Divor cetateni din ITALIA si SPANIA

DIVORT INTERNATIONAL – ITALIA, SPANIA, GERMANIA, FRANTA – In maxim 3 luni divortati in ROMANIA

Legea europeană pentru divorț: cuplurile internationale pot alege tara unde sa divorteze, cea mai sigura varianta – Romania!!

Noua legislatie a fost hotarata folosind asa-numita „procedura de cooperare consolidata”, la care participa 14 state membre pana in acest moment: Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Romania si Slovenia. Alte state membre li se pot alatura oricand vor dori. Este prima data cand aceasta procedura este folosita in istoria UE.

Ce presupune practic un divort international? Desfacerea casatoriei pe teritoriul Romaniei indiferent de statul unde sunteti casatorit. Mai mult de atat daca sunteti in pragul divortului si aveti copii, acestia pot fi incuvintati in acelasi proces fie catre un parite fie catre celalalt si de asemenea se va stabili si un program de vizitare si o pensie de intretinere.

Spre exemplu daca doriti sa divortati si sunteti un cuplu din Italia, aceasta procedura pe teritoriul italienesc poate dura si pan ala 3 ani de zile cu costuri foarte mari pentru parti. Pe cand in Romania, un cuplu din Italia poate divorta in maximum 3 luni de zile cu costuri minime si siguranta deplina.

V-ar mai putea interesa si:

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

-Divorț din străinătate fără copii și fără bunuri

Divort cetățean român cu cetățean străin

-Divorț la ambasadă pentru cetățeni români

-Divorț în Spania între români

CAPITOLUL II
*Familia*

SECŢIUNEA 1
*Căsătoria*

*Art. 2597 ***

*Alegerea legii aplicabile divorţului*

Soţii pot alege de comun acord una dintre următoarele legi aplicabile
divorţului:

a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită
comună la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;

b) legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţa
obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre ei mai locuieşte acolo la
data convenţiei de alegere a legii aplicabile;

c) legea statului al cărui cetăţean este unul dintre soţi;

d) legea statului pe teritoriul căruia soţii au locuit cel puţin 3 ani;

e) legea română.
Divort pentru romanii din strainatate

Procedura de divort in cazul cetatenilor romani stabiliti in strainatate sau casatoriti cu cetateni straini.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau cetatenii romani casatoriti cu cetateni straini pot obtine divortul in Romania mandatand un cetatean roman care sa ii reprezinte. In cazul divorturilor cu element de extraneitate se pune problema instantei competente sa judece divortul.

I. Divort si incredintare minori, reglementari comunitare.

Consiliul Europei a adoptat regulamentul nr. 2201/2003, regulament ce cuprinde reglementari privitoare la divort si la incredintarea minorilor celor doi soti.

Regulamentul nr. 2201/2003 este un act normativ comunitar, obligatoriu si direct aplicabil dupa integrarea Romaniei in UE la data de 1 Ianuarie 2007.

Competenta instantelor de judecata din Romania de a solutiona cererile de divort.

Normele referitoare la competenta jurisdictionala interna se regasesc in materia civila in art. 607 din Codul de Procedura Civila:

“Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu isi are domiciliul in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.”

Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.

Astfel, conform articolului 3 din Regulament sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:

 • resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
 • ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
 • resedinta obisnuita a paratului sau
 • in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
 • resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

Astfel, in baza articolului 3, alineatul 1, litera A, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla, fie:

 • resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
 • ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo , sau
 • resedinta obisnuita a paratului, sau
 • in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti , sau
 • resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

In cazul in care sotii doresc sa divorteze nu se regasesc in niciuna din situatiile enumerate anterior (prevazute de art. 3, alineatul 1, litera A) dar au ambii cetatenie romana, pot atrage competenta instantelor de judecata din Romania in baza dispozitiilor art. 3, alineatul 1, litera B din Regulament.

II. Dispozitiile Legii 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat in materia divortului.

V-ar mai putea interesa si:

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

-Divorț din străinătate fără copii și fără bunuri

Divort cetățean român cu cetățean străin

-Divorț la ambasadă pentru cetățeni români

-Divorț în Spania între români

In ceea ce priveste dreptul roman, legea cadru care reglementeaza raporturile de drept international privat este legea 105/1992. Potrivit Legii 105/1992, divortul este carmuit de:

 • legea nationala comuna iar
 • in caz de cetatenii diferite de legea domiciliului comun

In ipoteza in care nu exista cetatenie comuna sau domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sunt supuse legii statului pe teritoriul caruia au sau au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai stranse legaturi.

In situatia divorturilor cu element de extraneitate este recomandabil sa apelati la un mediator specializat in gestionare divorturilor clientilor din afara tarii, cu experienta in Dreptul Familiei si Drept International Privat. Cabinetul nostru asigura servicii de mediere necesare clientilor cu domiciliul in strainatate in cazul proceselor de divort, partaj, incredintare si reincredintare minori, de stabilire a programului de vizitare, recunoastere hotarari straine de divort, apostilare, supralegalizare acte.

Prin urmare, indiferent ca sunteti cetateni romani casatoriti in Italia fie cetateni italieni casatoriti in Romania sau casatoriti chiar in Italia, puteti divorta in Romania.

V-ar mai putea interesa si:

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

-Divorț din străinătate fără copii și fără bunuri

Divort cetățean român cu cetățean străin

-Divorț la ambasadă pentru cetățeni români

-Divorț în Spania între români

Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii in caz de divort, va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Acest articol a fost apreciat de 616 persoane. 1 cititori astăzi)