-ACORD DE MEDIERE –

Încheiat la data de …………

În baza contractului de mediere nr……/2015

Subsemnaţii:

B. Bogdan. , identificat cu ……………, cu domiciliul in ………

Şi

B.Raluca., , identificat cu ……………, cu domiciliul in ………

 

De comun acord, cu respectarea prevederilor L.192/2006 aşa cum a fost modificată prin L370/2009 şi  .G.13/2010, am convenit să încheiem prezentul acord de mediere, prin care convenim asupra capetelor de cerere accesorii – încredinţare minor, program de vizitare, cheltuieli privind pensia alimentară – cererii de desfacere a căsătoriei, litigiu existent între noi dedus judecăţii în dos. Nr ………….., cauză aflată pe rolul Judecătoriei ……………..

Prin voinţa comună, liber exprimată şi neafectată de nici un viciu de consimţământ, suntem întru-totul de acord cu cele convenite în ceea ce priveşte încredinţarea copiilor noştri minori B.Maria in vârsta de 9 ani şi B. Ionut in vârsta de 4 ani , obligaţiile de întreţinere ale acestora şi cheltuielile pentru întreţinerea lor, după cum urmează:

1. Încredinţarea minorilor

Ambii am convenit de comun acord ca minora Maria să rămână cu domiciliul stabil spre încredinţare la părintele Bogdan cu domiciliul în ….., iar minorul Ionuţ să rămână cu domiciliul stabil spre încredinţare la părintele Raluca cu viitor domiciliu stabil……….

2. Program vizitare

Ambii suntem de comun acord să împărţim în mode egal timpul petrecut cu copii noştri în cadrul programului de vizitare, după cum urmează:

V-ar mai putea interesa și:

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț din străinătate cu copii minori

Divort la notar fara sa avem un acord

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

2.1. In timpul săptămânii

  • · In timpul săptămânii Maria locuieşte cu domiciliul stabil la părintele Bogdan tatăl, care o va ridica de la şcoală zilnic la ora 15, vor face lecţiile împreună şi apoi vor veni la domiciliul mamei Raluca în jurul orelor 18 unde rămâne şi Maria până la orele 20 când părintele Bogdan o va duce înapoi la domiciliul lor.
  • · In timpul săptămânii Ionuţ locuieşte la domiciliul doamnei Raluca.
  • · In cazul in care părintele Raluca lucrează în tură de noapte indiferent că este in week-end sau in timpul săptămânii, înainte de a intra in tura de noapte il va aduce pe Ionuţ la domiciliul părintelui Bogdan unde va dormi peste noapte împreună cu sora lui, Maria. Părintele Bogdan se va angaja să le asigure igiena personală precum şi hrana si pregătirile pentru a doua zi la şcoală şi grădiniţă.
  • · In acest sens, Raluca se angajează ca in data de întâi a lunii să îi înmâneze părintelui Bogdan programul de la serviciu, care cuprinde turele pe care le va efectua pe luna in curs.
  • · Ambii suntem de acord ca să revină în sarcina părintelui Raluca să-l ridice pe Ionuţ de la grădiniţă în zilele sale libere.
  • · In cazul în care Raluca este de serviciu sau nu poate să-l ridice pe copil de la grădiniţă, il va anunţa prin telefon pe părintele Bogdan înainte cu cel puţin 3 ore înaintea sfârşitului de program al copilului, ca să meargă acesta să-l ridice pe copil de la grădiniţă şi să rămână in îngrijirea lui până se reîntoarce Raluca de la serviciu sau după caz, isi finalizează problemele pe care le-a avut de rezolvat.
  • · Ambii suntem de acord ca in cazul in care nu putem să o ridicăm pe Maria de la scoală şi Ionuţ de la grădiniţă, vom hotărî o persoană – dădaca (M.N)– în sarcina căreia va rămâne să o ridice pe fetiţă si pe băiat de la grădiniţă si să-i îngrijească până venim noi.

2.2. In week-end copiii noştri vor petrece alternativ cu fiecare dintre noi in mod egal, după cum urmează :

  • · Fiecare week-end va fi împărţit între noi.
  • · Duminica la orele 18-19 copii vor urma să revină la domiciliul lor stabil unde se vor pregăti pentru următoarea zi de program.

2.3. Nopţile

din timpul săptămânii:

-Copiii vor dormi nopţile împreună pe parcursul săptămânii, in cazul în care Raluca urmează să lucreze in tura de noapte si il va aduce pe Ionuţ la domiciliul părintelui Bogdan in jurul orelor 18. Aici ambii copiii vor dormi si vor fi îngrijiţi de părintele Bogdan iar a doua zi vor fi duşi de către acesta la programul de educaţie.

din week-end:

  • · Copiii vor dormi nopţile împreună la acel părinte acasă, a cărui rând urmează in ziua din week-end -ul respectiv.

De asemenea,suntem de acord ca:

  • · ori de câte ori este nevoie in timpul săptămânii, după terminarea lecţiilor, Maria să petreacă timp personal cu mama ei iar Ionuţ cu tatăl lui.

Ambii suntem de acord că este necesară refacerea relaţiei dintre mamă si fiică iar in acest fel, părintele Bogdan se angajează să o sprijine pe Raluca in acest sens, aşa cum de altfel a făcut pe parcursul ultimelor 2 luni, după cum urmează:

  • · Părintele Bogdan o duce pe Maria la părintele Raluca după terminarea lecţiilor, in jurul orelor 17 si-l ridică pe Ionuţ pe perioada de timp cuprinsă intre orele 18-20 când mama si fiica işi petrec timpul împreună.

3. Îngrijiri medicale

  • · Copiii noştri rămân in îngrijirea medicală a medicului de familie V.V.
  • · Dentistul nostru ales este L.J.
  • · Ambii avem nr. de telefon al doctorului de familie si adresa.

În cazul in care unul dintre copii se îmbolnăveşte ne vom informa reciproc,imediat prin telefon făcând cunoscut atât diagnosticul cat şi tratamentul prescris.

In cazul in care copiii ar avea o boală cronică ne vom obliga amândoi in egală măsură să ne asumăm îngrijirea medicală în sensul că:

  • · Vom cotiza in mod egal plata serviciilor medicale dacă este cazul
  • · Vom pune la cunoştinţa celuilalt toate scrisorile medicale, bilete de trimitere, ieşire din spital, tratament, reţete
  • · Vom transporta si medicamentele prescrise in tratament atunci când copilul se află in programul de vizitare la unul dintre noi si ne vom asigura că administrarea tratamentului se face conform cu prescripţiile medicului;
    • · In acest caz, vom scrie explicit unul altuia pe hârtie de câte ori şi ce fel de medicament va lua copilul.

V-ar mai putea interesa și:

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț din străinătate cu copii minori

Divort la notar fara sa avem un acord

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

4. Comentarii sau remarci negative

Amândoi ne angajam unul faţă de celălalt că ne vom abţine de la comentarii negative faţă de celălalt, de faţă cu copiii.

5. Consistenţa regulilor in educarea copiilor noştri

Standardele de disciplină in fiecare din casele noastre vor respecta următoarele:

  • · Vom explica copiilor pentru ce sunt pedepsiţi, unde au greşit si cum îşi vor repara greşeala.
  • · Evităm bătaia copiilor atunci când greşesc. Ambii suntem de acord că este o intervenţie educativă de ultima instanţă.
  • · Vom respecta regula luării mesei in bucătărie.
  • · Vom respecta deprinderile personale de igienă in ambele case.
  • · Ora la care se culcă copiii seara este 21:30 – 22:00
  • · Ora până la care vor sta afară este 20:30 – 21:00
  • · Comportamentele alimentare vor fi respectate in ambele case : nu vom da dulciuri copiilor înainte cu o ora de a mânca.
  • · Dacă unul dintre noi aplică o nouă regulă de comportament copiilor, il va informa in următoarea zi, telefonic pe celălalt sau vom discuta personal fără a fi de faţă copiii.
  • · Dacă unul dintre copiii noştri se plânge in legătură cu disciplina aplicată la casa unuia dintre părinţi, noi il vom încuraja să vorbească despre acest lucru cu părintele despre care s-a plâns si nu îi vom ştirbi autoritatea.
  • · Ambii suntem de acord să nu ne subminăm autoritatea unul celuilalt in faţa copiilor deoarece cunoaştem consecinţele negative pentru educarea lor.
  • · Ne angajam unul faţă de celălalt să nu folosim copiii ca si intermediari ai mesajelor noastre.
  • · In cazul in care nu putem fi de acord cu anumite standarde de disciplină care să se aplice in ambele case, vom face un efort să înţelegem şi să respectăm drepturile celuilalt părinte de a stabili anumite reguli de comportament pentru copii.
  • · Suntem de acord să evităm o competiţie intre noi sau să ne denigrăm in faţa copiilor.
  • · Problemele in privinţa copiilor le vom discuta fără ca aceştia să fie de faţă: ne întâlnim personal sau prin telefon.
  • · Deciziile noastre vor fi comune in privinţa aspectelor importante in educaţia copiilor:

_ Investiţii financiare in educaţia copiilor (plata in mod egal a cursurilor şi programelor educative in afara scolii )

_ Performante la şcoala, schimbarea şcolii

_ Mutatul cu domiciliul in alt oraş

_ Probleme medicale ale copiilor

_ Activităţi extraşcolare (excursii, vacante cu şcoala)

_ Cunoaşterea grupului de prieteni ai copiilor noştri

In cazul in care nu ne vom înţelege pe una dintre aceste probleme, vom apela la

sprijinul unui consilier, mediator (ambii suportând cheltuielile cu onorariile in mod

egal) sau la o altă persoană din familie, prieten, avocat.

V-ar mai putea interesa și:

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț din străinătate cu copii minori

Divort la notar fara sa avem un acord

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

6. Vacanţele

Copiii pe perioada vacantelor vor fi zilnic împreună. Acest acord liber consimţit intre noi are in vedere si petrecerea timpului cu copiii pe perioada vacanţelor astfel:

  • · Concedii: Ambii suntem de acord să ne petrecem concediile cu ambii copiii.

_ Ne vom informa reciproc înainte cu 2 săptămâni de a lua concediul, despre perioadă, programul cu copiii in concediu, locul unde vom petrece cu copiii si când ne vom lua concedii.

_ Pe aceasta perioada de concediu părintele care va petrece cu copiii se va asigura că celălalt părinte va putea lua legătura cu copiii oricând doreşte el si oricând doresc copiii.

_ In cazul in care părintele va pleca cu copiii in concediu in altă localitate sau in străinătatea va obtine acordul celuilalt părinte in perioada in care va planifica acest concediu, deci înainte cu 2 săptămâni.

  • · Programul copiilor în perioada vacanţelor când amândoi lucrăm:

_ 2 săptămâni pe lună vor sta cu bunicul patern F:D. la domiciliul părintelui Bogdan şi 2 săptămâni pe lună vor sta cu bunicii materni dimineaţa până ne întoarcem noi de la serviciu.

_ In timpul săptămânii, în zilele libere ale părintelui Raluca, copiii vor sta cu ea.

_ Când părintele Raluca intră în tură de noapte, seara copiii vor dormi la domiciliul părintelui Bogdan, iar in ziua următoare când iese din tură, dimineaţa în jurul orelor 10, părintele Raluca va ridica copiii de la domiciliul părintelui Bogdan şi îi va îngriji pe tot parcursul zilei până când părintele Bogdan îi va ridica.

Ambii suntem de acord să celebrăm împreună :

  • · Sărbătorile de Crăciun: prima zi de Crăciun se împarte: un an cu părintele Bogdan si in următorul an cu părintele Raluca
  • · Sărbătorile de Paşti : prima zi de Crăciun se împarte: un an cu părintele Bogdan si in următorul an cu părintele Raluca In vacanta de iarna, vacanta de Paşti, vacanta intersemestrială, programul copiilor va fi acelaşi ca şi cel pe perioada verii. Copiii vor fi împreună şi ne vom îngriji de ei cu ajutorul părinţilor noştri.

7. Educaţia copiilor noştri

_ Copiii noştri vor urma învăţământul de stat şi vom susţine financiar educaţia copiilor după cum urmează:

– Cheltuielile curente cu şcolarizarea copilului nostru Maria, vor fi achitate de părintele Bogdan

– Cheltuielile curente cu şcolarizarea copilului nostru Ionuţ vor fi achitate de părintele Raluca.

– Cheltuielile extraşcolare ale copiilor noştri vor fi suportate de către ambii dintre noi în mod egal.

_ Ambii suntem de acord să participăm împreună la următoarele evenimente ale copiilor noştri, astfel:

o La serbările copiilor de sfârşit de an şcolar

o La serbările ocazionate de sărbătorile de Crăciun

o La competiţii, concursuri

_ La şedinţele cu părinţii va participa unul dintre noi, în funcţie de programul de la serviciu pe care il vom avea in ziua respectivă. Ne obligăm unul faţă de celălalt să ne anunţăm înainte cu o săptămână în legătură cu şedinţa cu părintii, si ulterior in legătură cu ce s-a discutat.

_ Orice decizia de a schimba copiii şcoala se va face dacă:

– ambii vom fi de acord după ce înainte ne vom consulta

_ Orice decizie despre activităţile extraşcolare ale copiilor se va lua dacă:

– vom vorbi împreună despre acest lucru, in sensul că ne anunţăm telefonic si ne întâlnim atunci când ducem copiii de la unul la celălalt.

_ Ne vom informa reciproc de îndată ce unul dintre noi va cunoaşte problemele

copiilor la şcoala, in legătură cu performanţele şcolare sau comportamente inadecvate si vom găsi împreună o soluţie de rezolvare a lor.

  • · Vorbim la telefon
  • · Ne întâlnim personal în absenţa copiilor
  • · Discutăm cu învăţătoarea / diriginta

_ Ambii dintre am lăsat educatoarei si învăţătoarei numerele de telefon si date de contact ale noastre.

_ Amândoi vom încuraja şi recompensa performanţa şcolară prin laude şi activităţi preferate ale copiilor.

_ Vom descuraja performanta slaba prin:

– decidem împreună daca are sa u nu nevoie de meditaţii

– plata meditaţiilor se va suporta in mod egal de către amândoi

– vom lua legătura cu învăţătoarea / profesorul

_ Orice decizie privind opţiunile copiilor in alegerea gimnaziului liceului si facultăţii se va lua de comun acord după ce ne vom consulta cu copiii.

8. Luarea deciziilor

_ Atunci când vom lua o decizi împreună asupra problemelor importante în privinţa copiilor vom urmări:

o Care este scopul si unde vrem să ajungem?

o Ce au de câştigat vs. de pierdut copiii prin decizia noastră?

o Al cărui interes îl avem în vedere?

o Cum vom şti dacă prin aceste decizii ne atingem obiectivul?

_ Problemele importante în legătură cu copiii noştri, asupra cărora vom

decide împreună sunt:

o Activităţile şi performanţele şcolare

o Activităţi extraşcolare (excursii, tabere, cursuri, competiţii)

o Starea lor de sănătate

o Grupul de prieteni

_ Deciziile in legătură cu problemele curente vor fi luate de fiecare dintre noi in parte pentru fiecare dintre copii pe care îi avem în îngrijire:

o Rutina zilnică

o Efectuarea temelor

_ Părintele Bogdan se va ocupa permanent de asistarea Mariei la temele de casă

_ Părintele Raluca se va ocupa de activităţile suplimentare ale lui Ionuţ

_ Atunci când Maria se va afla in programul de vizită la Raluca, aceasta o va asista pe fiica sa le temele de casă

o Alimentaţie

o Cumpărături (îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, etc)

o Plimbări şi activităţi cu copiii in timpul liber

o Vizite la prieteni, cunoştinţe, rude

9. Rezolvarea disputelor atunci când trebuie să luăm decizii împreună

_ Dacă apar dezacorduri sau neînţelegeri în privinţa planului nostru parental

suntem de acord cu următoarele:

o Vom discuta în legătură cu aceste neînţelegeri si vom încerca să ne punem de acord discutând împreună fără altă persoană de faţă

o Dacă nu ajungem la un acord după discuţiile noaste comune vom apela la o a treia persoană care poate fi: un prieten, mediator, consilier. Suntem de acord să achităm onorariul în părţi egale

o Dacă nu ne vom soluţiona amiabil neînţelegerile vom apela la un avocat.

10. Suportarea cheltuielilor privind pensia alimentară (obligaţia de

întreţinere)

Ambii suntem de acord să suportăm cheltuielile privind obligaţia de întreţinere faţă de copilul pe care fiecare dintre noi îl are in încredinţare şi întreţinere. Nu avempretenţii unul faţă de celălalt la plata pensiei alimentare pentru copilul care nu are domiciliul permanent la unul dintre noi. Cheltuieli se compensează.

11. Cum comunicăm şi schimbăm informaţii

Ambii suntem de acord să nu ne folosim de copiii noştri pentru a schimba informaţii intre noi. Vom discuta deciziile care îi privesc pe copii atunci când aducem copiii unul la celălalt. Acest lucru se întâmplă zilnic.

  • · Părintele Raluca se angajează ca la începutul fiecărei luni calendaristice, in date

de întâi se angajează să-i dea părintelui Bogdan programul cu turele de la serviciu pentru luna respectivă. Orice schimbare in acest program pe parcursul lunii in curs, părintele Raluca il va informa pe Bogdan imediat ce află despre această schimbare.

  • · Părintele Bogdan se angajează să o informeze pe Raluca in legătură cu orice

schimbare în programul său de la serviciu, în ziua în care află despre aceste schimbări.

  • · În orice problemă urgentă in privinţa copiilor se va lua legătura prin telefon.
  • · Cel care este aşteptat să aducă copiii şi întârzie se obligă să-l încunoştinţeze pe celălalt părinte prin telefon.
  • · Acel părinte care schimbă planurile deja comunicate celuilalt părinte privind petrecerea timpului din programul de vizitare, se obligă să-l informeze telefonic in această privinţă.
  • · Dacă unul dintre noi nu poate ridica copii de la şcoală, respectiv grădiniţă aşa cum ne-am stabilit, il anunţă de îndată pe celălalt părinte sau cel puţin cu o oră înainte de terminarea programului copiilor .
  • · Dacă nici unul dintre noi nu poate ridica copiii la terminarea programului de scoală sau grădiniţă vom apela la dădacă.
  • · Ambii ne asumăm responsabilitatea de părinţi de a menţine legătura cu sursele de informare privind copiii: şcoala, grădiniţa, îngrijiri medicale, in sensul că vom particip la şedinţele cu părinţii iar in caz de nereguli observate in comportamentul copiilor ne vom prezenta la şcoală respectiv la grădiniţă.

12. Îngrijirea copiilor în lipsa noastră

Atunci când nici unul dintre noi nu poate avea grijă de copii, deoarece suntem la serviciu,

  • · pe perioada şcolii, copiii vor rămâne in îngrijirea bonei (aprox.3 ore) până ne întoarcem de la serviciu, iar
  • · pe perioada vacanţelor vor sta alternativ cu bunicul patern şi cu bunicii materni in cursul zilei pana la orele 15-15.30.

13. Ocazii si evenimente speciale

Copiii au nevoie de prezenta noastră comună la următoarele evenimente:

  • · Serbări la şcoală de Crăciun şi de final de an şcolar
  • · Serbări la grădiniţă de Crăciun şi de final de an şcolar

14. Activităţi extraşcolare

Copiii noştri vor participa la activităţi extraşcolare după ce ne vom consulta si vom decide împreună dacă vor urma sau nu aceste activităţi.

15. Transportarea copiilor între cele două case

Copiii noştri se vor vedea zilnic după cum urmează:

  • · Cand părintele Raluca este liberă, Bogdan il ridică de la grădiniţă pe Ionuţ şi vine

la domiciliul părintelui Raluca in jurul orelor 18 lăsând si pe fiica noastră Maria până in jurul orelor 20 când părintele Bogdan o ridică pe fetiţă şi merg la domiciliul acestuia.

  • · Cand părintele Raluca lucrează, copilul Ionuţ este ridicat de părintele Bogdan iar

după ce Raluca iese de la serviciu, in jurul orelor 20 il ridică pe Ionuţ de la domiciliul părintelui Bogdan.

  • · Când părintele Raluca lucrează de noapte, Ionuţ este dus la domiciliul părintelui Bogdan unde va dormi peste noapte pana a doua zi dimineaţa când va fi dus la şcoală de către tatăl său.
  • · De vineri după-amiaza de la orele 15 copiii rămân împreună cu părintele a cărui week-end urmează până Duminica la orele 18 când fiecare dintre copii este dus la domiciliul lor stabil pentru a se pregăti pentru noua săptămână de program.
  • · Ca regulă comună:

_ Noi suntem cei care transportăm copiii de la o casă la cealaltă.

_ Dacă unul dintre noi nu poate transporta copiii, in sarcina acestuia va fi de a-l informa înainte cu cel puţin o oră pe celălalt, cu privire la persoana care il va înlocui şi va avea sarcina să transporte copilul.

_ Vom avea grijă să menţinem aceleaşi ritualuri atât la venirea cât şi la plecarea copiilor in cadrul programului de vizitare.

_ Ne vom strădui să fim răbdători cu ei şi să le răspundem la orice întrebare privind custodia lor.

16. Menţinerea contactului când copiii sunt cu celălalt părinte

  • · Copiii noştri vor menţine contactul cu celălalt părinte prin telefon, ori de câte ori solicită acest lucru copilul sau părintele.
  • · Părintele cu care sunt copiii se va asigura că poate realiza această comunicare.
  • · În cazul in care copilul nu este disponibil în momentul in care este căutat la

telefon de către celălalt părinte, i se va lăsa un mesaj acestuia şi va fi resunat.

  • · Vizitele în timpul săptămânii la părintele Raluca va include o cină cu ambii copii înainte ca Maria să fie ridicată la orele 20 de către părintele Bogdan.
  • · Vizitele în timpul săptămânii la părintele Bogdan va include o cină cu ambii copii înainte ca Ionuţ să fie dus la orele 20 la domiciliul său la părintele Raluca.
  • · Ambii dintre noi ne vom dedica un timp personal special cu fiecare dintre copii, după cum urmează:
  • · Maria cu părintele Raluca vor avea o dată pe săptămână un timp personal in care să meargă la cumpărături, coafură, la joacă, teatru, film, activităţi casnice, in bucătărie.
  • · Ionuţ cu părintele Bogdan va avea o dată pe săptămână cel puţin, un timp personal in care să joace fotbal, să iasă in parc sau la cumpărături, sa aibă activităţi de „băieţi”.

17. Menţinerea legăturilor cu membrii familiei extinse

Ambii suntem de acord ca cei doi copiii ai noştri să menţină legăturile cu bunicii lor precum si cu celelalte rude astfel:

  • · In vacanţe, copiii vor sta împreună cu bunicii lor alternativ, fiecare două săptămâni pe lună, intr-un program aşa cum l-am stabilit la capitolul „Vacanţe”.
  • · In legătură cu menţinerea relaţiilor cu celelalte rude ale familiilor noastre, copiii vor fi însoţiţi de fiecare dată de către unul dintre noi, când vor merge în vizită la aceştia.
  • · Suntem de acord ca ambii copii să petreacă zile libere cu bunicii materni la domiciliul acestora, in cazul in care nu sunt implicaţi in alte activităţi si doresc acest lucru.

18. Aspecte privind eventuale probleme de comportament sau psihiatrice

Ambii suntem de acord ca atunci când vom sesiza tulburări in comportamentul vreunuia dintre copii, vom lua o decizie împreună privind recomandările persoanelor  de specialitate de a urma copiii un tratament.

Ambii suntem de acord să suportăm in mod egal cheltuieli ce se vor ivi.

19. Religie

Copiii noştri sunt de religie catolici si vom încuraja credinţa lor aşa cum am făcut şi până acum.

20. Abordarea copilului ca individ cu personalitate unică

Fiecare dinte copiii noştri are nevoie de timp special petrecut separat, cu fiecare dintre noi, după cum urmează:

  • · Raluca şi Maria vor avea o dată pe săptămână activităţi separate, in timpul

programului de vizitare, intre orele 18-20 când va fi adusă de părintele Bogdan la domiciliul părintelui Raluca. Aceste activităţi sunt: să meargă la cumpărături, coafură, la joacă, teatru, film, activităţi casnice, in bucătărie.

  • · Pe această perioadă de timp, celălalt părinte, Bogdan se va îngriji de copilul nostru Ionuţ cu care va petrece de  asemenea timp personal desfăşurând activităţi împreună ca de exemplu: fotbal, joacă în parc.
  • · Suportarea cheltuielilor cu aceste activităţi îi revine în sarcina acelui părinte care petrece timpul personal cu copilul.

21. Separarea problemelor noastre de cuplu faţă de cele de părinţi

  • · Suntem de acord să punem cu prioritate rezolvarea problemelor copiilor noştri ce tin de responsabilitatea noastră ca părinţi şi apoi problemele legate de fosta noastră relaţie de cuplu, ca şi adulţi.
  • · Suntem de acord, ca de la data încheierii şi semnării acestui acord să stabilim un orar cu convorbirile noastre separate, in prima parte a zilei în care să discutăm problemele noastre de adulţi în absenţa copiilor.
  • · Atunci când vom considera necesar, vom apela la un consilier unde vom discuta aspectele personale ale relaţiei noastre. Cheltuielile le vom suporta de comun acord împreună.

22. Cum facem schimbări de rutină

  • · Schimbările in privinţa activităţilor zilnice cu copii noştri le vom aduce fiecare aşa cum vom considera de cuviinţă. Deciziile privind îngrijirea zilnică a copiilor care sunt in custodia noastră legală, vor fi luate separat fără a decide împreună asupra eventualelor schimbări.
  • · Atunci când vor apărea neînţelegeri, vom revedea acordul dintre noi: vom stabili o zi de comun acord, ne vom întâlni fără prezenţa copiilor, care vor fi in îngrijirea bonei pe durata orelor in care vom discuta.

23. Cum aducem schimbări importante

Schimbările importante în viaţa copiilor noştri vor fi realizate astfel:

  • · În urma unei discuţii si decizii comune intre noi doi, prin revizuirea acordului. Noile decizii se vor consemna in scris separat la acordul încheiat azi.
  • · În cazul in care nu putem negocia aceste schimbări deoarece nu ne putem pune de acord împreună, vom apela la o a treia persoană – asistarea unui mediator, unde vom revedea acordul si vom aduce modificări in conţinutul acestuia.

24. Raportarea eventualelor cazuri de violenţă

  • · Dacă unul dintre noi va abuza fizic (bătăi, răniri) sarcina celuilalt părinte

este de a discuta împreună cu celălalt despre ce s-a întâmplat asigurândune

că aceste incidente nu se vor mai repeta. In caz de nevoie vom apela la şedinţe de consiliere.

  • · Dacă aceste incidente se vor repeta de către acelaşi părinte, celălalt se obligă să anunţe organele competente de Protecţie a copilului şi se vor lua măsurile legale.
  • · Dacă vom sesiza, oricare dintre noi, faptul că copiii noştri au fost răniţi, loviţi, abuzaţi fizic prin violenţă de către alte persoane vom sesiza de îndată organele legale competente. Această decizie o vom lua de comun acord.

25. Încurajarea relaţiei părinte-copil

Ambii ne angajam de comun acord să încurajăm şi să asigurăm suport copiilor noştri în privinţa menţinerii unei relaţii bune dintre noi şi vom proceda după cum urmează:

  • · Problemelor importante privind copiii în care vom decide împreună sunt:

o Îngrijire medicală

o Performanţă la şcoală

o Supravegherea copiilor la şcoală şi in afara şcolii

o Activităţile extraşcolare ale copiilor

o Supravegherea grupului de prieteni

o Persoanele care vor îngriji copiii in lipsa noastră

o Modul în care copiii îşi vor petrece vacanţele

o Stilul de educaţie in menţinerea consistentei şi a disciplinei

o Menţinerea relaţiilor cu membrii familiei extinse

o Sărbători şi evenimente speciale pentru copii

o Accesul la petrecerea timpului cu copiii

26. Cum vom spune copiilor despre acordul nostru.

Ambii considerăm deopotrivă, că este foarte important să le spunem copiilor despre acord împreună si nu separat. In acest fel vom proceda astfel:

  • · La data de :………, ne vom întâlni toţi patru, acasă la domiciliul părintelui Bogdan, împreună cu copiii, după-amiază, vom pregăti o masă. Părintele Bogdan aduce prăjiturile.
  • · Ambii suntem conştienţi că acest lucru îi va ajuta pe copiii să înţeleagă faptul că ambii dintre noi vom fi in egală măsură prezenţi in viata lor ca şi până acum. Este un ritual de trecere spre alte relaţii care vor aduce stabilitate şi suport in viaţa copiilor noştri. Pentru noi, reprezintă o altă etapă în vieţile noastre.

Prezentul acord reprezintă voinţa liberă şi neviciată a subsemnaţilor, şi,potrivit dispoziţiilor art. 58 si următoarele din L. 192/2006 am convenit prezentarea acestui acord instanţei de judecată în vederea validării şi pronunţării unei hotărâri de expedient care să cuprindă prezentul acord, potrivit dispoziţiilor art. 271 şi următoarele C.proc. civ., in dosar ……………………………

Prezentul acord are valoarea unui înscris sub semnătură privată şi nu conţine clauze care să aducă atingere legii, ordinii publice şi interesului superior al copiluluiastfel prevăzut in Legea 272/2004, şi poate fi supus încuviinţării instanţei de judecată.

Prezentul acord a fost redactat de către mediator ……………………………………………………………..

3 (trei) exemplare originale, câte una pentru fiecare parte, una pentru instanţă, azi

…………….., părţile semnând acordul la data de ……………. şi declarând că sunt de acord să li se prezinte spre încuviinţare instanţei de judecată.

Tatăl B.B

Mama

V-ar mai putea interesa și:

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț din străinătate cu copii minori

Divort la notar fara sa avem un acord

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi