Divortul la mediator inaintea depunerii actiunii la instanta

Fiecare divort este unic în felul sau si uneori poate fi chiar foarte complicat. Cu toate acestea, exista câteva elemente care pot fi aplicate în aproape toate cazurile de divort si anume:

1 . Nu începe divortul fara a lua în calcul varianta medierii înainte de a te adresa instantei.

Este o procedura rapida si eficienta care elimina nervii si stresul având în vedere faptul ca sotii sunt cei care controleaza procesul.

2 . Nu întârzie procedura de divort

Acordul de mediere se va depune la instanta competenta odata cu cererea de divort timbrata corespunzator, la care se anexeaza înscrisurile: certificat de casatorie în original si copie, certificatul copilului minor – dupa caz – în copie, procesul verbal de închidere a medierii în copie si orice alte înscrisuri necesare solutionarii cauzei. Instanta va dispune suplimentar efectuarea anchetei sociale cu privire la minori (daca exista). Tot instanta este cea care constata daca acordul de mediere întruneste conditiile prevazute de lege si daca s-a tinut cont de interesele superioare ale minorilor. În situatia în care instanta, în urma verificarilor prealabile, constata ca s-au îndeplinit conditiile de legalitate, va admite cererea, va consfinti acordul de mediere si va pronunta divortul partilor.

3 . Nu mai privi în trecut! Viitorul îti apartine!

Daca va decideti sa divortati, este evident ca aveti nevoie de un oarecare timp de analiza si digerare la rece a celor ce s-au întâmplat. Unii au nevoie de mai mult timp altii, dupa o perioada scurta de “doliu sanatos”, reusesc sa mearga mândri mai departe. Important este sa începi mai întâi a te ierta pe tine, apoi pe sot si nu încerca sa cauti vini exclusive partenerului tau. Amintiti-va ca nimic nu este vesnic, nici macar necazurile si ca în fiecare dimineata rasare soarele, asa ca … de mâine va straluci si pe strada ta! Priveste ÎNAINTE!

4 . Nu implica familia si prietenii

Poate suna ilogic dar este ideal sa nu-ti implici familia, cei mai buni prieteni si colegi în povestea ta. Nu ei trebuie sa-ti fie consilieri. Numai TU te poti ridica singur si nevatamat din problema daca privesti evenimentele obiectiv, îti pastrezi lucidatea, ramâi puternic si ai vointa deplina de a începe o noua etapa în viata ta. E adevarat ca un divort este stresant emotional dar nu uita ca familia ta si prietenii vor avea opinii subiective, adica vor fi întotdeauna de partea ta ori, în asemenea situatii, tu ai nevoie de o persoana neutra, impartiala si obiectiva! De aceea medierea este modalitatea ideala prin care ai putea stinge elegant conflictul! Mediatorul va sprijini ambele parti în procesul luarii deciziilor dintre soti!

 5 . Nu abuza de publicitatea divortului tau pe platformele de socializare!

Mesajele tale pot înduiosa – eventual – prietenii virtuali dar NU ei vor fi cei care te vor ajuta sa-ti clarifici problemele! Tu ai nevoie de ajutorul specializat al unei persoane – MEDIATORUL! Astazi, tot mai multi oameni împartasesc neglijent o multime de informatii personale pe Twitter, Facebook etc., ceea ce nu este deloc laudabil.

6 . Nu vorbi despre o noua relatie

Uneori, oamenii se simt excelent daca vorbesc despre implicarea într-o noua relatie înainte de a se finaliza divortul, comparând-o cu anterioara. Fostul partener este etichetat “ ex“ si, de cele mai multe ori, prefixul poarta în spinare o mare doza de ironie amestecata cu ura. Indicat ar fi sa începeti a vorbi despre noua relatie abia DUPA DIVORT, fara a aminti despre “ex” si fara a o compara cu fosta casnicie. Învatati sa gânditi la “NOI”-ul actual  si la ce se va întâmpla frumos în aceasta noua relatie.

7 . Medierea este varianta cea mai rapida si cea mai eficienta prin care se poate solutiona un divort.

Va aduce economii la buget, va scuteste de emotii si stres iar perioada de solutionare se scurteaza considerabil. Alt avantaj important: dumneavoastra sunteti cei care hotarâti termenii si clauzele acordului de mediere.

8 . Nu fi egoist

Un vechi proverb olandez spune ca “Oamenii care nu pot împarti capitalul nu sunt în masura nici sa-l multiplice”. Asa se întâmpla si în divort: daca va doriti reciproc un viitor luminos si lipsit de tensiuni, daca renuntati la egoism si la razbunari de toate felurile, daca va doriti pastrarea unei relatii amiabile – mai ales atunci când din casatorie au rezultat si copii – la finalul medierii vor exista CEL PUTIN DOI CÂSTIGATORI!

9 . Nu accepta si nu respinge solutii fara a le întelege contextul ori sensul

Este important ca fiecare dintre soti sa înteleaga solutiile propuse si clauzele care vor fi inserate în acordul de mediere. Asigurati-va ca ati înteles fiecare cuvânt, expresie ori sens. Totul trebuie sa fie clar, neinterpretabil!  Daca aveti nelamuriri, întrebati! Dupa ce v-ati edificat asupra tuturor aspectelor, semnati cu încredere acordul.

10 . Nu actiona implusiv! Colaboreaza!

Nu uita niciodata ca succesul medierii depinde de colaborarea si toleranta dintre soti. Întelegeti ca relatia aceasta s-a sfârsit si ca veti începe fiecare un nou drum. Fiti constienti ca aveti nevoie unul de altul – cel putin în timpul procedurii de mediere – pentru a încheia un acord acceptabil ambelor parti (si în interesul copiilor unde este cazul). Nu va angajati în conflicte inutile care ar putea distruge ceea ce s-ar putea solutiona respectuos, eficient si rapid! Nu va aruncati vini reciproce, exclusive ci avansati propuneri motivante care ar putea închide elegant un capitol din viata dumneavoastra, un capitol care trebuie sa ramâna în trecut chiar daca, într-o oarecare masura, poate influienta si viitorul vostru! Acordul de mediere este “biletul dus” catre noua viata. De voi depinde daca porniti frumos sau nu pe un alt drum, daca gânditi pozitiv sau nu pentru viitor, daca sunteti corect sau nu cu partenerul de care tocmai va despartiti dar ati trait împreuna atâtia ani si ati savurat atâtea clipe minunate.

Taxe judiciare de timbru aplicabile cererii de divort introduse DUPA încheierea Acordului de Mediere:

Mediator Lacramioara Radulescu

mediatorlacramioararadulescu.wordpress.com

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014

(Acest articol a fost apreciat de 78 persoane. 1 cititori astăzi)