Vacanta de vara s-a sfarsit, iar locul ei a fost luat de toamna, care a adus cu sine inceputul unui nou an scolar. Este timpul rechizitelor, al trezitului de dimineata, al temelor si al altor asemenea lucruri care alcatuiesc viata de scolar.

Toate activitatile de zi cu zi necesita din partea elevilor energie si putere de concentrare. Fiecare copil are nevoie de un program pe care sa-l urmeze acasa si care sa ii asigure resursele de care are nevoie pentru a putea invata si pentru a se bucura de reusite scolare.

Urmeaza cele 7 sfaturi de mai jos si asigura-te ca micul tau scolar merge la ore sanatos, fericit si pregatit sa inteleaga informatiile predate:

1. Asigura-te ca piticul tau doarme destul

Potrivit Fundatiei Nationale a Somnului din Statele Unite, copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani an nevoie sa doarma 10 -11 ore pe noapte. Atunci cand micutul tau nu doarme indeajuns, ar putea avea probleme de concentrare la scoala si dificultati de relationare atat cu tine, cat si cu  profesorii si colegii de clasa.

Mai mult, oboseala determina o predispunere spre hiperactivitate. Asigura-te ca cel mic are parte de somn suficient si de calitate: camera lui trebuie sa fie confortabila si lipsita de zgomote, laptop-ul si jocurile electronice sa ramana in afara camerei lui si obisnuieste-l sa mearga la culcare la o ora fixa in fiecare seara.

2. Prepara-i in fiecare dimineata un mic dejun sanatos

Atunci cand li se face foame, micutilor le este foarte greu sa se concentreze si sa faca apel la informatiile de care au nevoie pentru a rezolva problemele de la scoala. Un mic dejun sanatos si consistent ii va tine de foame mai mult timp si il va ajuta pe copilul tau sa fie atent la ore si sa ia note bune.

Asigura-te ca ii oferi proteine de calitate, care se regasesc in carnea slaba, nuci sau oua, alaturi de paine sau cereale integrale. Incurajeaza-l, de asemenea, sa manance la micul dejun o portie de fructe din cele cinci necesare zilnic.

3. Gestioneaza timpul petrecut in fata ecranului

TV, jocuri video, computer si smartphone – toate fac parte din viata copiilor in zilele noastre, iar acest lucru implica de cele mai multe ori un timp indelungat petrecut de catre cei mici in fata ecranelor electronice. Este important ca parintii sa limiteze acest timp si sa se asigure ca micutii nu sunt distrasi de la teme, joaca si socializare din cauza dispozitivelor electronice. Conform Academiei Americane de Pedriatie, timpul zilnic petrecut de elevi in fata ecranelor nu ar trebui sa depaseasca o ora pentru scoala primara si doua ore pentru gimnaziu.

Orele petrecute la computer pentru rezolvarea temelor nu intra in aceste limite, este de parere Douglas Gentile, unul dintre expertii mondiali in efectele pe care media le au asupra copiilor si adultilor. Alege pentru copilul tau emisiuni sau jocuri de calitate si potrivite pentru varsta lui si supravegheaza atent timpul petrecut in compania gadget-urilor.

4. Alege activitatile extracuriculare potrivite

Asigura-te ca activitatile extracuriculare pe care le alegi pentru copilul tau sunt valoroase. Este important pentru micutul tau sa se simta bine in timp ce desfasoara activitatile respective si sa aiba multe lucruri de invatat pe urma lor. Fiecare activitate trebuie sa-i dezvolte si sa-i incurajeze abilitatile naturale.

Daca ti se pare ca activitatile in care se implica nu ii sunt de folos, atunci cel mai bine este sa renunte la ele. In schimb, daca sunt potrivite, asigura-te ca micutul tau profita din plin de experientele oferite. Ajuta-ti juniorul sa se organizeze, asa incat sa aiba timp suficient atat pentru activitatile extracuriculare, cat si pentru scoala, familie si joaca.

5. Incurajeaza-ti copilul sa faca miscare

Copiii si adolescentii au nevoie de mai mult de o ora de miscare in fiecare zi, potrivit Institutului National de Sanatate Publica. Miscarea de zi cu zi cuprinde mersul energic plus alte forme de exercitiu fizic cu o intensitate moderata. Incearca sa incluzi in programul vostru saptamanal cel putin trei sesiuni de activitati intense de exercitii fizice distractive, precum kangoo jumps sau cursuri de dansuri moderne.

Copilul tau are nevoie si de exercitii care sa-i intareasca musculatura, precum gimnastica sau flotari, cu o frecventa de trei ori pe saptamana. Daca micutul nu se impaca foarte bine cu miscarea fizica, incearca alaturi de el mai multe tipuri de exercitii, pana le gasiti pe cele potrivite. Inspira-i pasiunea pentru miscare prin plimbari scurte dupa fiecare masa, prin vizite dese la locul de joaca din parc si prin inscrierea in diverse cluburi unde se practica sporturi de interes pentru cei mici, precum tenisul de camp, inot sau fotbal.

6. Citeste-i de cate ori ai ocazia

In functie de varsta copilului tau, este bine sa aloci 30 de minute in fiecare zi pentru a-i citi din povestile lui preferate sau pentru a-l asculta pe el cum citeste. Nu trebuie sa-i citesti neaparat inainte de culcare sau timp de 30 de minute deodata. Include lectura in activitatile voastre de zi cu zi prin citirea tuturor cuvintelor care va ies in cale, de la spatele cutiei de cereale la semne de circulatie sau subtitrarea filmelor de la TV.

Ajuta-l pe copilul tau sa-si dezvolte pasiunea pentru lectura si nu numai ca acest exercitiu ii va fi de folos la scoala, dar il va ajuta si sa evolueze pe plan personal.

7. Nu uita de joaca

Copii au nevoie sa li se permita sa aleaga ce sa faca in timpul lor liber, singuri sau impreuna cu prietenii. Joaca si relaxarea sunt indispensabile pentru o dezvoltare armonioasa. Un program aglomerat la scoala, combinat cu activitati extracuriculare si timp petrecut impreuna cu familia poate lasa joaca pe dinafara. Anxietatea, depresia, dificultati in concentrare si in mentinerea autocontrolui sunt probleme ce pot aparea in urma scurtarii sau eliminarii complete a timpului de joaca.

Asigura-te ca micutul tau are posibilitatea sa faca ceea ce-i place si sa se joace, deoarece acest lucru il va ajuta la scoala prin dezvoltarea abilitatilor sociale si eliberarea stresului. Mai mult decat atat, joaca il va face fericit pe piticul tau.

Reusita scolara depinde atat de rezolvarea cu seriozitate si interes a temelor si a sarcinilor primite de la profesori de catre micuti, dar si de starea lor emotionala si de mediul in care se dezvolta acasa. De aceea, este important sa acorzi toata atentia aspectelor prezentate mai sus si sa te asiguri ca piticul tau are la dispozitie tot ceea ce ii trebuie pentru a fi un scolar de succes.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Mediere divort cu copil minor

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34499/Secretele-reusitei-la-scoala-Sapte-sfaturi-pentru-parinti.html#axzz2fAcaCbIM