Fiecare părinte își crește copilul cum vrea, cum crede sau cum poate, dar dacă ar fi să existe câteva reguli (chiar nescrise) pe care să le urmezi, cam așa ar arăta decalogul pentru o mamă de fată – acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să i le insufli încă de când este mică!

 

1. Să fie cochetă, dar nu fițoasă

O fată nu trebuie crescută ca un băiat. Învață-ți fetița să fie cochetă, curată, elegantă, dar nu-i încuraja mofturile. De la haios la ridicol e un singur pas când vezi fetițe de 2 ani cu ojă pe unghii sau copile de 7 ani cu suvițe proaspăt vopsite la cel mai celebru stilist din oraș.

2. Să fie empatică

Învață-ți fetița să fie empatică, să nu arunce cu răutăți, să se pună în locul și pielea celorlați, mai puțin norocoși decât ea. Fii un model pentru ea, arată-i cum să împartă, faceți împreună fapte bune (de la donarea unor jucării sau a unor hăinuțe care nu-i mai vin, până la implicarea într-un proiect în beneficiul unor copii bolnavi,  de exemplu).

3. Să fie independentă

E un paradox, mămicile vor fetițe puternice și independente, dar încurajează vechile sisteme de gândire în care el, băiatul/bărbatul/prințul din povești vine să le salveze. Fetița ta trebuie să știe să se descurce pe picioarele ei, iar când partenerul potrivit va apărea peste ani, va forma un cuplu bun cu el tocmai pentru nu-l va alege din nevoia de sprijin financiar, nu va fi fetița neajutorată care va avea nevoie să fie salvată, ci doar îl va dori în viața ei.

4. Să fie puternică, dar nu (prea) mândră

Este o dovadă de putere să ceri ajutor când ai nevoie. Învață-ți fetița să fie puternică, dar nu mândră, să ceară ajutorul atunci când va avea nevoie, să nu încerce să ducă întreaga povară a lumii pe umerii ei, așa cum am fost noi crescute să o facem (noi ne dorim să fim mamele ideale, soțiile perfecte și să ne achităm fără reproș de toate obligațiile de la birou, dar uneori, această povară este prea mare și grea de dus).

5. Să fie creativă

Nu trebuie să deseneze frumos sau să croșeteze botoșei, dar încurajează creativitatea fetiței tale, sub orice formă ar fi ea. Las-o să picteze pe pereți (stabiliți un perimetru limitat înainte), dacă are această aptitudine, încurajează-i imaginația.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

6. Să se bucure de ce are

Indiferent de cât de bine am sta financiar, întotdeauna ne dorim ceva mai mult. E în natura noastră să tindem către sus, către mai mult, către mai bine. Dar în goana spre mai sus, uităm să ne bucurăm de lucrurile pe care le avem. Dă-i un exemplu bun fiicei tale, bucură-te și tu de ce ai, trăiește pe măsura posibilităților tale, fără să te îndatorezi la infinit pentru o nouă pereche de pantofi sau o vacanță în Maldive.

7. Să-și iubească tatăl

Și când vouă, în cuplu, vă este bine, dar și când apar tensiuni între voi, fetița ta trebuie să aibă o relație bună cu tatăl ei. (Uite de ce este importantă relația cu tatăl). Abține-te deci, să îl critici, chiar și în glumă, în momenele când cea mică te poate auzi, nu-i induce strop cu strop mentalitatea că pe ”bărbați nu te poți baza”, că ”nu sunt buni de nimic”, că ”te părăsesc când ți-e lumea mai dragă”, chiar dacă tu ai avut sau ai experiențe neplăcute sentimental vorbind.

8 Să fie o bună prietenă

Prietenia și loialitatea sunt valori pe care vrei să le ”predai” fetiței tale încă din primii ani de viață. E foarte ușor pentru o fetiță să caute companii nepotrivite, doar pentru a găsi popularitatea. Dar adevărații prieteni nu țin cont de faptul că ai sau nu un telefon ultimul tip sau că te îmbraci sau nu după ultimele tendințe, ci te prețuiesc pentru ce calitățile tale.

9. Să nu șantajeze

Un zâmbet dulce și obține ce vrea – atitudinea asta e o capcană periculoasă. Dacă acesta este drumul pe care i-l deschizi, va folosi strategia toată viața ei, ceea ce nu e un avantaj pe termen lung.

10 Să creadă în ea (și în relația voastră)

Inevitabil, va veni un moment când la o serbare se va încurca la o strofă sau la un meci de bachet, mai târziu, în școală, va rata vreun coș! Învață-ți fata să creadă în ea, să se prețuiască și când (aparent) greșește, să își fie prietenă și să aibă încredere în relația voastră – tu ești cea care îi vei fi alături și când va greși, o vei ajuta și îndruma, fără să îi reproșezi sau să judeci, așa cum poate a făcut mama ta cu tine.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa:http://baby.unica.ro/mama-de-fata-cele-10-reguli-pentru-educatia-copilului-2215418.html?utm_source=Psychologies&utm_medium=FB&utm_campaign=FB-Post