Depresia de dupa divort

Divortul este unul dintre cele mai stresante si solicitante evenimente de viata. Are implicatii majore in aproape toate aspectele vietii si tocmai de accea, nu de putine ori, cele mai multe persoane trec si prin perioade de depresie. Este o situatie de criza atat pentru sotul care il initiaza, cat si pentru cel care este parasit.

In primul rand este resimtita o pierdere esentiala de identitate si de semnificatie. O parte din identitatea noastra este construita in relatia decuplu, explica pentru ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea. Stim cine suntem, ce suntem, cum suntem importanti si valorosi prin semnificatia pe care o avem in cuplu, prin rolurile sociale rezultate. Odata cu divortul, acestea se prabusesc.

Divortul implica un amalgam de emotii foarte puternice. Este un proces dinamic si haotic in care se experimenteaza o plaja foarte complexa de emotii, trecandu-se de la tristete la furie, de la negare la vinovatie, de la vina la nedreptate, ne simtim parasiti, tradati, umiliti, vulnerabili, nesiguri referitor la viitor.

Divortul are un impact profund in mai multe aspecte ale vietii unei persoane. Fiecare partenerare anumite atributii, roluri, sarcini. Acestea trebuiesc reasezate, regandite strategii si gasite solutii noi.

Ne este afectata viata sociala, relatiile de prietenie pentru ca, adesea, prietenii sunt comuni, iar in urma despartirii se reconfigureaza aceste relatii – pe unii ii pierdem, iar altii raman.

Intotdeauna un divort afecteaza si pe ceilalti membri ai familiei: copii, parinti si alte persoane foarte apropiate.

Intervin schimbari in ceea ce priveste aspectul financiar, material – se reduce bugetul care necesita sa fie regandit, reorganizat, redirectionat, are loc procesul de partaj, care este foarte solicitant.

Cum ne vindecam

Fiind atat de complexe implicatiile si trairile declansate de un astfel de eveniment, majoritatea persoanelor se simt complesite. Depresia este urmatorul pas: o renuntare totala, o abdicare – apare atunci cand nu mai vedem nicio solutie. In acelasi timp este si asemanatoare unei pauze in care ni se refac fortele, resursele, energiile.

Avem nevoie sa suferim, sa plangem dupa pierderea pe care o traim, sa fim furiosi, sa ne invinuim partenerul, sa construim o poveste a despartirii pe care sa o spunem iar si iar, sa ne simtim singuri. Pentru ca in aceste trairi ne gasim incet, incet forta de a merge mai departe.

Conform statisticilor, recuperarea in cazul unui divort dureaza in medie intre 1 si 3 ani. Daca procesul este prea dureros sau nu se termina dupa aceasta perioada, se recomanda ajutorul unui consilier sau psihoterapeut.

Recuperarea consta la inceput in a face lucruri simple, care ne plac: ascultam muzica, meditam, ne rugam, mergem intr-o excursie, ne plimbam, ingrijim flori, mergem la spa, iesim cu prietenii, ne inscriem la diverse cursuri (de dans, de exemplu), cautam persoane care au trecut prin divort si impartasim cu ele experientele noastre, ne schimbam tunsoarea etc.

Apoi vom face lucruri din ce in ce mai importante, cum ar fi sa ne schimbam serviciul sau casa ori poate zona in care locuim si, nu in ultimul rand, sa ne amintim si sa transformam in realitate vise pe care le-am neglijat.

Pas cu pas ne reconstruim viata, reinvatam cine suntem, evoluam si ne dezvoltam. Din fericire, viata este un proces dinamic si, daca ne dorim, transformam suferintele in resurse.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid – procedura

Cum pot obtine custodia unica asupra copilului?

Pot divorta in Bucuresti daca sunt din alta localitate?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Ce drepturi am daca traiesc in concubinaj?

Sursa:http://sanatate.bzi.ro/depresia-de-dupa-divort-30806

(Acest articol a fost apreciat de 286 persoane. 1 cititori astăzi)