In momentul in care incerci sa te disculpi atunci cand esti acuzata pe nedrept, reusesti adesea sa dovedesti ca ideea acuzatorului este intemeiata.

Insistand ca nu are dreptate ajungi adesea sa dovedesti ca tot ce spune este adevarat. Specialistii denumesc acest fenomen Legea contrariilor.

Pe de alta parte, daca esti de acord cu o critica pe care o gasesti ca fiind nefondata, dovedesti instant ca este neadevarata, iar partenerul te va vedea intr-o lumian noua. Asa functioneaza Tehnica dezarmarii.

De exemplu, daca ti se spune “Tu nu ma asculti niciodata!”, nu faci decat sa ii intaresti punctul de vedere daca treci peste aceasta afirmatie cu usurinta si incerci sa ii dovedesti ca nu este asa. Insa acceptand ceea ce s-a spus ca fiind un adevar si fiind de acord cu partenerul, reusesti sa il dezarmezi.

Efectul Tehnicii dezarmarii poate fi uimitor, insa este dificil de pus in practica. Mandria te impiedica adesea, fiindca doare sa accepti ca ai gresit. Daca insisti sa ai dreptate cu orice pret, nu faci decat sa amplifici conflictul.

Daca, insa, incerci sa gasesti un strop de adevar in criticile care ti-au fost prezentate, tu si partenerul nu mai sunteti in tabere diferite, iar conflictul se stinge de la sine.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti



Specialistul David Burns recomanda intr-un material publicat de cei de la telegraph.co.uk un exercitiu care te ajuta sa iti insusesti aceasta tehnica de dezarmare.

Scrie pe o hartie cele mai dure critici pe care le-ai putea auzi de la partener, familie, prieteni sau colegi. Poti inventa critici absurde. Fii sigura ca aceste critici te deranjeaza foarte mult.

Dupa ce le-ai scris, incearca sa gasesti cate un sambure de adevar in fiecare.

Intai transforma criticile vagi in reprosuri specifice. Imagineaza-ti ca un prieten iti spune “Esti o idioata!”. Probabil te vei supara si vei simti nevoia sa te aperi. In schimb, imagineaza-ti ca spui ceva de genul: “Imi pare rau ca te-au deranjat cuvintele mele. Poti sa-mi spui mai multe despre ceea ce te-a deranjat?”. Observa cum transformi o critica vaga intr-un dialog productiv.

In al doilea rand, nu trebuie sa fii de acord cu criticile respective, ci doar sa incerci sa vezi punctul de vedere al persoanei care te acuza.

Cand cineva iti spune “Nu ma placi cu adevarat!”, o buna modalitate de a folosi Tehnica dezarmarii este urmatoarea: “Ma doare sa te aud spunand asta, dar sunt de acord cu tine. Simt o tensiune in aer. Poti sa-mi spui ce am facut sau ce am spus de ai ajuns sa crezi asta?”. Acest raspuns transforma o critica generala intr-una specifica. Recunosti ca poate nu ai fost la inaltimea asteptarilor. In mod paradoxal, punand o astfel de intrebare, il faci pe interlocutor sa vada ca iti pasa, de fapt, de sentimentele si nevoile lui.

Sursa:http://www.feminis.ro/dragoste-si-sex/terapie-de-cuplu-in-10-minute-cum-dezarmezi-un-partener-certaret-40190