Daca te-ai intrebat vreodata de cat de mult timp ai nevoie pentru a-l uita pe fostul tau iubit, exista o modalitate acceptata la scara larga pentru a-ti da seama: imparte durata relatiei voastre la doi.

Cel putin asta iti vor spune prietenii tai si revistele pentru femei – ca dupa acest interval de timp vei fi OK, ca ai trecut peste relatia cu fostul iubit, orice ar insemna asta.
Ei bine, insa ce faci daca nu e asa? Ar trebui sa te simti vinovata sau patetica pentru modul in care te simti? Se pare ca este evident ca exista o multime de alti factori care contribuie la cat de mult vei suferi dupa o relatie care a esuat.

Cercetatorii de la Universitatea Berkeley au descoperit ca creierul tau atunci cand esti indragostita este la fel ca atunci cand esti “innebunita” sau legata de o recompensa – recompensa este atunci cand esti in interactiune cu fostul tau iubit.

Faptul ca recompensa nu vine nu iti va impiedica creierul sa o doreasca, sa nu mai incerce sa o obtina. Si se pare ca nu “dragostea” este drogul; acest drog este fostul tau iubit. Iar tu te confrunti cu cel mai dureros sevraj.

Asa ca ajungi sa te intrebi daca formula “anii de relatie impartiti la doi” marcheaza un punct precis sau esti sortita suferintei pe termen nedefinit?

Elly Prior de la BACP (Asociatia Britanica pentru Consiliere si Psihoterapie), consilier de cuplu acreditat, citeaza sapte factori principali care vor influenta cat de greu iti va fi sa treci peste relatia ta care a esuat:

1. Lungimea relatiei sau mariajului.

2. Cat de recent v-ati despartit.

3. Cat de “intensa” sau chiar “obsesiva” a fost relatia.

4. Cat de importanta a fost pentru tine.

5. Cum s-a terminat relatia.

6. Daca a existat vreo urma de violenta domestica.

7. Daca relatia a fost sau nu o aventura amoroasa.

Cat de repede vei putea sa iti revii dupa aceasta relatie depinde de si mai multi factori: Aceasta este prima ta despartire? Cat de bine v-ati comportat unul cu celalalt? Exista si alte tensiuni in viata ta? Cat de mult te sustin si te sprijina colegii tai de munca, prietenii si familia? Aveti proprietati sau alte bunuri pe care sa le impartiti? Cat de bine comunicati unul cu celalalt? Suferi de depresie?

Ba mai mult, in epoca internetului exista peste tot lucruri care iti amintesc de existenta fostului tau iubit, chiar daca nu mai sunteti prieteni pe social media. Poate fi vorba de o fotografie dintr-un concediu de care ai uitat pana cand cineva i-a dat “Like” recent. In orice caz, acest interval (in care se poate spune clar ca ai trecut peste vechea relatie) este diferit de la o persoana la alta. Sursa.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti