DIVORŢULUI RAPID – Medierea

Statistica arată că un procent însemnat al românilor care lucrează în străinătate (30-40%) şi vin acasă în perioada sărbătorilor religioase îşi reglează situaţia familială. Divorţurile încheiate rapid sunt opţiunile frecvente la care apelează cuplurile în timpul concediilor. Noul Cod de procedură civilă permite desfacerea rapidă a căsătoriilor, cu condiţia ca soţii să se fi hotărât dinainte la mediator asupra condiţiilor de divorţ.

Înstrăinarea, ruptura fizică dintre soţi sau copii sunt principalele motive de divorţ. Cea mai eficientă, rapidă şi mai puţin costisitoare modalitate de a divorţa este Medierea. În cazul celor care stau multă vreme despărţiţi este cu atât mai facilă, cu cât înstrăinarea atenuează acceptarea situaţiei. În plus, oamenii ştiu că a fost eliminată teama de „pierdere a copiilor”. Acum se discută despre „custodie comună”, deoarece, în actuala legislaţie, părinţii au drepturi şi îndatoriri comune faţă de copiii minori, indiferent de voinţa lor. Există mai multe modalităţi pentru desfacerea căsătoriei faţă de procedurile clasice din instanţă, care pot dura de la 4 luni, până la câţiva ani.

Medierea – Mediator divort

Conform Noului Cod de procedură civilă, Medierea în cazul divorţului se incheie în Camera de Consiliu a judecătorului, unde sunt prezente doar părţile. Avantajul discreţiei este benefic pentru soţi, care nu se mai simt jenaţi de publicul din sala de judecată. Timpul de acordare a înfăţişării soţilor în Camera de Consiliu este stabilit în funcţie de gradul de aglomerare al instanţelor, dar, în situaţii excepţionale, se poate stabili un termen foarte scurt. În sala de mediere se stabilesc toţi termenii divorţului. Apoi se încheie Acordul de Mediere, document care stă la baza cererii pentru desfacerea căsătoriei. Acesta este depus la Judecătorie şi soluţionat tot în Camera de Consiliu.

Taxa de timbru pentru desfacerea căsătoriei prin Acordul de Mediere este de 20 de lei, iar onorariul mediatorului este între 600 şi 2.000 de lei, sumă care se împarte în mod egal între părţi. „În funcţie de complexitatea dosarului şi a părţilor, medierea poate dura o singură zi şi o săptămână până la pronunţarea judecătorului. Avantajul medierii este că divorţul şi partajul se pot face într-un singur dosar, iar oamenii primesc soluţia acasă, la reşedinţă, nu este nevoie să fie de faţă ca în alte proceduri. Rata divorţurilor pentru cei care lucrează în străinătate a ajuns la 50-60% din dosarele ce ajung la mediere.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

-Divorț ieftin și rapid în București

Divortul la judecatorie cu avocati

Metoda divorţului cu avocaţi este aleasă în cazul apetitului pentru a-şi „pedeapsi” fostul partener a unuia dintre soţi. Expunerea publică a aspectelor neplăcute din viaţa conjugală şi falsul sentiment al dreptăţii pe care în conferă judecătorul (acesta nu face decât să decidă condiţiile de desfacere a căsătoriei şi stabileşte drepturile şi obligaţiile soţilor) îi determină pe mulţi să aleagă această variantă. Procesul poate dura de la 4 luni la 3-4 ani, în funcţie de complexitatea cazului. Taxa de timbru este de cel puţin 100 de lei. La aceasta se adaugă onorariul avocatului, care variază între 1.000 şi 5.000 de lei. Având în vedere că ambii soţi îşi angajează câte un avocat, costurile se dublează.

Sursa:http://www.puterea.ro/social/variantele-divortului-rapid-medierea-primaria-si-notarul-trei-metode-rapide-si-ieftine-pentru-desfacerea-casatoriilor-90629.html

Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii in caz de divort, va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Acest articol a fost apreciat de 90 persoane. 1 cititori astăzi)