mediatizat divorţ al anului trecut a fost cel dintre Andreea Marin şi Ştefan Bănică. După şapte ani de mariaj, aceştia au anunţat pe Facebook că se despart. Ştefan a fost surprins la scurt timp alături de cântăreaţa Lavinia Pârva, iar Andreea s-a recăsătorit recent cu medicul Tuncay Ozturk.

● Şi vedeta de televiziune Gabriela Cristea s-a despărţit în luna iunie a anului trecut de Marcel Toader, după ce amândoi au aruncat cu acuzaţii unul în celălalt.

● După opt ani de căsătorie, creatorul de modă Mihai Albu a anunţat că se desparte de soţia sa. Divorţul a fost finalizat la notar.

● Şi vestea divorţului dintre actriţa Diana Dumitrescu şi Ducu Ion a fost una neaşteptată. Deşi discreţi, păreau să formeze unul dintre cele mai trainice cupluri din showbiz.

● Presa mondenă a dezvăluit că şi cântăreaţa Antonia a intentat divorţ, la sfârşitul anului trecut. Antonia şi Vicenzo s-au căsătorit în mai 2011. Tabloidele au scris că solista ar avea o relaţie cu cântăreţul Alex Velea.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Sursa:http://www.evz.ro/detalii/stiri/explozie-de-divorturi-de-cand-medierea-este-obligatorie-1077200.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Acest articol a fost apreciat de 55 persoane. 1 cititori astăzi)