Sa-ti feresti copii de suferintele divortului poate fi un sacrificiu sau o scuza folosita de cuplul parental, pe care copiii le vor plati scump mai tarziu.
Cum stau lucrurile de fapt? Cand nimic nu-i mai leaga pe cei doi soti si raman impreuna numai pentru copii, ei transfera povara lor copiilor si acestia vor avea o datorie prea mare fata de parintii lor. O astfel de decizie creeaza copii sacrificati si culpabilizati. Ea poate fi functionala numai daca parintii si-o asuma in totalitate si nu se victimizeaza.

Atunci cand se produce divortul si cuplul parental nu mai exista, nimic nu-i impiedica pe cei doi sa-si imparta coparentalitatea, bazata pe stima si incredere. Astfel, amandoii vor continua sa se implice in viata copiilor. Dar pentru o coparentalitate de success trebuie ca fiecare sa respecte regula urmatoare: emotiile negative si sentimentele de tradare sau furie fata de fostul(fosta) sa nu le exprime de fata cu copiii; sa aiba deci puterea de a se gandi mai intai la binele copiilor!

In momentele traumatice, asa cum este un divort, copii au nevoie sa se simta securizati, au nevoie de dragostea si protectia ambilor parinti, au nevoie sa stie ca acestia ii vor iubi si sprijni in continuare. Aceste nevoi sunt mai pregnante la copiii foarte mici, la cei cu varste intre 4 si 6 ani si la adolescenti. Pentru acestia, criza unui divort este mai greu de gestionat, deoarece in aceaste perioade copili au nevoie de repere stabile in viata lor pentru ca altfel se simt amenintati. Cu toate acestea, pentru copii, un divort este de preferat unei convietuiri conflictuale, in care doi parinti ce nu se mai iubesc se cearta si se plang continuu unul de celalalt.

V-ar mai putea interesa si:

Cât costă divorțul la mediator?

Divort la notar fara sa avem un acord

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Divorțul în contradictoriu în afara instanței de judecată

Sursa: Psih.Florentina Negrescuhttps://www.facebook.com/divortez?fref=nf