Parte a procesului de maturizare a unei persoane este dobândirea de obișnuințe ce duc la rezolvarea problemelor întâlnite. Astfel, atunci când te dor dinții mergi la dentist, când mașina se strică la un mecanic și când construim o casă la un meșter, și așa mai departe. În mintea noastră s-a format o conexiune între nevoia apăruta și modul de comportament care duce la rezolvare. Pentru un rezultat optim apelăm la persoanele specializate în domenii în care noi nu suntem.

Viața în comunități pornește de la relaționare – relaționare cu membrii familiei, cu vecinii, cu colegii de la servici, cu străini. O relație, oricât de bună ar fi, nu ne poate mulțumi tot timpul. Apar frustrări, care, dacă nu sunt rezolvate, se adună în interiorul ființei noastre.
Pentru a rezolva aceste frustrări, pentru a îndepărta problemele nerezolvate care se adună – azi putem apela la specialiști, la mediatori. Acești profesioniști abordează rezolvarea problemei pe cale amiabilă, consensuală, permițând păstrarea ulterioară a relațiilor între părțile participante la conflict. Timpul de rezolvare a conflictului este mult mai scurt comparativ cu a unui proces, iar întreaga procedură de mediere este confidențială și privată – adică nimeni nu știe și nu va afla de desfășurarea ei, doar părțile implicate.
Mediatorul nu judecă, nu e nevoie de martori și probe. Mediatorul nu impune o decizie, ci strânge la masa negocierii pe toți cei implicați și cu putere de decizie în crearea unei soluții.
Soluția medierii este personalizată,ea ținând cont de dorințele, nevoile și posibilitățile părților. Onorariul mediatorului este plătit de toate părțile care participa la mediere, deoarece mediatorul luptă pentru găsirea unei soluții convenabile pentru ambele părți, nu doar pentru o singură parte cum se întâmplă în cadrul proceselor.
Acordul de mediere conține soluția părților și reprezintă voința lor. Medierea este voluntară, dar odată încheiat un acord de mediere, el este obligatoriu pentru părți și este legal. În situația în care se rezolva prin mediere un dosar care este pe rolul instanței de judecată, se restituie toate taxele plătite pentru investirea instanței, indiferent în ce stadiu procesual se află cauza.
Desi nu am acordat prea mare importanta acestui proces de cand a fost adus in atentia tuturor celor implicati in cauze civile aflate pe rolul instantelor, realizez ca este un mod elegant de a rezolva probleme prezent in viata noastra de cand lumea si pamantul. Sunt extrem de multe probleme pe care, de-a lungul timpului le-am rezolvat prin mediere in mod inconstient si, cu siguranta, sunt atat de multe probleme cu care am invatat sa traim care ar putea fi rezolvate extrem de simplu apeland doar la un mediator.
Din punctul meu de vedere, trebuie doar sa renuntam la conceptiile de genul ” Sa moara numai capra vecinului” si sa invatam sa acceptam situatiile de tip win-win. In acest mod, la finalul zilei, cand vom trage linie, nu numai ca vom avea problema rezolvata, insa vom fi ceva mai linistiti si vom profita din plin de timpul liber ramas. Indiferent cat de multe probleme am avea, trebuie sa ne mai si rasfatam la sfarsitul zilei, nu-i asa?
Ce zici, apelezi și tu la mediatori ?
Sursa:http://ioanarosu.wordpress.com/2013/09/14/eu-aleg-medierea-voi/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014