Specificul literaturii de calitate il reprezinta capacitatea scriitorului de a ascunde multiple semnificatii intr-o singura naratiune. Astfel, cele mai iubite carti ale copilariei, pe langa povestile fascinante pentru cei mici pe care le contin, ascund printre randuri lectii de viata valoroase pentru adulti si nu numai. Desi poate parea prostesc sa iti petreci timpul citind carti pentru copii, intreaba-te daca el este cu adevarat pierdut sau folosit in avantajul tau.

Winnie The Pooh

Iti trebuie un talent rar sa poti sa captezi niste reflectari profunde intr-un limbaj minimalist si foarte simplu. Si cu greu face acest lucru o opera literara mai bine decat iconicele povesti cu Winnie-The-Pooh ale autorului A.A. Milne.

Este mult mai distractiv sa discuti cu cineva care nu foloseste cuvinte dificile si lungi, ci mai degraba unele usoare si scurte, precum “Ce zici sa luam pranzul?” – Pooh

“Nu poti sa stai in coltul tau din padure si sa astepti ca ceilalti sa vina la tine. Trebuie sa te mai duci si tu la ei cateodata”. – Pooh

Sub mantia unei ireverente inocente, sta ascuns un curent puternic postmodernist al intelepciunii despre modalitatile in care lumea din jur are un obicei sa se furiseze pe la spatele tau si sa te ia prin suprindere cu lectii si momente de reflexie si de claritate.

Mai mult, Winnie the Pooh reprezinta un adevarat catalog al tipurilor de personalitati umane, cu caracterizari exacte si pline de ironie fina: Eeyore este pesimistul sarcastic, Iepurele este pragmaticul, executantul si cel care planifica fiecare pas pe care il face, Bufnita este intelectualul aspirant, Piglet este omul marunt care cauta sa se ascunda de fiecare data cand simte un pericol, iar Pooh este persoana care traieste intotdeauna momentul.

Micul Print

Probabil cel mai profund exemplu de reflectie asupra adevarului uman, “Micul Print” al lui Antoine de Saint-Exupery este o poveste cu un farmec aparte, cu o scriitura fascinanta si ilustratii uimitoare, care te poarta printr-un vartej al imaginatiei copilaresti si incetul cu incetul iti imprima in minte cele mai adanci adevaruri ale filosofiei existentialiste.

“Iata secretul meu. Este foarte simplu: numai cu inima putem vedea clar; esentialul scapa ochiului”.

Publicata in 1843, tradusa in peste 180 de limbi si de atunci adaptata in multiple forme, celebrul roman al lui Exupery este una dintre cele mai bine vandute carti din toate timpurile. Dar si mai important, reprezinta un adevarat ghid despre cum sa fii un adult serios si introspectiv, deghizat drept o carte pentru copii.

“Micul print” ne aminteste faptul ca trebuie sa avem o perspectiva corecta asupra lumii inconjuratoare: sa fim prezenti si atenti, sa stim de ce facem tot ceea ce facem, sa ramanem mereu curiosi, bagareti, sa nu incetam niciodata sa punem si sa ne punem intrebari si sa valorizam lucrurile care conteaza, in timp ce uitam de cele care nu conteaza.

Alice in Tara din Oglinda

Cartea lui Lewis Carrol face mult mai mult decat sa zugraveasca o lume imaginara excentrica. In cadrul continuarii cartii originale, Alice in Tara minunilor, sta ascuns un curent filosofic care curge pe sub dialogurile aparent lipsite de sens dintre personaje si situatiile inedite, invitand cititorul adult sa extraga propria concluzie existentialista.

“Acum, vezi tu, trebuie sa alergi cat poti de tare ca sa ramai pe loc. Daca vrei sa ajungi in alta parte, atunci trebuie sa alergi macar de doua ori mai repede decat atat!” – Regina

Un studiu al contrastelor si contrariilor, cartea este in aceeasi masura o evadare din realitate cat este o calatorie in interiorul propriei noastre fiinte si al propriului eu, dezinhibat si autentic. Caroll ne mai invata faptul ca numele nu este nimic mai mult decat o conventie. Numele sunt folositoare “oamenilor care le numesc”.

Lumea nu vine cu numele deja date si merge mai departe cu sau fara etichetele pe care noi le lipim constant lucrurilor si persoanelor din jurul nostru.

Micutele doamne

Desi scrisa pentru fetite si foarte putin inspirata din viata autoarei Louisa May Alcott, care a avut trei surori, Micutele Doamne reprezinta un adevarat ghid universal despre cum sa treci peste defectele de caracter si cum sa inveti sa iubesti, nu doar pe ceilalti, ci si pe tine insuti. De asemenea, o lectie importanta ascunsa in paginile cartii este aceea ca si oamenii care par sa fie perfecti nu sunt asa de la natura, ci muncesc pentru asta.

Intr-o buna zi o sa intalnesti un barbat, un barbat bun, de care o sa te indragostesti si cu care o sa te casatoresti. Si pentru el o sa traiesti si pentru el o sa mori. Iar eu o sa fiu spanzurata daca o sa fiu martora la asta. Laurie

Cum reusesti sa-ti mentii calmul? Jo Nu sunt rabdatoare de felul meu… dar incerc sa ma comport exact asa cum as vrea o sa faca si fetele mele. – Marmee
Presarata cu cantitatea potrivita de umor si gravitate, cartea este monumentala, insa usor digerabila. Nu doar ca este un adevarat exemplu de literatura de cea mai inalta calitate, ci si un punct de referinta necesar pentru atingerea maturitatii.

Vrajitorul din Oz

Publicat in 1900, romanul lui Frank Baum este una dintre bijuteriile literaturii din toate timpurile. Publicat in nenumarate limbi si adaptat atat sub forma de filme, cat si desene animate, “Vrajitorul din Oz” este unul dintre cele mai iubite romane, atat de catre copii, cat si de catre adulti. Pe langa asta, este un ghid de dezvoltare personala deghizat intr-o carte pentru copii.

Este o poveste despre depasirea defectelor si a neajunsurilor personale prin deschiderea catre ceilalti si prin acceptarea lor asa cum sunt. Cartea lui Baum este de fapt un manifest despre cum sa te dezvolti pe plan personal prin compasiune.

“Ai foarte mult curaj, sunt sigur de asta”, a raspuns Oz. “Tot ceea ce ai nevoie este incredere in tine. Nu exista nicio fiinta vie care sa nu se teama atunci cand sta fata in fata cu un pericol. Adevaratul curaj inseamna sa infrunti pericolul atunci cand ti-e frica si astfel de curaj ai indeajuns.”

De la imperative morale la reflectii filosofice si scenarii politice, “Vrajitorul din Oz” ofera o cutie magica plina cu descoperiri profunde, ingropata in locul de joaca al unei copilarii ametioare.
Te gandeai ca niste carti atat de mici pot cuprinde lectii de viata atat de mari?

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain