mediator-contactViata ne poate pune uneori si in fata unor situatii nedorite, asa cum este divortul de persoana care candva ne-a fost draga. Divortul reprezinta actul definitiv de desfacere a casatoriei.

In Romania, divortul se realizeaza printr-un proces, existand una din urmatoarele doua optiuni: divortul din motive temeinice sau divortul prin acordul ambilor soti la mediator. In procesul de divort este necesara prezenta ambilor soti. Iata cateva statistici din tara noastra, statistici care ar trebui sa ne puna pe ganduri pe fiecare dintre noi, indiferent de varsta si proiectele de viitor:

– in anul 2007 s-a inregistrat un numar record in materie de divorturi, inregistrandu-se tot atatea dosare de divort cat in perioada 2000-2006 la un loc.
– in perioada 2000-2008, pe rolul instantelor de judecata au fost inregistrate 335.420 de procese de divort.
– Judetele fruntase la capitolul divort sunt Bucuresti, Iasi si Timis, in timp ce casatoriile si familiile mult mai consolidate sunt intalnite in judetele Harghita si Covasna, mai ales in randul familiilor de etnie maghiara.

Totusi, cand visezi la o dragoste ca in povesti, vizita la un cabinet de avocatura si impartirea bunurilor nu face parte din scenariu.

Ce duce la divort si cum sa fac sa nu ajung acolo?

Uneori, un divort chiar nu poate fi evitat, insa exista anumite masuri care te pot ajuta sa iti imbunatatesti viata de cuplu si sa iti consolidezi puternic casatoria.

1. Poate nu ar trebui sa te muti cu el
Este la moda, daca se poate spune asa, ca tinerii sa locuiasca o perioada de timp impreuna inainte de casatorie, pentru a testa cum se inteleg in spatiul privat.

Totusi, cercetatorii sunt de parere ca cei care stau impreuna inainte de casatorie tind sa ceara mai usor divortul.

2. Nu te grabi, dar nici nu astepta prea mult!
Cercetatorii considera ca, pentru un cuplu implicat intr-o relatie de durata medie (2 ani si jumatate), sansele de a ajunge la un divort sunt foarte mici. Lucrurile nu sunt chiar atat de roz, nici pentru cei care se grabesc sa ajunga la altar, dar nici pentru cei care abia se urnesc sa ajunga la starea civila!

3. Asteapta varsta potrivita
Statisticile arata ca, daca faci pasul cel mare dupa 25 de ani, casatoria ta va dura mult mai mult decat in cazul celor care se casatoresc inainte de aceasta varsta!

Statisticile arata ca, rata divortului in randul celor care se casatoresc inainte de varsta de 20 de ani este de 48%, in timp ce pentru cei ce se casatoresc dupa varsta de 25 de ani este de 24%.

4. OK, certati-va, dar cu cap!
Certurile sunt ceva normal pentru orice relatii, iar daca nu te certi, chiar nu inseamna ca te iubesti la maxim! Din contra, inseamna ca exista o problema de comunicare si ca, in plus, energiile negative nu sunt eliberate din organism! Culmea, nu certurile duc la o despartire definitiva, ci felul in care va certati!

Cercetatorii spun ca divortul poate fi presupus in functie de cum se poarta parteneriii unul cu altul si cat de constructive sunt interactiunile lor in timpul unor discutii aprige. Trebuie sa evitati critica, dispretul si respingerea opiniei celuilalt. Calmati spiritele cu glume si cuvinte frumoase, chiar daca uneori poate parea greu.

5. Impartiti activitatile si hobby-urile!
Amandoi aveti calitati, defecte, interese proprii si lucruri care va plac in mod special! Totusi, daca veti exagera, veti ajunge sa nu va mai suportati unul pe celalalt si sa simtiti singuratatea in doi! Invatati sa va intariti uniunea prin descoperirea hobby-urilor comune si a activitatilor care va plac amandurora! Impartiti atat activitatile mai grele, cum sunt spalatul vaselor, curatenia sau gatitul, dar si activitatile placute, mai ales in intimitate, cum sunt masajul si soaptele dulci! Cu toate acestea, daca mergeti prea departe, veti ajunge sa aveti vieti total separate. Invata sa va reconectati participand la un hobby sau o activitate care va face placere amandurora.

6. Respectati-va, fiti maleabili la fel ca la inceput!
Sa recunoastem! Uneori, tratam persoanele pe care le iubim cel mai mult cu putin respect si nici macar nu realizam asta, doar pentru ca avem siguranta ca ele vor fi mereu langa noi si ne vor iubi, mai ales cand te leaga acel certificat de casatorie, despre care unii spun ca nu schimba nimic! Nu crezi ca ar fi mai dragut sa spui “te rog” si “multumesc”, decat sa reprosezi sau sa jignesti?

Conform statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii, pe primul loc intre motivele de divort se afla violenta? Este vorba de violenta sub diferite forme: verbala, fizica, sexuala si psihologica (santaj, denigrare, ignorare, abandon, izolare)

7. Aveti probleme? Cereti ajutor!
Poate ca unul dintre voi are probleme la serviciu, sufera de depresie sau a calcat stramb! Daca nu tratati cu seriozitatea necesara aceste mici hopuri si nu sunteti responsabili la nivel de cuplu, ci doar la nivel individual, cu siguranta veti face astfel niste pasi catre divort.

Si totusi, daca am divortat, cum sa trec mai usor peste depresie?

Divortul este despartirea de persoana pe care pana nu demult o credeai jumatatea ta dar si despartirea de o parte din trecutul tau! Indiferent de cat de tare esti,  pentru moment este o pierdere si un soc. Este in natura umana sa consideri mai valoros ceea ce ai avut si ai pierdut, decat ceea ce ai putea sa castigi pe viitor, pentru ca nu ai reprezentarea clara a viitorului tau. Depresia post-divort poate sa apara atunci cand nu poti amortiza pierderea suferita si blochezi involuntar calea catre orice metoda de reconstruire a prezentului propriei tale persoane.

La fel de adevarat este si faptul ca femeile, nu au resorturi psihologice asemanatoare barbatilor, astfel ca ele tind sa se fixeze in trecutul relatiei, acolo unde cauta motive, posibile cauze, greseli si probleme care nu au fost rezolvate la timp. Din aceasta cauza, femeile sunt candidatele perfecte pentru o depresie.Totusi, exista si anumite femei mai agresive in comportament, care isi doresc sa puna obstacole in viata celui care le-a fost sot si care reproseaza si acuza, transferand tensiunea in tabara adversa, tocmai pentru a se proteja de aparitia depresiei.

Din nefericire, orice femeie este atacata de o depresie in urma unui divort, chiar daca intr-o masura mai mica sau mai mare.

Una dintre cele mai bune solutii pentru o femeie proaspat divortata este sa isi centreze atentia pe propria persoana. Cea mai importanta masura este refacerea echilibrului emotional, prin respingerea tuturor nemultumirilor si ramasitelor sentimentale din fosta relatie, indiferent cat de incarcate cu amintiri sunt. Este bine ca analiza fostei relatii sa fie facuta intr-un moment de liniste si luciditate, nu intr-unul de nervozitate sau instabilitate emotionala. Este foarte important sa inveti din propriile greseli si sa iti dai seama ce anume a dus la aceasta ruptura, pentru a stii pe viitor ce trebuie corectezi si ce trebuie sa eviti.

Divortul poate fi si o solutie, nu doar o problema!

Gandeste-te si la faptul ca esti un om matur, responsabil pentru actele sale, asa ca, daca ai ajuns la divort inseamna ca este o decizie de care aveai nevoie, luata pe propria raspundere! Nu incerca sa te invinovatesti doar pe tine, cu atat mai mult cu cat, divortul a survenit datorita faptului ca relatia si cuplul nu puteau sa persiste intr-o situatie grava si deranjanta pentru ambii parteneri!

Divortul chiar poate fi si o solutie, nu doar o problema! Poate fi o solutie catre o viata mai linistita, catre un nou inceput alaturi de o persoana care sa te merite si prilejul de a da piept cu adevaruri crunte care te intaresc si cu aspecte care trebuie corectate in viata si in comportamentul tau!

Capul sus! Esti o femeie puternica, hotarata, cu multa iubire si momente frumoase de oferit!

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid – procedura

Cum pot obtine custodia unica asupra copilului?

Pot divorta in Bucuresti daca sunt din alta localitate?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Ce drepturi am daca traiesc in concubinaj?

Sursa:http://www.divahair.ro/cuplu/divortul_-_o_problema_sau_o_solutie__q__

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014