Va prezentam in articolul de astazi mai multe informatii cu privire la 3 notiuni cu care realitatea zilelor noastre face sa ne întâlnim din ce in ce mai des: autoritate parinteasca, responsabilitate parinteasca si custodie. Sunt ele 100% echivalente?

Reglementarea modului în care se exercita autoritatea parinteasca se face de regula în fata unei autoritati a statului. În România, pâna la data de 30 septembrie 2011, singura autoritate investita de a stabili masuri cu privire la modul de exercitare a autoritatii parintesti dupa divort era instanta judecatoreasca. Dupa intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, daca parintii se înteleg asupra tuturor aspectelor ce tin de cresterea si educarea copilului, reglementarea autoritatii parintesti se poate face si de catre notar.

In documentele internationale se foloseste majoritar termenul de custodie referindu-se la modalitatea de reglare a raporturilor dintre parinti si copii dupa divort sau separare.
Un parinte cu autoritate parinteasca si care nu a avut neîntelegeri cu celalalt parinte de natura a trebui sa fie reglementate de instanta de tutela, nu are nevoie de program de legaturi personale; este parinte pur si simplu.

Noul Cod civil si realitatea zilelor noastre face sa ne întâlnim foarte des cu trei notiuni: autoritate parinteasca, responsabilitate parinteasca si custodie. Sunt ele 100% echivalente?

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritate parinteasca vs. responsabilitate parinteasca

• Termenii de autoritate parinteasca si responsabilitate parinteasca sunt perfect identici.
• De fapt, la momentul scrierii NCC, s-a pornit cu termenul încetatenit de responsabilitate parinteasca dupa care, pe ultima suta de metri s-a schimbat cu cel de autoritate parinteasca

CCF, CCQ si CCE reglementeaza Autoritatea parinteasca, notiune care reflecta mai exact raporturile dintre parinti si copii decât aceea de responsabilitate parinteasca (citat din documentele de lucru ale NCC)

CCF – codul civil francez, CCQ – codul civil din Quebec, CCE – codul civil elvetian, NCC – noul Cod civil român

Autoritate parinteasca vs. Custodie

Exista anumite diferente de nuanta între cei doi termeni:
• Notiunea de custodie (parinte custodian si parinte necustodian) apare doar în cazul în între parinti apare o ruptura, adica acestia divorteaza sau se separa.
• Notiunea de autoritate parinteasca este deci mai ampla si cuprinde pe lânga cazul parintilor divortati sau separati si cazurile în care parintii traiesc si se gospodaresc împreuna, sau chiar daca sunt separati, se ocupa în deplina întelegere de cresterea si educarea minorilor fara a fi nevoie ca modul de exercitare a autoritatii parintesti sa fie reglementat sau formalizat.

V-ar mai putea interesa si: 

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Autoritate parinteasca comuna vs. Custodie comuna

Aici lucrurile sunt un pic diferite, deoarece:
• Custodia comuna are doua mari variante:
– Custodie comuna legala – copilul locuiette majoritar la unul dintre parinti dar parintele nerezident este implicat în toate deciziile importante cu privire la copil si are drepturi relativ largi de a interactiona cu copilul
– Custodie comuna fizica – copilul locuieste un timp aproximativ egal cu fiecare dintre cei doi parinti si toate deciziile importate se iau de catre parinti de comun acord.
• Autoritatea parinteasca comuna – asa cum este implementata de catre NCC e apropiata de varianta custodiei comune legale

Autoritatea parinteasca

• se naste:
– odata cu venirea copilului pe lume (pt. mama si pt. sotul ei)
– odata cu recunoasterea copilului de catre tatal necasatorit
– pe cale judiciara când, mama cere recunoasterea paternitatii

• se retrage
– Când o instanta adopta încredinteaza autoritatea parinteasca doar unuia dintre parinti, parintelui necustodian îi este retrasa autoritatea parinteasca, în baza unor motive temeinice (parintele custodian exercitând singur aceasta prerogativa cf. art. 398) *)
– Când urmare a unui proces judecatoresc se adopta o solutie de încredintare catre un tert în baza unor motive temeinice (ambii parinti fiind atunci parinti necustodieni cf. art. 399) *)

• Înceteaza:
– la adoptia copilului
– la majoratul copilului
– la decesul copilului sau parintelui
*) aceasta situatie este o masura exceptionala legata în general de riscurile pentru pe care le poate genera pastrarea autoritatii parintesti de catre unul sau cei doi parinti.

Pentru parintii divortati sau separati
• În documentele internationale se foloseste majoritar termenul de custodie referindu-se la modalitatea de reglare a raporturilor dintre parinti si copii dupa divort sau separare.
• Un parinte cu autoritate parinteasca si care nu a avut neîntelegeri cu celalalt parinte de natura a trebui sa fie reglementate de instanta de tutela nu are nevoie de program de legaturi personale este parinte pur si simplu

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Explicarea unor notiuni de baza
• Un parinte care are autoritate parinteasca dar care s-a separat în fapt sau a divortat se numeste parinte custodian. În masura în care nu locuieste statornic cu minorul acesta ar trebui sa aiba un program de legaturi
personale cu copilul, program stabilit prin redactarea de comun acord cu celalalt parinte a unui plan parental:
– Daca parintii au putut ajunge la un consens cu privire la planul parental pot sa îl semneze în fata unui notar sau sa apeleze la instanta de tutela. Spre deosebire de notar care nu poate verifica interesul copilului instanta de tutela va încuviinta planul parental doar dupa ce a facut o verificare a faptului ca interesul superior al copilului a fost respectat.
– În cazul în care parintii nu pot ajunge la un acord cu privire la planul parental, instanta este chemata sa  decida cu privire la punctele asupra carora parintii nu s-au înteles, luând în considerare interesul superior al copilului.
• Despre un parinte care are autoritate parinteasca ca urmare a nasterii nu este cazul sa se spuna ca are custodie sau ca este parinte custodian
• Acest apelativ de parinte custodian i se poate aplica doar daca s-a ajuns ca separarea parintilor sa se oficializeze iar judecatorul nu i-a retras autoritatea parinteasca (art. 398 sau 399 din NCC).
• Din acest punct de vedere drepturile si responsabilitatile unui parinte nedivortat si un parinte custodian sunt similare
• Totusi în timp ce modul de exercitare a autoritatii parintesti pentru parintele nedivortat nu e reglementat în vreun fel (autoritatea se exercita prin simpla întelegere între cei doi soti), modul de exercitare al autoritatii parintesti pentru parintii divortati este formalizat prin hotarârea instantei de tutela, (tranzactia notariala, daca este cazul) si prin planul parental încuviintat de aceste autoritati.
• Titulatura de parinte necustodian se poate aplica unui parinte doar daca dintr-un anume motiv judecatorul i-a retras acestuia autoritatea parinteasca. Pot fi mai multe situatii în care aceasta autoritate sa fi fost retrasa unui parinte:
– Anterior datei de 1 octombrie 2011, autoritatea parinteasca se retragea de catre judecator automat unuia dintre parinti prin faptul ca minorul era încredintat spre crestere si educare doar unui parinte (art. 42, 43 C.Fam.).
– Ulterior datei de 1 octombrie 2011, autoritatea parinteasca se poate retrage din motive bine întemeiate, legate de eventuale riscuri pentru minor (art. 397, 398 NCC)
– Parintii carora le-a fost retrasa autoritatea parinteasca printr-o sentinta definitiva si irevocabila data în baza vechii legislatii pot face cerere de restabilire a autoritatii parintesti conform art. 512 din NCC.

Parinte rezident / nerezident
• Un parinte custodian care conform cu planul parental semnat în fasa notarului sau cu planul parental decis de catre instanta gazduieste statornic copilul se numeste parinte custodian rezident (sau pe scurt, parinte rezident).
• Parintele custodian care conform cu planul parental semnat în fata notarului sau cu planul parental decis catre instanta gazduieste vremelnic copilul se numeste parinte custodian nerezident (sau pe scurt, parinte nerezident).

V-ar mai putea interesa si:

Divort de comun acord

Sursa:ARPCC

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –